Zenith elçisi Avusturyalı paraşütçü Felix Baumgartner, yepyeni El Primero Stratos Flyback Striking 10th kronografı ile birlikte dünya rekoru kırdı. Avusturyalı sporcu, 128,100 fit/36.5 km’den daha yüksek bir irtifadan, yani yolcu uçaklarının olağan irtifasından dört kat yükseklikte özel bir kapsülden atladı. 39 bin metre yükseklikten 9:03 dakikada atlayan Felix Baumgartner 2 rekoru birden kırdı.
Zenith tarafından desteklenen korkusuz Felix Baumgartner, bir stratosferik balonla 128,100 fit/39 bin metre yükseklikten atlayarak daha önce eşi görülmemiş bir serbest atlayış gerçekleştirdi. Baumgartner’in kapsül içinde yükselmeye başlamasından 2 saat 15 dakika sonra balon hedef irtifanın üstüne çıkıp 39 bin metre yüksekliğine ulaştı. Bunun üzerine helyum balonunun üstündeki kapak açılarak gaz bırakıldı ve irtifa sabitlendi. Kontroller yapıldı ve dakikalar içinde Felix kendini boşluğa bıraktı. Atmosferden atlarken tahmini 1.342,8 km (Mach 1.24) hıza ulaştı, 40 saniyede ses hızını geçti. Ardından paraşütünü açtı.
Hedeflediği tüm rekorları kıran Baumgartner hedeflenen noktaya sağ salim ayak bastı. Avusturyalı sporcu, en yüksek mesafeden serbest atlayış, insanlı balonla irtifa adında 2 dünya rekoru daha kırdı.Tüm dünyada merakla beklenen müthiş atlayışı 7 milyondan fazla kişi izledi. Baumgartner böylece serbest düşüşte ses duvarını aşan ilk insan oldu. 
Baumgartner “Bugün inanılmaz bir iniş çıkış yaşadık, projenin her aşamasında olduğu gibi,” diye konuştu ve ekledi:“Önce iyi bir kalkışla yükseldik ve ardından vizörümdeki bir enerji sorunundan ötürü bir çeşit drama yaşadık.Çıkış kusursuzdu ama sonra yavaşça dönmeye başladım.Birkaç kez döneceğimi ve bunun sona ereceğini sandım ama, ardından hızım yükselmeye başladı.Bazı anlar gerçekten ölümcüldü.Birkaç saniyeliğine bilincimi kaybedeceğimi düşündüm.Bir sonik patlama hissetmedim, çünkü kendimi stabilize etmekle meşguldüm.Ses duvarını aşıp aşmadığımı bekleyip görmemiz gerek.Gerçekten de düşündüğümden çok daha zor oldu.”
Yere paraşütle inmeden önce, süpersonik bir hızla alçadı. Atmosferin sınırlarını aşmayı hedefleyen bu atlayış, maceracı sporcunun en büyük hayalini gerçekleştirmesini sağlamanın yanı sıra, gelecekteki sporcular için de değerli tıbbi ve bilimsel araştırma verileri sağladı.
Bu önemli olaya hazırlık olarak Felix Baumgartner,15 Mart 2012 tarihinde, 71,615 fit/21,828 metre yükseklikten balonla bir atlayış gerçekleştirdi. Bu atlayış onu, tarihte bu yükseklikten bir serbest düşüşü başarıyla gerçekleştiren üç kişiden biri yaptı. İkinci ve son atlayışı ise 14 Ekim’degerçekleştiren Baumgartner, 39 bin metredeki uzay kapsülünden yerküreye atladı. 4:20 dakikalık atlayışı sırasında atmosfer tarafından hızı düşürülmeden önce, stratosferin vakuma yakın ortamında azami 1.324,8 km/s hıza ulaştı. Sonra, paraşütüyle New Mexico çölüne inerek tarih kitaplarında yerini aldı.
Ses Duvarını Aşan İlk Saat Zenith Stratos
Dünya üzerinde en prestijli saat üreticilerindenZenith saatleri sık sık öncülere en inanılmaz projelerinde eşlik etti ve en büyük insani deneyimlerden bazılarında yer aldı. Macerayı yorumlayan Zenith Başkanı ve CEO’su Jean-Frédéric Dufour şöyle konuştu:“Manufacture Zenith bu misyondaki resmi zaman göstergesi olmaktan ve El Primero Stratos Flyback Striking 10th Tribute’u Felix Baumgartner’a sunmaktan gurur duyuyor.Onun sayesinde, Zenith El Primero Stratos Flyback Striking 10th, yakın uzay ortamında ses duvarını aşan ilk saat oldu.”
Stratos dünyanın en hassas otomatik kronograf makinesi –efsanevi El Primero- donanımlı ve Striking 10th ve Flyback işlevli ve bunlar sayesinde Felix Baumgartner’a macerasında fazlasıyla uyumlu bir ortak oldu.Felix Baumgartner atlayışından sonra “Bu benzersiz, insan gücü ve hassasiyet ile ilgili bir proje ve Zenith bu misyona son derece uygun bir saat” diye konuştu.
İnsanlığa Yapılan Katkı
Araştırmacılar ultra-yüksek irtifalardan paraşütle atlamanın mümkün olup olmadığından emin değiller. Bir insana, ses hızından daha hızlı bir şekilde yere düşmesi durumunda ne olabilir? Bir uzay elbisesi yeterli koruma sağlar mıydı? GPS ekipmanı çalışmayı sürdürür müydü? Hava freni paraşütü stabilizasyon sağlar mıydı?
Dünya genelinde, tüm bu sorulara verilecek cevaplar hayati önem taşımakta. Bu atlayış misyonundan elde edilen bulgular, geleceğin uzay turistleri için kurtuluş sistemleri geliştirilmesine; ve aynı zamanda alt yörüngesel sistemlere ihtiyaç duyan pilot ve astronotlara önemli katkı sağlayacak. Bilim toplumu için önemli potansiyel faydaları ise;
  • Gelişmiş mobilite ve görsel netlik dahil yeni nesil uzay elbiselerinin geliştirilmesi. Uzaydaki yolcu ve ekiplerin çıkışı için başka sistemlerin geliştirilmesi.
  • Yüksek irtifa / yüksek ivmeye maruz kalma protokollerinin geliştirilmesi.
  • Süpersonik hızlanma ve yavaşlamanın insan vücudu üzerindeki etkilerinin incelenmesi. En son paraşüt sistemlerinin geliştirilmesi.

Felix Baumgartner Kimdir?
1969 yılında Salzburg Avusturya’da doğan Felix, 16 yaşında *skydiving’e başladı ve Avusturya ordusunun gösteri ve yarış takımının bir üyesi olarak da becerilerini iyice geliştirdi. 1988 yılında skydiving gösterileri sergilemeye başladı.
1990’lara gelindiğinde Felix geleneksel skydiving ile gidebileceği kadar ileriye gittiğini düşünüyordu. Bunun üzerine bulutlardaki tecrübelerini *BASE jumping’e kaydırdı.
İngiliz Kanalı'nda daha önceden hiç denenmemiş bir serbest düşüş gerçekleştirmesiyle tanınan Felix, dünya rekoru kıran BASE atlamaları da yaptı ve World Sports Ödülüne ve NEA Extreme Sports Ödülleri’nde de iki kategoriye aday gösterildi. Felix, aynı zamanda, Wings for Life Spinal Cord Research Foundation adlı kar amacı gütmeyen vakfın önemli savunucularındandır ve lisanslı bir helikopter pilotudur. 

Editör: TE Bilisim