YEŞİLÇAM’IN BİR ASIRLIK SERÜVENİ TAÇLANIYOR

Türk Sineması’nın 100. Yılı nedeniyle dünya çapında bir organizasyon düzenleniyor. Türk sinema endüstrisinin gelişimine katkıda bulunacak 100. Yıl Etkinlikleri, 45 gün boyunca devam edecek. Bir asırlık serüveni özetleyecek etkinlikler için 7 belgesel çekilecek, Türk sinemasının 100 Yılı isimli bir ansiklopedi hazırlanacak, sinemanın efsane film müzikleri seslendirilecek, oyuncuların giydiği kıyafetlerle bir defile düzenlenecek ve Türk sinemasının En’lerini belirleyecek halka açık bir yarışma gerçekleştirilecek. Kutlama programını anlatmak için basın mensuplarının karşısına geçen Yeşilçam 100. Yılı Organizasyon Proje Başkanı Ali Avcı, Türk Sinemasının 100’ncü yılına yakışan en farklı kutlama programlarının hazırlandığını ifade ederek, bu organizasyon kapsamında pek çok ilkin bir araya getirilmeye çalışıldığına vurgu yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Tanıtma Fonu nezdinde; Film San Vakfı başta olmak üzere Sinema Meslek Birlikleri ile Sivil Toplum Örgütleri’nin katılımıyla 14 Kasım 2014 tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde final gecesi yapılacak etkinliklerle ilgili bilgi veren Proje Başkanı Ali Avcı, “Yüzüncü Yılı nedeniyle hazırlanan etkinlik takviminin Türkiye’de ilk kez tüm meslek birliklerini bir araya getiren bir organizasyon olması adına yoğun uğraş veriyoruz. Tüm meslek birlikleri, sinema vakıfları ve dernek yöneticileri ile temasa geçtik” dedi.

14 Kasım 1914 yılında Fuat Uzkınay tarafından çekilen ''Ayastefanos'taki Rus Abidesi'nin Yıkılışı'' ilk Türk sinema filminden tam 100 yıl sonra, en iyilerin seçileceği ve ödüllerin verileceği geceye Yeşilçam’ın tüm emektarları katılacak. Cannes Film Festivali ve Oscar Ödül törenlerini gerçekleştiren profesyonel ekiplerin katılımıyla düzenlenecek organizasyonla sinemaya hak ettiği değeri vermeyi umduklarını açıklayan Ali Avcı , “Hem büyük bir arşiv oluşturacağız, hem de sinemanın emektarlarını bir kez daha anmış olacağız. Örneğin Rahmetli Kemal Abinin (SUNAL ) alacağı ödülleri hep oğlu Ali Bey’e vermek yerine alacaksa ödül kendisine neden vermeyelim diye çalışmalarımız büyük bir ölçüde bitti. Rahmetle anacağımız isimleri o gece sahnede göreceğimiz dev organizasyon için 45 kişilik ekibimiz, 20 kişilik Organizasyon komitesi ve 500 kişilik Jüri ile hummalı bir şekilde çalışıyor” dedi.

Selçuk Ural Türk Sineması'nın 100. yılı dolayısıyla düzenlenen özel geceye katıldı.

Avcı, yurt içi ve yurt dışında pek çok noktada düzenlenmesi planlanan Yüzüncü Yıl Etkinlikleri’nin Türk Sineması için son derece önemli olduğunu kaydetti. Ali Avcı, Yüzüncü Yıl organizasyonu kapsamında, İstanbul’un bir çok noktasında etkinlikler düzenleneceğini, aynı zamanda Anadolu’ya da etkinlikleri taşıyacaklarını açıkladı. Şenol İpek’in sunuculuğunu gerçekleştirdiği geceye sanat dünyasından birçok isim katıldı.

Cahit Berkay, Türk Sineması'nn 100. yılı dolayısıyla düzenlenen özel geceye katıldı.

Sinemanın 100. yılı dolayısıyla düzenlenen özel geceye Ali Kocatepe ve Çiğdem Tunç birlikte katıldı.
Editör: TE Bilisim