Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nin jüri üyesi yapımcı Şükrü Avşar, festivale katılan yarışma filmlerinin gişede zarar edeceğini söyledi

OLCAY ÜNAL SERT / ANTALYA

50. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Yarışma Filmlerı'nin jüri üyeleri basın toplantısı düzenledi. Antalya Büyüşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın başkanlık ettiği toplantıya jüri üyelerinden yapımcı Şükrü Avşar'ın açıklamaları damga vurdu. Avşar, festivalde yarışan filmler arasında birinci olan filmin ödül parasıyla kendini kurtaracağını, diğerlerinin gösterime girme şanslarının fazla olmadığını, gösterim için şans yakalayanların da zarar edeceğini dile getirdi.

Şükrü Avşar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destek kredisini daha az sayıda filme bölüştürmesinin daha iyi olacağını dile getirdi.

Basın toplantısında festivale neden gişe ve komedi filmlerinin kabul edilmedği yönünde jüri üyeleriyle gazeteciler arasında polemik yaşandı. Mustafa Akydın, ön jüri üyelerinin aldığı karara saygı duyulması gerektiğini söyleyerek polemiği sonlandırdı.

'JÜRİ BANA HAKSIZLIK ETTİ'
Jüri başkanı Tûrkan Şoray, geçmişte bazı festivallerde jürinin kendisine haksızlık ettiğini söyledi. Şoray, adını söylemek istemediği filmin bir çok ödül aldığı halde kendisine ôdül verilmediğini dile getirdi.

Dünyanın başrol kadın oyuncusu olarak en çok film çeken sanatçısı olarak bu alanda rekortmen olan Türkan Şoray, yarışma filmlerini değerlendirirken öncelikli kriterinin yapımlarının hikayelerinin kendini içine alması ve oyunculuk başarıları olduğunu belirtti.

'CEBİNDE BİN LİRA OLMAMIŞ GENÇLERE 300 TL VERDİK'
Bir diğer jüri üyesi olan yönetmen Reis Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı destek kredisi dedğerlendirme kurulunda görev yaptığı dönemde kredileri hangi kriterlere göre verdiklerini anlatırken genç sinemacılar hakkında "Hayatında cebinde bin lirası olmayanlara 300 bin lira verdik" yorumunu yaptı: "Genç ve alternatif sinemacıların önünü açmak lazım. Korku ve politik sinemaya da çok destek verdik. Siyasi ve toplumsal sorunların anlatıldığı filmlere de. Bakanlık bu konuda bize karışmadı. Türkiye'de yapımcı kavramı gellişmediği için o parayı genç arkadaşımıza veriyoruz, hayatında cebinde bin lira olmamış arkadaşımın cebinde 300 bin TL var, bir bakmışsınız o parayı iyi değerlendirememiş çünkü arkasında yapımcı yok."

TÜRKAN ŞORAY: VELİAHT SÖZÜ BENİ RAHATSIZEDER
Basın toplantısı sonrası soruları yanıtlayan Türkan Şoray veliahtınız var mı sorusuna, "Veliaht sözü beni rahatsız eder, her oyuncunun seyircinin gözünde farklı bir yeri vardır. Onların kalbinde yer etmiştir. Veliaht demek, onu çıkar bunu koy demek değildir." dedi.

O İTALYA'NIN SOPHİA LOREN'İ BENDE TÜRK SEYİRCİSİNİN TÜRKAN'IYIM
Yabancı muhabbirlerin Sophia Loren'e benzetmesi üzerine Türkan Şoray, "O İtalyanın Sophia Loren'i bende Türk seyircisinin Türkan'ıyım" diye yanıt verdi.

STARLIK DÖNEMİ BİTTİ…. TV ÇABUK TÜKETİYOR
TV dizileriyle ilgili bir soru üzerine Türkan Şoray, "TV dönemimden önce sinemada star dönemi hakimdi, halk bizi star yaptı, artık sinema dönemi bitti, geniş kitleler için daha çok tv hakim. Televizyon piyasası yeni isimler çıkarıyor ama çok çabuk tükettiği için ne kadar kalıcı olur bilemem. Dizi oyuncuları da çok büyük emek veriyor. Onları da yürekten kutluyorum. Hakkıyla elde ediyorlar bu şöhreti.

NİTELİKLİ KOMEDİ FİLMLERİ DE FESTİVALE KATILIP ÖDÜL ALABİLİR.

Komedi filmleri neden Antalya Altınportakal Film Festivali'ne katılmıyor, onlara ödül verilmiyor gibi bir düşünce hakim, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz sorusuna, "Komedi filmleri sinemamızın renk yelpazesidir. Çok nitelikli bir komedi filmi de festivale katılıp ödül alabilir.

CANIM ARKADAŞIMIN BURADA OLMASINI İSTERDİM
'Selvi Boylum Al Yazmalım' törende çalarken çok duygulandınız, yanınızda Kadir İnanır'ın olmasını ister miydiniz sorusuna Türkan Şoray, "Aah canım arkadaşım benim, tabi ki olmasını isterdim." diye yanıt verdi, bunun üzerine Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın "Kadir İnanır bana kırıldığını ifade etti. Ama ben kendisini çok seviyorum. Ben Kadir Bey'i kıracak birşey yapmadım. Akil adamlar için Antalya'ya gelmişti, beni aramıştı, bende İstanbul'a gitmiştim Kadir Bey bunu 'Başkan akil adamları kabul etmiyor!' şeklinde yorumlamış, onu çok seviyorum, her zaman beklerim. Bir siyasetçinin sanatçıya küsme hakkı yoktur! Biz kendisini davet ettik." dedi.
Editör: TE Bilisim