YÜZYILLARDIR BÖYLE İSYAN GÖRÜLMEDİ OSMANLI’DA MÜTHİŞ “KIYAM” BAŞLADI, OSMANLI’DA KIYAMET GİBİ İSYAN BAŞLADI, OSMANLI İSYANI ALEV ALEV

TRT 1 ekranlarında yayınlanmaya başlayan ve ilk bölümünden itibaren bir fenomen haline gelen “Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam”da Patrona Halil’in büyük isyanı başladı.

23 Nisan Pazartesi akşamı ekrana gelecek yeni bölüm için İzmit’te adeta gerçek bir isyan başlatıldı.

İzmit içinde yer alan Seka Fabikası’nda çekilen Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam’da Patrona Halil’in başlattığı ve kısa sürede tüm Osmanlı halkının katıldığı zamanının en büyük en kanlı isyanı için 400 figüran kullanıldı.

İzmit halkından gönüllülerin de yer aldığı çekimler için havanın kararması beklendi. 300 dönümlük geniş bir arazi üzerinde kurulan ve Avrupa’nın en büyük platosunda “kayıt” komutu verildiği anda ellerinde alev alev yanan meşalelerle 400 figüran sokaklardan meydana yürümeye başladı.
Osmanlı Dönemi’ne bire bir uygunlukta hazırlanan sokaklar ve meydanda yürürken “Kur’an gavur icadıyla basılıyor”, “Kendileri safahat içinde, halk aç” bağırışlarıyla isyanı canlandırırken sete yakın oturan İzmit halkı neye uğradığı şaşırarak evlerinin camlarına, balkonlarına çıktılar.


Lale Devri’nin en çok eleştirilen karakteri Damat İbrahim Paşa’yı canlandıran Hazım Körmükçü; "Helvacı çırağı emrediyor size, Sadrazam İbrahim Paşa önünde diz çökün..." diye bağırırken bir an kendini sette değil de gerçeğin içindeymiş gibi hissettiğini söylüyor.

Patrona Halil İsyanı'nın anlatıldığı bölümden bir kare. Fotoğraf: BilgeR Duygu FIRAT
Radikal dincilerle bir olup isyanın ateşini yakan ve halkı galeyana getiren Patrona Halil'i canlandıran Fırat Tanış ise; "Bir an meşaleler içinde yüzlerce adamın dolu dizgin isyana koştuğunu görmek, bu isyanı başlatan kişiyi canlandırıyor olmamdan dolayı beni heyecanlandırdı" diyerek duygularını dile getiriyor.
Dizide Padişah III. Ahmet’in kız kardeşi Hatice Sultan’ı canlandıran Türkan Şoray dizinin ilk bölümünden beri “İsyan başlıyor, kıyam geliyor” diyerek Osmanlı’yı uyarmaya çalışıyordu. Türkan Şoray “İlk bölümden bu yana isyana karşı uyarmaya çalışan Hatice Sultan’ın dedikleri sonunda oldu fakat ben böylesine gerçekçi böylesine başarılı bir isyanı görünce hayret ettim. Bir isyanın bu kadar etkileyici olacağını düşünmezdim, tüm arkadaşlarımı yürekten kutluyorum” diyor.
Gece 21 sularında başlayan isyanın çekimleri sabahın ilk ışıklarına kadar sürerken 3 kamera ve özel ışık sistemlerinin yanı sıra özel tekniklere de yer verildi. Dizinin yönetmeni Altan Dönmez isyanın başlayıp dalga dalga yayıldığı sahnelerle ilgili; “Bir yönetmen olarak müthiş bir doyum yaşadım. gerçekten çok özel sahneler oldu. Umarım ekran başındaki seyirci de bundan memnunluk duyar." diyor.
Editör: TE Bilisim