Anayasa Konseyi gerekçeli kararında "Soykırım" inkar yasasının düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti.

Fransa meclisi ve Senatosu'nda oy çoğunluğuyla kabul edilen soykırımın inkarını suç sayan yasa, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle 77 senatör ve 65 milletvekili tarafından Anayasa Konseyi gündemine taşınmıştı.

Konsey kararını bugün açıkladı. Soykırım "İnkar" yasasının yürürlüğe girmesi, Fransa meclisi anayasa komisyonu tarafından iptal edildi.

Başkanlığını eski Meclis Başkanı Jean Louis Debre’nin yürüttüğü 11 üyeli Anayasa Konseyi'nin gerçekleştirdiği oylamaya, yedi üye katıldı.

Üyeler arasında bulunan Hubert Haenel ve Jacqueline de Guillenschmidt, daha önce yasaya karşı görüş belirttikleri için, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise hafızasını kaybetmesi ve hukuken ceza aldığı gerekçesiyle oylamaya katılmadı.

SARKOZY YENİ YASA SÖZÜ VERDİ
Anayasa Konseyi'nin iptal ettiği "Soykırım" inkar yasasını cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında tekrar gündeme getirme sözünü hem Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hem de cumhurbaşkanı adayı Sosyalist aday François Hollande, Ermeni diasporasına vermişti.

Yasa teklifi, Fransa'da "Ermeni soykırımı"nın varlığını inkar edenlere 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası öngörüyordu.

DAVUTOĞLU: EMSAL BİR KARAR
Konsey'in kararını açıklamasının ardından bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu: "Doğru bir karar, Konsey'i tebrik ediyoruz. Anayasa Konseyi'nin bu kararı, benzer istismarlar açısından emsal bir karardır. Ümit ederiz herkes bu karardan gerekli dersi çıkarır ve yönetim de Anayasa Konseyi'nin kararına uygun şekilde hareket eder. Anayasa Konseyi bu kararla geleneksel dostluğumuza katkıda bulundu." ifadelerini kullandı. Davutoğlu, Konsey'in kararının Türkiye'nin beklediği bir tutum olduğunu da söyledi.

Editör: TE Bilisim