Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, RedHack'in Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesini hackleyerek yabancı misyon mensuplarının bilgilerini yayımlaması üstüne, kimlik bilgilerinin paylaşıldığı dijital paylaşım sistemi Dropbox'ın kapatılması için harekete geçti.

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. YamanAkdeniz, bianet'e yaptığı değerlendirmede, Dropbox'ı kapatmanın çözüm olmadığını söyledi ve ekledi: "Dropbox statik bir site değil. Aynı zamanda aplikasyon olarak da çalışan mobil telefonlar ve tabletlerden de ulaşılan bir sistem. Bunu nasıl engelleyecekler bilemiyorum."

Akşam gazetesinin haberine göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, olayın ciddi olduğunu, bu bilgileri yayımlamanın suç olduğunu söyleyerek, bu nedenle gerekli tedbirlerin alınması yönünde harekete geçtiklerini belirtti.

Koru, şu ana kadar elçilik mensuplarının kimlik bilgileri yayımlanan ülkelerden herhangi bir geri bildirim almadıklarını söyleyerek, kimlik bilgilerinin üzerinden yayımlandığı Dropbox programının kullanımının engellenmesi için başvuruda bulunduklarını bildirdi.

Akdeniz: Site kapatarak sorun çözülmez
Prof. Dr. Akdeniz ise dijital ortamda bir kere paylaşılan dosyayı ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını, bu nedenle Dropbox veya herhangi bir siteyi kapatmanın çözüm olmayacağı görüşünde.

"Bunu sadece paylaşılan dosyalar için söylemiyorum. Aynı şey telif hakları konusunda da yaşıyoruz. Bir şeyin kopyası dijital ortamda bir kez çıktıktan sonra artık onun internetten temizlenmesi mümkün değil.

"Burada asıl yapılması gereken şey, gerekli güvenlik önlemlerinin sağlanmasıdır. Siz gerekli güvenlik önlemlerini almazsanız bugün Dropbox'ı kapatmaya çalışırsınız, yarın kim bilir nereye ne koyacaklar?

"Dropbox'ta milyonlarca kullanıcı var ve bir şekilde engellerlerse çok fazla kişi etkilenir.
Sitelerin kapatılması hiçbir zaman çözüm olmadı.

"Youtube'u Atatürk'e hakaret edildiği gerekçesiyle kapattılar. Şimdi o videolar oradan kalktı mı? Hayır, sadece Türkiye'de görülmüyor. Şimdi de Dropbox'tan o dosyaya bir kısım insan ulaşamayacak ama o dosyayı görmek isteyenler bir şekilde yolunu bulup ulaşacak."

Bianet
Editör: TE Bilisim