Zenith tarafından desteklenen Felix Baumgartner, bir stratosferik balonla 120,000 fit/36.576 metre yüksekliğe çıkacak ve daha önce eşi görülmemiş bir serbest atlayış gerçekleştirecek. Yere paraşütle inmeden önce, sıfırdan 1,125 kilometre/saat hızla yani süpersonik bir hızla alçalacak. Atmosferin sınırlarını aşmayı hedefleyen bu deneme, maceracı sporcunun en büyük hayalini gerçekleştirmesini sağlamanın yanı sıra, gelecekteki sporcular için de değerli tıbbi ve bilimsel araştırma verileri sunacak.
Bu önemli olaya hazırlık olarak, 15 Mart 2012 tarihinde, Felix Baumgartner 71,615 fit/21,828 metre yükseklikten balonla bir atlayış gerçekleştirdi. Bu atlayış onu, tarihte bu yükseklikten bir serbest düşüşü başarıyla gerçekleştiren üç kişiden biri yaptı. İkinci ve son atlayışı ise 9 Ekim 2012’de gerçekleştirilecek. Zenith son atlayışını gerçekleştirmek için zamanını Meksika saatiyle 9 Ekim’e ayarlamış durumda. Sizde bu atlayışı canlı olarak izlemek istiyorsanız www.zenith-watches.com adresinden takip edebilirsiniz.


Dikkate Alınması Gereken Riskler
Böylesine zorlu bir denemeden kaynaklanan kaçınılmaz riskler de titizlikle değerlendiriliyor. Felix Baumgartner'in bir dizi fizyolojik zorlukla karşılaşacağı kesin. Başlangıçta, kapsül ve 55 kat yüksek balonun güvenle yükselebilmesi için rüzgar hızı 2-4 mil/saat 3-6 kilometre/saat'ten fazla olmamalı. Ancak, ilk 1,000 fit/305 metre yükseliş boyunca Felix Baumgartner, acil paraşüt açma için yeterli irtifa olmayacağından dolayı acil çıkış gerçekleştirme olanağına sahip olmayacak. Deneme atlayışı sırasında, Felix Baumgartner, hava dalışı becerilerini kullanarak stabil düşüş pozisyonunu etkin bir biçimde kontrol etmeyi başardı. Zira kendisi 3.5 Gs'ye 6 saniyeden fazla maruz kaldığı takdirde otomatik olarak bir hava fren paraşütü açan bir ölçüm cihazı içeren özel geliştirilmiş bir paraşüt sistemine sahip. Aynı zamanda bu hava frenini eldiveninde bulunan bir butonla manüel olarak da harekete geçirebilmekte.

İnsanlığa Yapılan Katkı
Araştırmacılar ultra-yüksek irtifalardan paraşütle atlamanın mümkün olup olmadığından emin değiller. Bir insana, ses hızından daha hızlı bir şekilde yere düşmesi durumunda ne olabilir? Bir uzay elbisesi yeterli koruma sağlar mıydı? GPS ekipmanı çalışmayı sürdürür müydü? Hava freni paraşütü stabilizasyon sağlar mıydı?
Dünya genelinde, tüm bu sorulara verilecek cevaplar hayati önem taşımakta. Bu atlayış misyonundan elde edilecek bulgular, geleceğin uzay turistleri için kurtuluş sistemleri geliştirilmesine; ve aynı zamanda alt yörüngesel sistemlere ihtiyaç duyan pilot ve astronotlara önemli katkı sağlayacak. Bilim toplumu için önemli potansiyel faydaları ise;
  • Gelişmiş mobilite ve görsel netlik dahil yeni nesil uzay elbiselerinin geliştirilmesi. Uzaydaki yolcu ve ekiplerin çıkışı için başka sistemlerin geliştirilmesi.
  • Yüksek irtifa / yüksek ivmeye maruz kalma protokollerinin geliştirilmesi.
  • Süpersonik hızlanma ve yavaşlamanın insan vücudu üzerindeki etkilerinin incelenmesi. En son paraşüt sistemlerinin geliştirilmesi.
Felix Baumgartner Kimdir?
1969 yılında Salzburg Avusturya’da doğan Felix, 16 yaşında *skydiving’e başladı ve Avusturya ordusunun gösteri ve yarış takımının bir üyesi olarak da becerilerini iyice geliştirdi. 1988 yılında skydiving gösterileri sergilemeye başladı.
1990’lara gelindiğinde Felix geleneksel skydiving ile gidebileceği kadar ileriye gittiğini düşünüyordu. Bunun üzerine bulutlardaki tecrübelerini *BASE jumping’e kaydırdı.
İngiliz Kanalı'nda daha önceden hiç denenmemiş bir serbest düşüş gerçekleştirmesiyle tanınan Felix, dünya rekoru kıran BASE atlamaları da yaptı ve World Sports Ödülüne ve NEA Extreme Sports Ödülleri’nde de iki kategoriye aday gösterildi. Felix, aynı zamanda, Wings for Life Spinal Cord Research Foundation adlı kar amacı gütmeyen vakfın önemli savunucularındandır ve lisanslı bir helikopter pilotudur. 
Editör: TE Bilisim