'28 Şubat'ın generallerine baskın

İSTANBUL - Türkiye bu sabah 28 Şubat soruşturması kapsamında emekli generallerin evlerine yapılan baskınlarla uyandı.

Soruşturma kapsamında sabahın erken saatlerinden itibaren İstanbul, Ankara, Çanakkale, Niğde ve Eskişehir'de toplam 31 adreste arama yapıldı.

Operasyonla ilgili ilk resmi açıklama HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici'den geldi. Hamsici, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında arama ve gözaltı kararı bulunduğunu söyledi.

Gözaltı kararları 11'i İstanbul, 17'si Ankara, 1'i Niğde, 1'i Çanakkale, 1'i Eskişehir'deki kişiler için alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği şüpheli iki kişinin avukat olduğunu, 2-3 kişinin de yurtdışında olduğunu açıkladı. Gözaltına alınanların adliyeye getirilme işleminin cumartesi gününe kalabileceği belirtildi.

ÇEVİK BİR'E GÖZALTI
Dönemin orgenerallerinden, 'Batı Çalışma Grubu'nun başında olduğu ifade edilen Çevik Bir'in İstanbul ve Ankara'daki evleri arandı. Bir'in İstanbul'da Harp Akademileri'ndeki lojmanında da arama yapıldı. Aramalar sonrası İstanbul'da gözaltına alınan Çevik Bir, uçakla Ankara'ya götürüldü.

O dönem komuta kademesi içinde yer alan emekli tuğgeneraller, Abdullah Kılıçarslan ve İdris Koralp'in evinde de arama yapıldı.

Koralp'in evinde 7.5 saat süren arama sonrasında bir delil torbası ve Koralp'e ait bir valiz çıkartan polis, bunları bir araca yerleştirdi.

ENGİN ALAN'IN EŞİNE İZİN ÇIKMADI
Evinde arama yapılan Emekli Tuğgeneral Kılıçarslan'ın evinin önüne ambulans geldi. Yarım saat içeride kalan doktor daha sonra evden ayrıldı.

Arama sırasında Balyoz davasının tutuklu sanıklarından MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın eşi Kılıçarslan'ın evine ziyarette bulunmak istedi. Ancak arama gerekçe gösterilerek ziyarete izin verilmedi.

Aramanın ardından Kılıçarslan gözaltına alındı.

Emekli albaylar Ünal Akbulut, Yüksel Sönmez, Mustafa Babacan, Necdet Batıran, Orhan Nalcıoğlu, Aydın Karaşahin gözaltı kararı çıkarılan isimlerden.

Çevik Bir, emekli tuğgeneraller İdris Koralp ve Ünal Akbulut'un da aralarında bulunduğu uçakla Ankara'ya götürülüyor.


Dönemin orgenerallerinden, 'Batı Çalışma Grubu'nun başında olduğu ifade edilen Çevik Bir'in İstanbul ve Ankara'daki evleri arandı. Bir'in İstanbul'da Harp Akademileri'ndeki lojmanında da arama yapıldı. Çevik Bir daha sonra gözaltına alındı.



28 Şubat kararlarının alındığı tarihi MGK toplantısı

ADALET BAKANI: YÜZLEŞİYORUZ
Soruşturmayla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Gelişmeleri beraber takip edeceğiz. Türkiye, yakın siyasi tarihinde, geçmişinde yaşamış olduğu ve demokrasisini belli periyodlarla kesintiye uğratan olaylarla yüzleşmek durumundaydı. Bunlar yaşanıyor. Temenni ederim, önümüzdeki süreçte ülkemiz demokrasisi kurumsallaşmış, ayağı yere sağlam basan ve kesintiye, askıya alınamayan bir istikrara kavuşsun. Bütün çabalar bunun için'' dedi.

GEREKÇE: HÜKÜMETE DARBE GİRİŞİMİ
Arama yapılan evlerin çoğu asker kökenli isimlere ait. Aramaların gerekçesi, dönemin Refah-Yol Hükümeti'ne yönelik darbe girişimi iddiası. Soruşturma ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçu nedeniyle yürütülüyor. Operasyonun 'Batı Çalışma Grubu'na yönelik olduğu belirtiliyor.

SORUŞTURMAYI 'MAĞDURLAR' BAŞLATTI
Soruşturma 28 Şubat döneminin generallerini kapsıyor. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği. mağdur olanların '28 Şubat'la ilgili yaptığı suç duyuruları üzerine soruşturma başlatmıştı.

15 YIL SONRA OPERASYON
Operasyona adını veren 28 Şubat 1997'de MGK toplantısı yapılmış ve bir dizi karar açıklanmıştı. Kararların irtica ile mücadele için alındığı ifade edilmişti. O günden 15 yıl sonra dönemin generallerine baskın yapıldı.

BİR 'BALANS AYARI' DEMİŞTİ
28 Şubat sürecinde akıllara kazınan açıklamalardan biri Çevik Bir'e aitti. Bir, Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun 'Bin yıl sürer” dediği 28 Şubat sürecinde tankların Sincan'dan geçmesini "Demokrasiye balans ayarı yaptık" sözleriyle değerlendirmişti.

ÜÇ YIL ÖNCE ÖZ'E İFADE VERMİŞTİ
Operasyonda gözaltı kararı çıkan Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti. Savcı Öz, emekli generalin 28 Şubat'la ilgili şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığını açıklamıştı. Çevik Bir'in, 1 yıl sonra da 'Devrimci Karargah Örgütü' soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı.

(ntvmsnbc ve Ajanslar)


Editör: TE Bilisim