Afganistan’da Türk askerlerini taşıyan bir helikopter, başkent Kabil'deki bir evin üstüne düştü. Kazada dokuzu subay, ikisi astsubay, biri uzman çavuş 12 Türk askeri şehit olurken, en az iki Afgan sivil hayatını kaybetti. Düşen helikopterin, 2009'da Afganistan'a gönderilen üç Sikorsky'den biri olduğu belirtildi.

TSK'dan yapılan açıklamada, Türkiye’nin, Afganistan'daki NATO misyonu kapsamında komuta ettiği Kabil Bölge Komutanlığı emrinde görev yapan Sikorsky tipi bir helikopterinin, bugün yerel saatle 10.25’te kaza kırım geçirdiği bildirildi.

Açıklamada, "Helikopterde bulunan 12 askeri personelimiz şehit olmuştur. Olayın meydana geliş nedeni kaza kırım heyeti incelemesi sonucunda açıklığa kavuşacaktır" denildi.

Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti'nden (ISAF) yapılan açıklamada, "Kazanın nedeni araştırılıyor. Olay anında bölgede askeri bir hareketlilik yoktu" denildi.


EN AZ İKİ AFGAN SİVİL ÖLDÜ

Reuters
’a konuşan bir Afgan polis yetkilisi, helikopterin teknik sorunlar nedeniyle Kabil’in Bagrami mahallesindeki bir evin üstüne düştüğünü söyledi.

Afganistan İçişleri Bakanlığı, helikopterin düştüğü yerdeki iki genç kızın hayatını kaybettiğini belirtti. Bir kadınla bir çocuğun da yaralandığı ifade edildi. Reuters, kazada ölen Afgan sivil sayısını dört olarak verdi.

Olay, en fazla sayıda Türk askerinin hayatını kaybettiği helikopter kazası olarak kayda geçti.


ERDOĞAN: KAZA NEDENİ HENÜZ NET DEĞİL

Kazayla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda nedeni tam net olarak bize ulaşmış değil. Bilinmeyen bir nedenle düşüş oluyor. Ve bu düşüş sonrasında subay, astsubay, uzman er ve erbaş olmak üzere 12 kardeşimiz şehit oluyor. Kendilerine Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan, uçağın çarptığı evde de 5-6 sivilin öldüğü yönünde bilgiler aldıklarını söyledi.


"İLK İNTİBA ACİL İNİŞTE DÜŞTÜĞÜ YÖNÜNDE"

Dışişleri Bakanlığı, düşen helikopterin enkazında incelemelerin sürdüğünü belirten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Vahim bir kaza, acımız büyük. İlk intiba helikopterin acil iniş yaparken düştüğü yönünde" dedi.


Kaza kırım raporunun hazırlandığını söyleyen Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Basat Öztürk, "Bizim burada muharip görevimiz yok. Türk askerinin görevi eğitimle sınırlı" ifadesini kullandı. Öztürk, "Afganlar kalpten taziyelerini ilettiler" dedi.

Kazanın ardından açıklama yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, "NATO'nun Afganistan'ın güvenliğine yardım kuvveti içerisinde yeralan birliğimize ait bir Sikorsky helikopterde 12 askerimiz şehit oldu. Milletimizin başı sağolsun" dedi.

2010'DAKİ HELİKOPTER KAZASINDA İKİ ASKERİMİZ YARALANMIŞTI

Afganistan'da görevli Türk birliğine ait bir başka Sikorsky tipi helikopter, Mart 2010'da kaza kırım geçirerek, Meydan Vardak vilayetindeki dağlık bölgeye sert iniş yapmıştı. Olayda iki Türk askeri yaralanmıştı.

2010'DAKİ KAZADAN FOTOĞRAFLAR

Afganistan’da çoğunluğu Kabil çevresinde olmak üzere 1,800’den fazla Türk askeri görev yapıyor. Ancak diğer NATO üyesi ülke birliklerinin aksine, Afganistan’daki Türk askerleri, sadece devriye görevi yapıyor.

Bu helikopter kazasının, NATO üyeleri arasında, gittikçe daha maliyetli hale gelen Afganistan Savaşı’yla ilgili tansiyonu daha da yükseltmesi bekleniyor.

Ülkenin güneyinde Ocak ayında yaşanan bir başka helikopter kazasında da altı ABD Deniz Piyadesi ölmüştü. (Hürriyet Planet)


Editör: TE Bilisim