Groupama, altı yıl önce İstanbul Film Festivali işbirliğiyle başlattığı “Türk Klasikleri Yeniden” projesi ile sinema tarihine adını yazdırmış Türk filmlerini restore ederek milli kültür mirasımızın korunmasına verdiği desteği sürdürüyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-Televizyon Merkezi işbirliğiyle orijinal negatifi yenilenen Lütfi Ö.Akad’ın 1968 yılı yapımı “Vesikalı Yarim” 32. İstanbul Film Festivali’nde izleyiciyle buluştu. Filmin restorasyonu sonrası ilk gösterimi Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi’nde önceki akşam gerçekleşti. Filmin gösterimi için düzenlenen davete; filmin başrol oyuncuları Türkan Şoray ve İzzet Günay’ın yanı sıra yapımcısı Şeref Gür ve senaristi Safa Önal’da katıldı.
ŞORAY: O FİLMLERİ ÇEVİRMİŞ OLMAKTAN BÜYÜK GURUR DUYUYORUM


Filmin öncesinde Şeref Gür ve Safa Önal konuşma yaptıktan sonra İzzet Günay mikrofonu eline aldı konuşma yapmak için ve “Türkan Şoray yine başrolde ben konuşayım” diyerek espri yapınca Türkan Şoray mikrofonu eline aldı. Vesikalı Yarim’in kadın başrol oyuncusu Türkan Şoray, “Bu akşam bir kere daha yüreğimde hissettim iyi ki sinemacıyım iyi ki yıllarca o filmleri çevirmişim. Sizler o yıllarda çekilmiş bir filmi önemseyerek buralara kadar gelmişsiniz. Sansür vardı özgürce bir şey yapamıyorduk mecburen birbirine benzer filmler yapıyorduk. O dönem sinemada parasızlık vardı, teknik olanaksızlıklar vardı. Yıllarca bir kısım Türk sinemasını küçümsedi. Yeşilçam mensubu olmaktan o filmleri çevirmiş olmaktan büyük gurur duyuyorum” dedi.
GÖZLERİNLE OYNA DEDİ

Türkan Şoray ayrıca ‘Vesikalı Yarim’ filminin yönetmeni usta isim Lütfi Akad hakkında da “Lütfi Akad bana gözlerimle oynamamı söylerdi gözlerinle oynayacaksın derdi. Gözlerimle oynamayı bana Lütfi Akad öğretti” dedi. Filmin erkek başrol oyuncusu İzzet Günay ise “Güzel bir gün. Vesikalı Yarim’in restore olması ve bugünün yaşanması çok güzel. Uzun bir uğraş sonrası böyle bir hizmet yapılması çok güzel herkese teşekkür ederim” dedi. Günay ayrıca “Safa Önal iyi senaryolar yazsın biz de orada jönleri değil de ihtiyarları oynayalım. Türkan Şoray ile birlikte ufak roller paylaşalım” dedi.

İzzet Günay, "Vesikalı Yarim namuslu bir iş oldu." dedi. Türkan Şoray da bu filmin kendisi için çok özel olduğunu belirterek, "Lütfü Akad gözlerimle oynamamı istemişti, gözlerimle oynamayı bu filmle öğrendim" dedi.
Editör: TE Bilisim