Hackerlar, kişi hakkında hertürlü bilginin yeraldığı `Facebook` sitesi için özel bir virüs (Ice IX kötücül kodu) kodu geliştirdi. Solucan (kendini devamlı yayan virüs) niteliğindeği kötü yazılım Facebook hesabınıza giriş yaptığınızda, listede bulunan Facebook kullanıcılarına saldırdırı yapıyor. Facebook üzerinden diğer bilgisayarlara da bulaşan solucanlar, kredi kartı ve diğer kişisel bilgileri çalıyor. Bulaştığı bilgisayardaki tüm bilgileri ele geçiren zararlı, kullanıcı Facebook` a girmek istediğinde, kişisel bilgileri soran Facebook ekranları açıyor, veri girilmesini zorunlu hale getirerek, girilen verileri ele geçiriyor. Bilgilerin ele geçirilmesinin yanısıra başka tehliklerde kullanıcıları bekliyor.

SAHTE FACEBOOK SAYFASI AÇIYOR

Kullanıcıyı (web injection metoduyla) yine sahte bir Facebook sayfasına yönlendiriyor, fakat diğerlerinden farklı olarak, bu sayfada kullanıcının hesabının kilitlendiğini söylüyor. Bu sayfada kullanıcıyı rehin alan zararlı, isim, soyad, e-posta, doğum tarihi, sosyal güvenlik numarası bilgilerinin girilmesi halinde hesaplarının açılacağını söylüyor.

Yeraltı forumlarında dolaşan bir video dosyasını elde eden Trusteer (anlamı güvenlikciler olan bir tanınmış gönüllüler gurubu) araştırmacıları, korsanların Facebook kullanıcıları üzerinde yoğunlaştıklarını, çok sayıda yöntemler oluşturduklarını tespit ettiler. Ele geçirilen video dosyası, Ice IX zararlısının nasıl çalıştığını gösteren görüntüler içeriyor.

KORUNMAK ZOR, ÇÖZÜM İDEAL BİR ANTİVİRÜS


Trojan (casus program) karakterinde olan bu zararlıdan korunmanın çok zor olduğunu belirten VIPRE Türkiye Genel Koordinatörü, Faruk Kekevi, bilgisayar kullanıcılarının, anti-casus özelliği içeren bir güvenlik programı kullanmalarının gerekli olduğunu söyledi. Kekevi, sanal dünyada tehliklerin kişisel verileri tehdit etmeyi sürdürdüğünü ifade ederek, kesinlikle Facebook gibi kişisel verilerin bulunduğu siteler konusunda dikkatli olunmasını istedi. Kekevi, hackerların özellikle bu tip siteleri hedef seçtiğini, çünkü hertürlü bilgiye bu sayede ulaşmanın kolay olduğunu söyledi. Bilgisayarınıza bu tip solucan`ın geçtiğini öğrenmek için ise Kekevi, indirimvadisi.com adresinde ücretsiz sürümü bulunan antivirüs yazılımın indirilmesinin yeterli olduğunu kaydetti.
Editör: TE Bilisim