21 Şubat’ta Ankara’da gerçekleşen Empathy 2015 organizasyonunda seslendirdiği  “Talihsiz Arzular” isimli büyüleyici şarkısıyla dünyaya seslenen Nigar Cemal, Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir prodüksiyona imza attı.
 
Azerbaycan’ın önde gelen insan sermayesinin gelişimi merkezlerinden INDEX’in organize ettiği gecede Nigar Cemal, Ermenistan zulmü ve haksız politikasına karşı farkındalık yaratmak amacıyla projeye özel bestelenen ‘Broken Dreams’ ‘Talihsiz Arzular’ şarkısını Türkiye’de ilk defa yapılan çok özel bir sahne şovu eşliğinde seslendirdi.
Nigar Cemal videosunu bu linkten izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=1vz1p7MfklE ) 
 
Ev sahipliğini INDEX İnsan Sermayesinin Gelişimi Merkezi Başkanı Reşad Abdullayev’in yaptığı gecede iki ülkenin devlet adamlarından bürokratlarına, akademisyenlerinden sanatçılarına birçok kesim bir araya geldi.
 
HOCALI’NIN ATEŞİ ANKARA’YA DÜŞTÜ
 
Nigar Cemal ülkesinin yalnızlığını anlatan şarkısını, salonun dev sahnesinde ‘3D Mapping’ ve ‘Projection Mapping’ teknolojilerinin kullanıldığı fotoğraf ve video gösterisinin içinde seslendirdi. Bugüne kadar yapılan en büyük projeksiyon gösterilerinden biri olan bu eşsiz görsel şov, olağanüstü bir çaba ve emeğin sonucu olarak hayata geçti.
 
Dünyada Grammy, Billboard ve Eurovision gibi önemli birkaç ödül töreninin yayınlarında kullanılan bu tekniği, “Empathy 2015” etkinliğinde sahnede kullanmak üzere Londra’dan özel bir ekip geldi. Türkiye’de şimdiye kadar yapılmış en büyük projeksiyon gösterisi için, 4.000 m2 uygulama alanı içinde 68 adet, 20.000 A.lümen projektör kullanıldı ve  alan içi kurulum 120 kişilik ekip tarafından bir haftada tamamlandı. Nigar Cemal’in şarkısına eşlik eden ve Hocalı Katliamı fotoğraflarından oluşan 54 megapiksellik 3D filmi, 40 kişilik ekip 4K çözünürlüğündeki kamera ekipmanlarıyla çekti ve ses tasarımı Rusya’da yapıldı.
 
4 ülkeden (Azerbaycan, Türkiye, İngiltere ve Rusya) 300 kişinin emek verdiği video ile yaşanan acı gerçeklerin tüm dünyaya sanat eliyle duyurulması hedefleniyor.
 
Video #empathyforKhojaly hashtag’iyle dünyanın dört bir yanında paylaşılacak!
 
ŞARKININ SÖZLERİ:
 
TALİHSİZ ARZULAR
 
Benim tek vatanım Nerdesin şimdi?
Nereye gitsem?
Benim evim dağılmış şimdi.
Hiç durmadan dualar edeceğim, Güneşin doğmasını bekleyeceğim.
Tüm acılar ve ağrılar bir şey ifade etmez,
Unutsak da acıları, anılar veda etmez.
Nesiller geri döner
Yağış biter,
su kalır Kaçmaya ise yer kalmaz
Talihsiz arzular arkasından giderken...
 
EMPATİ 2015

Azerbaycan’ın önde gelen insan sermayesinin gelişimi merkezlerinden INDEX’in organize ettiği etkinlik Ankara Congresium’da gerçekleşti. Azerbaycan ve Türkiye’nin üst düzey devlet adamları, iş adamları, düşünce kuruluşları, STK temsilcileri, akademisyenleri ve sanatçılarının da hazır bulunduğu  geceye yaklaşık 3000 kişi katıldı.
 
Etkileyici gecenin açılış konuşmasını INDEX İnsan Sermayesinin Gelişimi Merkezi Başkanı Reşad Abdullayev yaptı.
 
Abdullayev, “Bugün burada, yüreklerimize dindiremediğimiz bir acı ile kazınan Hocalı Katliamı’nın, şehitlerini ve gazilerini hatırlamak için bir araya geldik! Bu vahşetten etkilenen on binlerce insanın acısını paylaşırken, acının hiç değmediği insanları da, bizimle birlikte ‘empati kurmaya’ davet ediyoruz.” Dedi ve “Dünyadan tek beklediğimiz, Azerbaycan ve Türkiye’nin acıları için empati kurması! Her ülkenin, her milletin, insan olan herkesin bu acıyı anlamasını istiyoruz! Bu yüzden 2015 yılının EMPATİ yılı olmasını diliyoruz!” diye ekledi.
 
Katliam mağdurlarından Reşat ZeynallıAzerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Siyasi ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali HasanovAK Parti Adana Milletvekili, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Necdet Ünüvar’ın da konuşmacı olarak katıldığı gecenin kapanış konuşmasını iseTürkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gerçekleştirdi.
 
Kalın’ın Ermenistan’a yaptığı çağrı gecenin en çok dikkat çeken konuşmalarından biriydi.
 
Kalın; “Biz Türkiye olarak Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan arasında, aynı şekilde Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan arasında tam bir barış, huzur, istikrar ve refah ortamı istiyoruz. Bunun için yapılması gerekenler bellidir. 92’den beri atılan uluslararası adımlar bellidir, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararlar ortadadır. Burada barıştan sürekli kaçan Ermenistan yönetimine bir çağrı yapmak istiyorum. Biz Türkiye olarak Kafkaslar’da barış, istikrar, refah ve huzuru herkes için istiyoruz. Türkiye hazır, Azerbaycan hazır. Ermenistan yönetimi buna hazır mı? İşgale son vererek Karabağ sorununun çözümüne katkı sunacak dirayeti, cesareti gösterebilecekler mi? Türkiye düşmanlığı yaparak, çarpıtılmış bir tarihin muharris sayfalarından efsaneler çıkartarak bir yere varmanın mümkün olmadığını kendileri artık anlamak durumundalar. Bizim herkesin acısına saygımız var ama herkesin bizim acımıza saygı göstermesini beklemek bizim en doğal hakkımızdır. Hocalı Katliamı’nda hayatını kaybeden insanların hatıralarını yaşatacağız ki, bu acılar tekrar yaşanmasın. Onların aziz hatıralarını hep canlı tutacağız. Özgüvenle, alnımız açık bir şekilde her yerde anlatmaya devam edeceğiz ki bu acılar bir daha yaşanmasın” sözleriyle dakikalarca alkışlandı.

Editör: TE Bilisim