İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Hakan Çınar, Sinan Yüksel, Mehmet Kaya, Hasan Çelik, Ferhat Gündoğan ve Erdal Saka ile tutuksuz sanıklar Baki Cengiz Uyaran, Mehmet Çınar, Fikret Bilen, Adem Çakır ve Fatih Murat Tahaoğlu katıldı.

6 sanıkla birlikte duruşmaya katılmayan şarkıcı Deniz Seki'yi, avukatı Naim Karakaya temsil etti.

Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Salim Duran, eski mütalaayı tekrar ettiğini söyledi.

-''Seki, uyuşturucuyu başkasına kullanım amaçlı vermiştir''-


Savunması sorulan tutuksuz sanık Deniz Seki'nin avukatı Naim Karakaya, ''Müvekkilim, kullanım amaçlı olarak başkasına uyuşturucu madde vermiştir. Bu kasıtla hareket etmiştir. Telefon dinlemeleri hukuka aykırı olarak yapılmıştır. Müvekkilimin beraatine karar verilmesini talep ediyorum'' dedi.

Duruşmada söz alan tutuklu ve tutuksuz sanık avukatları da müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, davaya ilişkin karar verileceğini belirterek, duruşmada hazır bulunan tüm sanıklara son sözlerini sordu.

Avukatlarının daha önceki savunmalarına katıldıklarını kaydeden sanıkların tümü beraatlerini istedi.

Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, suç örgütü lideri olarak yargılanan tutuklu sanık Hakan Çınar'ın, ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'' suçundan 1 yıl 8 ay ve ''uyuşturucu (kokain) ticareti yapmak'' suçundan da 9 yıl 4,5 ay olmak üzere toplam 11 yıl 15 gün hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı.

Tutuklu sanıklardan Sinan Yüksel'in ''suç örgütüne üye olmak'' suçundan 10 ay, ''uyuşturucu ticareti yapmak'' suçundan 9 yıl 4,5 ay ve ''resmi belgede sahtecilik'' suçundan da 1 yıl 8 ay olmak üzere toplam 11 yıl 10,5 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştıran heyet, bu sanığın tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tahliye edilmesine de hükmetti.

Sanıklar Mehmet Kaya, Hasan Çelik, Ferhat Gündoğan, Tamer Kılıç, İbrahim Kaya, Erdal Saka, Fatih Murat Tahaoğlu ve Mehmet Çınar'ın ''suç örgütüne üye
olmak ve örgüte yardım etmek'' suçlarından 10'ar ay ve ''uyuşturucu ticareti yapmak'' suçundan da 9 yıl 4,5'ar ay olmak üzere toplam 10 yıl 2,5'ar ay hapisle cezalandırılmasını öngören heyet, sanıklardan Mehmet Rıza Doğru'nun da yer belirtmesi ve kolluk kuvvetlerine yardımcı olması nedeniyle indirim yapılarak toplam 5 sene 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Heyet, tutuklu sanıklar Mehmet Kaya ve Hasan Çelik'in tutuklu kaldıkları süre göz önüne alınarak tahliye edilmelerine de hükmetti.

Sanıklar Baki Cengiz Uyaran, Fikret Bilen ve Abdullah Haner'in ''suç örgütüne üye olmak'' suçundan eylemlerinin sabit görülmediği gerekçesiyle beraatlerine hükmeden heyet, bu sanıkların ''uyuşturucu ticareti yapmak'' suçundan 6 yıl 3'er ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı.

-Seki, ''uyuşturucu kullanmak'' suçundan beraat etti-

Tutuksuz sanık şarkıcı Deniz Seki, Adem Çakır ve Miraç Gökhan Kurt'un, ''uyuşturucu ticareti yapmak'' suçundan toplam 6 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırılmasına karar veren heyet, şarkıcı Seki'nin ''uyuşturucu madde kullanmak'' suçundan dosya kapsamına göre beraatine de hükmetti.

Deniz Seki'nin şoförü olan tutuksuz sanık Mecit Çam'ın ise ''uyuşturucu ticareti yapmak'' suçundan, suç işlenmesinden önce ve işlenmesi sırasında yardımda bulunduğu gerekçesiyle toplam 3 yıl 1,5 ay hapisle cezalandırılmasına karar veren mahkeme heyeti, sanıklar Sait Can ve Erdal Yıldız hakkındaki dava dosyasının, savunmaları alınmadığı gerekçesiyle ayrılarak başka bir esastan yürütülmesine de hükmetti.

-Seki'nin avukatının açıklaması-


Duruşmanın ardından adliye kapısında gazetecilere açıklama yapan Deniz Seki'nin avukatı Naim Karakaya, karara katılmadıklarını belirterek, ''Elbette yargı kararlarına saygımız var. Deniz Hanım'ın da saygısı var ama mahkeme kararları elbette eleştirilebilir. Bu mahkeme kararı ile, 'kullanan insanlar ile bu işin ticaretini yapan insanlar arasında bir fark gözükmemektedir' gibi bir algı oluşmuştur. Bu algı yanlıştır. Bu nedenle bu karara hukuken katılmıyoruz. Karar için temyiz yoluna başvuracağız'' diye konuştu.

Gazetecilerin, ''Yargıtay'ın onaylaması halinde Deniz Seki 3,5 yıl hapis mi yatacak?'' diye sorduğu Karakaya, ''Daha önce 7 ay yatmıştı. O süre daha sonra hesaplanır. Bu aşamada buna girmek istemiyorum. Bunun temyiz aşaması var. Henüz o kadar kötümser değilim. Kararın Yargıtay'da bozulacağına inanıyoruz'' şeklinde konuştu.

Soruşturma sırasında gözaltına alınarak tutuklanan Deniz Seki, Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'nde 7 ay süresince hapis yatmış, mahkemenin 2 Ekim 2009'da görülen ilk duruşmasında da tahliye edilmesine karar verilmişti.

Kaynak: AA / Akşam
Editör: TE Bilisim