Kadir İnanır’ın başrolünde oynadığı, TV filmleri ve dizileriyle tanınan yönetmen Ahmet Sönmez’in “Elveda Katya” adlı ilk sinema filminin Batum ve Trabzon’da gerçekleşecek çekimleri Mayıs ayının 3. haftasında başlıyor! Gerçek bir hayat hikayesinden yola çıkarak senaryolaştırılan film; vicdanı, kendini karşısındakinin yerine koymayı, önyargıları, kaybetme korkusunu, masumiyeti, kötülüğü, yetimhanede büyüyen Katya’nın, babasını bulmak için geldiği Trabzon’da yaşadıkları üzerinden beyazperdeye taşıyacak.

 

Türk-Rus ortak yapımı “Elveda Katya”da Kadir İnanır’ın yanı sıra Caner Cindoruk, Rüçhan Çalışkur, Belgin Erdoğan, Beliz Aksoy, Tatsiana Tsivikevich ve Yeliz Şarile Rusya’nın en önemli kadın oyuncularından Anna Andrusenko, Ekatarina Malikovave Elena Polyanskaya rol alacak. Öyküsü Osman Sönmez’e, senaryosu Nalan Merter Savaş’a ait olan filmin; yönetmenliğini Ahmet Sönmez, yapımcılığını Osman Sönmez, senaryo danışmanlığını ise Cem Başeskioğlu üstleniyor.

 

Gerçek bir hayat hikayesinden ve kişilerden esinlenilerek senaryolaştırılan “Elveda Katya”; yetimhanede büyüyen Katya’nın, Yunus isimli Trabzonlu bir denizci olduğunu öğrendiği babasıyla tanışmak için Trabzon’a gidişiyle başlayarak, toplumun önyargılarını, vicdanı, bir kız çocuğunun “baba arayışı”nı anlatıyor. Şehirde itibarı olan, artık hayatına muhafazakâr bir aile babası olarak devam eden babası Yunus Kaptan; Nadya’nın yıllar önce kendisinden hamile kaldığını bilmemektedir ve Katya’yı kabul etmez. Babası, ailesi ve çevre tarafından hiç de hoş karşılanmayan Katya; bilmediği bir dilin konuşulduğu bu yabancı topraklarda tek başına ve her türlü tehlikeye açık bir şekilde zaman geçirirken, bir yandan da Yunus Kaptan’ı,  kızı olduğuna ikna etmek için büyük bir uğraş verir. “Bir Rus kızı”yla sokaklarda görünmeye başlayan Yunus’un; tüm Ruslara fahişe gözüyle bakmaya alışmış çevresinde, Katya’yla adı çıkar: Yunus “Nataşa”larla beraberdir artık...

 

Yunus’un karısı ve kızları bu duruma büyük tepki gösterirken; Yunus’un yalancılıkla, para peşinde olmakla suçladığı Katya’ya aile içinden kucak açan tek kişi Yunus’un oğlu Veli olur. Veli, babasını geçmişine sahip çıkmaya ikna etmenin mümkün olmadığını görünce Katya’ya, babalık davası açması için destek verir.

 

24Kare Film Yapım ve KOMPAS Production’ın ortak yapımı olan filmin, sonbahar’da gösterime girmesi planlanıyor.

 

SİNOPSİS

Yetimhanede büyüyen Katya, babasının Yunus isimli Trabzonlu bir denizci olduğunu öğrenir ve onunla tanışmak için Trabzon’a gider. Babasını bulmakta zorlanmaz, ancak hiç de hoş karşılanmaz.

Yunus Kaptan, şehirde itibarı olan, muhafazakâr bir aile babasıdır. Nadya’nın yıllar önce kendisinden hamile kaldığını ise bilmemektedir. Yunus, Katya’yı kabul etmez.

Katya, bilmediği bir dilin konuşulduğu bu yabancı topraklarda tek başına ve her türlü tehlikeye açık bir şekilde zaman geçirmeye başlar. Öte yandan Yunus Kaptan’ı,  kızı olduğuna ikna etmek için büyük bir uğraş verir.

“Bir Rus kızı”yla sokaklarda görünmeye başlayan Yunus’un Katya’yla adı çıkar. Yunus “Nataşa”larla beraberdir artık... Karısı ve kızları bu duruma büyük tepki gösterir. Bu tepki Katya’yı tartaklamaya kadar gider. Katya sonunda dayanamaz, “O benim baba!” diye haykırır sokak ortasında. Yunus’un ailesi gerçeği bu şekilde öğrenir.

Yunus, kızın yalancı olduğunu, para için bunları yaptığını iddia ederek kendini savunmaya çalışır. Aile içinden Katya’ya kucak açan tek kişi Yunus’un oğlu Veli olur. Veli, babasını geçmişine sahip çıkmaya ikna etmenin mümkün olmadığını görünce Katya’ya, babalık davası açması için destek verir.

Davanın sonuna doğru Katya, annesinin ölmeden önce yazdığı bir mektubu götürüp Yunus’a verir. DNA raporunun açıklanacağı günün sabahı, Yunus aslında hiçbir zaman unutamadığı eski aşkı Nadya’nın mektubunu okur...

Haber ve Fotoğraflar: Muharrem  ERDEMİR

Editör: TE Bilisim