Güneşin batmak üzere olduğu sırada meydana gelen bu olay üzerine 'acil yardım' istendi. Ancak, buzlara çıkamayan ustabaşı Mustafa Arifoğulları (58) ile işçiler Rıdvan Takım (36), Feridun Öztürkç (35), Ahmet Sait Turan (27) ve aynı yaştaki Şahin Baykal gecenin karanlığında kayboldu.

Erzurum Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nden ekipler botlarla gölete girerek TEDAŞ görevlilerini arama çalışmasını, gece yarısına kadar sürdürdü. Gece yarısından sonra ara verilen çalışmalara bugün saat 08.00’den itibaren yeniden başlandı.

Rize’den gelen Emniyet Müdürlüğü’nde görevli 6 sualtı polisi de güç koşullar altındaki çalışmalara destek verdi. Bu arada askeri helikopter, çevreyi havadan kontrol altına alırken, diğer taraftan alçak uçuşla gölet üzerindeki buzların kırılmasını sağladı.


"3 SAAT BAĞIRARAK ÖLDÜLER"

Aşkale Kaymakamı Asalet Karabulut’un yönetimindeki arama- kurtarma çalışmaları hakkında bilgi almak için gelen Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk’e kaybolan görevlilerin yakınları, çalışmaların geç başladığını ileri sürerek tepki gösterdi. Yaklaşık 3 bin kişinin bulunduğu alanda kaybolan işçilerin yakınları Vali Öztürk’e "Adamlar dün 3 saat bağırarak öldü. Buraya kimse gelmedi böyle arama mı olur?" dedi. Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı ile birlikte olay yerindeki çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Sebahattin Öztürk daha sonra bölgeden ayrıldı.
KAYMAKAM: GECİKME OLMADI

Gölette kaybolma olayının dün saat 18.30 sıralarında meydana geldiğini belirten Aşkale Kaymakamı Asalet Karabulut, "Ekiplerimiz hızlı bir şekilde buraya yetiştiler. Erzurum- Aşkale arası 54 kilometre. Arama Kurtarma Birliği’nin hazırlanması, gelmesi için zamana ihtiyaç var. Zaman farkından dolayı arkadaşlarımızı kurtaramamışlardır" dedi.
Dünkü arama kurtarma çalışmaları dün gece saat 02.00’ye kadar devam ettiğini belirten Kaymakam Karabulut, "Rize, Malatya ve Erzurum’dan kurtarma ekipleri geldi ve hala çalışmalar devam ediyor. Kış mevsimi olduğu için gölette buzlanmadan dolayı meydana gelen sıkıntı var. Malatya ve Erzurum’dan helikopter geldi. Malatya’daki uzman ekipti, ancak helikopterin buraya gelmesi zaman alıyor. Öyle olunca vaktinde yetişemedi. Kış mevsiminden kaynaklanan bir sıkıntı var. Bir gecikme söz konusu değil" diye konuştu.
VALİ ÖZTÜRK: İHMAL OLUP- OLMADIĞINI ARAŞTIRIYORUZ

Aşkale’de yaptığı incelemeden sonraı Erzurum’a gelerek İl Genel Meclisi’nde üyelere bilgi veren Vali Sebahattin Öztürk, "Helikopter ve dalgıçlar orada. Olay yerine gittik. İhmal olup- olmadığını bilemeyiz. Savcılık bakıyor. Biz de idari yönden ihmal var mıdır, yok mudur bakacağız. Kurtarma için bir ihmal yok. Zamanında herşey gitti. Ama zaman derken, zaman şudur; Bizim gidebileceğimiz zaman. Vatandaşın lazım olan zamanı değildi, demek ki. Vatandaşlarımızın bir kısmı en azından belki de kurtulabilirdi. Vatandaşlarımızı kaybettik öyle görünüyor. Ama daha belli değil. Bende sizin gibi deniz bisikletiyle gönderildiğini duydum" diye konuştu.

Toplanan meraklı kalabalığın elinden olayı uzaktan seyertmekten başka birşey elinden gelmedi.

GÖRGÜ TANIĞI: BİR BOT OLSAYDI KURTARIRDIK

TEDAŞ görevlilerin gölette kaybolma olayını gören tanıklardan Ahmet Kundul, suya düşenlerden sadece 4’ünü görebildiklerini bildirdi. Ahmet Kundul, şöyle dedi:
"5 dakika kadar sonra olay yerine gittim. Biz sadece 4 kişiyi gördük. Birini hiç görmedik. 2 saat boyunca yalvardılar. Hiç kimse müdahale etmedi. Buzlara tutunmuşlardı. Üçü direğe yakın, birisi uzaktı. 'Allah’ını peygamberini seven yok mu? Bizi sudan çıkarın ne olur' diye yalvardılar. Telefonda kayıtları var. 112 Acil Servis’teki görevli 'Haberi aldık' dedi, telefonu yüzümüze kapattı. Kurtarma ekipleri saat 20.30’da geldi. Sadece oy zamanı mı geliyorlar? Bir bot olsaydı kurtarırdılar. Çimento’nun ambulansı geldi. Buradan bağırıyorlar 'Sait ayaklarını salla' o da 'Dermanım yok' diyor. Saat 20.30’ta işçiler kayboldu. İp attık ama yetiştiremedik."
ERZURUM- BAYBURT KARAYOLUNU ULAŞIMA KAPATTILAR

TEDAŞ görevlilerinin gölette 2 saat kadar kurtarılmayı bekledikten sonra vaktinde müdahale edilmediği için kaybolduklarını öne süren yaklaşık 1000 kişi, Erzurum- Bayburt karayolunu ulaşıma kapattı. Daha önce olay yerindeki çalışmalar hakkında bilgi almak için gelen Vali Sebahattin Öztürk’e tekpi gösteren ölenlerin yakınlarına kurtarma çalışmalarını izlemeye gelen çok sayıda kişi destek verdi. Toplananlar, gölet yanındaan geçen Erzurum- Bayburt karayoluna çıkarak eylem yaptı. Saat 15.00 sıralarında başlayan eyleme çevrede önlem alan polis ve jandarma müdahale etti. Polis tepkili göstericilere biber gazı sıktı. Bir polis ile 3 kişi sıkılan biber gazından etkilenince ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Karayolunun her iki kesimde uzun araç kuyruğu oluştu.


SU TAHLİYESİNE BAŞLANDI

Karasu Hidroelektrik Santralı Göleti'nde arama çalışmalarında sonuç alınamayınca, kapak açılarak su tahliyesine başlandı.


SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Aşkale Kaymakamı Asalet Karabulut, yaptığı açıklamada, Karasu 2 baraj göletinde meydana gelen olayla ilgili savcılık tarafından soruşturma başlatıldığını söyledi.Karabulut, söz konusu soruşturmanın olayın başından sonuna kadar yaşanan gelişmelerin incelenmesi için başlatıldığını ifade etti.Asalet Karabulu, bölgede arama çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.Öte yandan, Elazığ Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı arama kurtarma ekibi de bölgeye geldi. (Hürriyet, Turgay İPEK- Nursima ÖZONUR- Zafer KUMRU- Taner ÖZDEMİR/AŞKALE (Erzurum) (DHA) 
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/20271593.asp
Editör: TE Bilisim