BİR OYUNUN İÇERİSİNE ÇEKİLMEYE ÇALIŞIYORUM

Cağaloğlu Gazeteciler Cemiyeti'nde gerçekleştirilen toplantıda Alabora , Gezi Parkı sürecinde yaşadıkları anlatarak "  Yeni Şafak gazetesinin böyle aklı zorlayan bir sonuç çıkartması şaşırtı. Bir oyunun içerisine çekilmeye çalışılıyorum. Can güvenliğim yok, avukatım aracılığıyla koruma talebinde bulundum. Son olarak Yeni Şafak gazetesine bir teşekkür borçluyum. Tiyatroyu bu kadar ciddiye aldığınız gösterdiğiniz için. Çağımızda tiyatro ile toplumsal olaylar yaratmak mümkün değil" dedi.

İşte Memet Ali Alabora'nın yaptığı açıklamadan önemli satır başları... 

Gezi Parkı Olayları ile ilgili gelişen süreçte sistematik bir şekilde hedef gösterilmemin sonucunda bugün, Yeni Şafak Gazetesi’nin, yönetmiş ve başrolünü üstlenmiş olduğum “Mi Minör” isimli tiyatro oyununu, yaşanan olaylarla ilişkilendirilmesi ile ilgili olarak bu açıklamayı yapma ihtiyacı hissettim.

Bugün Yeni Şafak Gazetesi, ilk sayfadan “Bu ne tesadüf” manşeti ile; yönetmeni ve başrol oyuncusu olduğum, içinde uzaylıların dahi yer aldığı, Türkiye ile hiçbir bağlantısı olmayan, tamamen kurmaca bir ülke olan Pinima’da geçen ve fantastik bir oyun olan “Mi Minör” isimli tiyatro eseri ile akla mantığa sığmayacak bir şekilde Gezi Parkı olayları arasında bir bağlantı kurmaya ve kurdurmaya çalışmıştır. Bu manşet beni dehşet içinde bırakmıştır. Sadece İstanbul’da 23 kez oynanmış, onlarca TV kanalı ve gazetede yer almış, toplamda üç mekanda, üçü için de resmi makamlardan üç ayrı izin alınmış bir tiyatro oyunundan böylesine aklı zorlayan bir sonuç çıkarmak ancak bir kasıtla açıklanabilir.

Gezi Parkı Olayları’nın sürekli olarak yurtdışı kaynaklı olduğu medyada bazı çevrelerce öne sürülmektedir. Yeni Şafak’taki haberin manşetinde de “Mi Minör”ün İngiltere merkezli bir ajansın desteği ile yapıldığı iddia edilmiş, iç sayfalarda da ajansın logosu kullanılmıştır. Adı geçen ajans oyunun sosyal medya iletişimine destek vermiş olan dijital bir iletişim ajansıdır. Söz konusu ajans İngiltere’de de faaliyet gösteren, Türkiye’de kurulu bir dijital ajanstır. Sahipleri ve ortakları da Türk’tür. Twitter ve Facebook’da oyunun tanıtılması için çalışmışlardır.

"KORUMA TALEBİNDE BULUNDUM"

Bu gelişmeler yaşanırken iki gün önce de, yurtdışından, bilmediğim bir adresten, tanımadığım bir isimle gönderilen ve benimle bir yerde buluşmak istediğini belirten İngilizce iki e-posta aldım. Bu e-postaları hukuken gereğinin yapılması için anında avukatıma bildirdim. Bugün Yeni Şafak Gazetesi’nde çıkan haberle ilgili de avukatım hukuki süreci başlatacaktır. Ayrıca medya ve sosyal medya aracılığı ile beni hedef gösteren, tehdit edenlerle ilgili de hukuki takip yapılmaktadır. Can güvenliğim olmadığından, bugün avukatım yetkili makamlara koruma talebinde de bulunmuştur. 

"TİYATROYU BU KADAR CİDDİYE ALDIKLARI İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM"

Son olarak, Yeni Şafak Gazetesi’ne tiyatroyu bu kadar ciddiye aldıkları için bir de teşekkür etmek istiyorum. Çağımızda tiyatro ile toplumsal olaylar yaratmak mümkün değil ama Yeni Şafak Gazetesi, 1873 yılında iki sokak arkamızda sergilenen Vatan Yahut Silistre’den beri ilk kez bir tiyatro oyunun bu kadar etkili olduğunu iddia ederek tüm ekip olarak büyük özveri ile hazırladığımız “Mi Minör” oyununa fevkalade bir önem atfetmiştir. Kendileri ile istedikleri zaman “Mi Minör”ü ve tiyatro sanatının toplumsal olaylara etkisini yüz yüze tartışmak, fikir alışverişinde bulunmak isterim. 

GEZİ'NİN PROVASI İDDİASI

Yeni Şafak gazetesinde bugün yayımlanan haberde, Meltem Arıkan tarafından yazılan ve aylar öncesinde Memet Ali Alabora ve Pınar Öğün tarafından sahnelenen Mi Minör oyununun Gezi protestolarının provası olduğu iddia edildi.


 
Mİ MİNÖR
 "Dünyanın kendine özgür tek ülkesi" Pinima’da geçen Mi Minör, seyircinin oyuncu, oyuncunun kimi zaman seyirci olduğu farklı bir oyun olacak. Demokrasiyle yönetilen bir ülkenin meydanında geçen oyunda başta Memet Ali Alabora, Pınar Öğün, Can Kahraman, Sennur Nogaylar, Fuat Onan olmak üzere 16 kişilik bir ekip yer alıyor. Demokrasiyle yönetilen ülkede iki parti var ve iki partinin de başkanı aynı. Her şeye başkanın karar verdiği Pinima’da halkın iradesi ve başkanın onayıyla mevsimler bile değiştirilebiliyor. Düşünmeye gerek olmayan ülkede isteyen düşünce özgürlü satın alabiliyor. Kadınların kendi aralarında, erkeklerin kendi aralarında özgür olduğu bir ülke Pinima. Tiz sesleri yasaklanmış bir piyanist ve onun ekibi, sosyal medyayı kullanarak ülkede yaşananları tüm dünyaya canlı olarak duyuruyor. Mi Minör oynandığı anda dünyanın her yerinden canlı olarak takip edilebilecek ve farklı ülkelerden dijital oyuncular ve dijital seyirciler de oyuna katılabiliyor. Seyircilere, oyuna gelirken akıllı telefonlarınızı yanınızda getirin, çağrısı yapılıyor.

 
YENİ ŞAFAK'IN PES DEDİRTEN İDDİASI

 "Gezi Parkı'nda ağaçların kesileceği iddialarıyla başlayan ve sosyal medyadaki yalan haberlerle birdenbire büyüyüp 'hükümet istifa' kampanyasına dönüştürülen eylemler 14'üncü güne girdi. Faiz lobisinin desteğiyle uluslararası bir operasyona dönüştürülmek istenen olaylarla ilgili ortaya çıkan yeni bir bilgi Gezi eylemlerinin masumiyetiyle ilgili kafaları karıştıracak nitelikte. 1 Aralık 2012 ile 14 Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul'da sahnelenmiş 'Mi Minör' adlı tiyatro oyununda Gezi olaylarının birebir provası yapılmış. Eylemlerin ilk gününden beri sosyal medyada halkı tahrik edici mesajlarıyla dikkat çeken oyuncu Memet Ali Alabora'nın yönettiği ve Ak Parti'ye ait şekilleri çağrıştıran sembollerin hedef gösterildiği oyunda, halkın nasıl isyan etmesi gerektiği, isyan ederken de sosyal medyada nasıl örgütleneceği anlatılıyor. İngiltere'deki Londra merkezli bir ajans tarafından da desteklenen oyun, Gezi eylemleri başlamadan önce Türkiye'de tam 4 kez 'trend topic' olmayı başarmış."



Editör: TE Bilisim