Seçil Buket Akıncı, engelli vatandaşları daha iyi anlayabilmek için işaret dili eğitimi aldı. 

Son olarak “Kocamın Ailesi” adlı dizide rol alan başarılı genç oyuncu Seçil Buket Akıncı’dan örnek davranış…  Güzel oyuncu, Engelli vatandaşların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için objektif karşısına geçti.  İşaret dili ile, Engellileri ne kadar iyi anladığını anlatan Akıncı, “Ben sizi seviyorum. Sizi çok iyi anlıyorum, her zaman yanınızdayım.” dedi.
Engellileri daha iyi anlamak için ‘Engellilerin kullandığı “İşaret dili” ile ilgili eğitim alan Seçil Buket Akıncı, ‘İşaret diini kullanmak nereden aklınıza geldi?’ sorusuna, “11 yaşımdayken annem ile arabaya binmiştik. Annem arabadan indikten sonra bir hırsız arabaya bindi ve birlikte arabada gitmeye başladık. E5’te bir süre gittikten sonra beni arabadan dışarı attı. Çok korkmuştum. Beni dışarı attığında girdiğim şoktan dolayı bir süre konuşamadım. Seslenip bağırmak istesem de hiçbir şekilde sesim çıkmadı. Dilim tutuldu… O an kendini konuşarak ifade edememenin ne kadar zor bir şey olduğunu anladım. Ve şöyle düşündüm: Eğer ben işaret dili biliyor olsaydım ve karşımda da öyle bir insan olmuş olsaydı ben onunla iletişime geçiyor olabilirdim. Sağır ve dilsiz olan arkadaşlarımız işaret dili biliyorlar ama biz bilmediğimiz için esas engelli bizler oluyoruz. Aslında bizim o dili öğrenmememiz için engelimiz nedir? Hepimiz öğrenebiliriz ve o zaman ortada hiç bir engel kalmaz… Onların derdi kendilerini ifade edememek değil, bizim onları anlamamamız.” dedi.
Yürüme ve görme engelli vatandaşlara da Belediyelerin ve halkın daha duyarlı olması gerektiğini söyleyen Seçil Buket Akıncı, “Belediyelerin yaptığı engelli yollarının önüne araçlarımızı park ediyoruz. Farkında bile olmuyoruz çoğu zaman. Ne kadar yazık ki yine esas engelleri biz yaratıyoruz. Bazı üst geçitleri de görüyorum. Parkur gibi, gören, sağlıklı bir şekilde yürüyebilenler olarak bizler bile zar zor yürüyoruz, onlar nasıl yürüsünler. “ dedi.
Sanatçıların sosyal sorumluluk projelerine duyarlı olması gerektiğini belirten Seçil Buket Akıncı, “Küçükken ben Zihinsel Engelliler Öğretmeni olmayı çok istedim, ama üniversitede kazanamadım. O zaman benim içimde bu konu bir ukde kaldı. Yakınlarım ‘başka bölüm mü yok niye orayı seçeceksin?’ dese de ben empatisi güçlü olan biriyim ve kendimi onların yerine koyduğum zaman esasında hepimizin engelli adayı olduğunu düşünüyorum. Yarın başımıza ne geleceğini kim bilebilir ki… Şu an onlar engelli ama yarın öbür gün belki ben engelli olacağım. O zaman da başkaları bana yardım eder. Bu bilinç ve duyarlılık seviyesinde olabilirsek hepimiz için dünya daha yaşanabilir bir yer olur.” diye konuştu.
Seçil Buket Akıncı engelliler için işaret dili eğitimi aldı
Editör: TE Bilisim