Polis Ankara’ya gitmek isteyen sendikacıları kent çıkışlarında durdurdu. Özellikle İzmir ve Ankara’da polis, yürümek isteyen göstericilere karşı tazyikli ve boyalı su, biber gazı, cop kullanarak müdahale etti.

KAMU Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından 4+4+4 kesintili eğitim yasa teklifine tepki olarak dün ve bugün yapılacak eylemlere, il örgütlerinin gitmesine, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün illere gönderdiği genelgeyle yasaklandı. Polis, sendikacıların Ankara’ya gitmek üzere kiraladığı otobüsleri kent çıkışlarında durdurdu. Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gitmek isteyen sendikacılar, seyahat özgürlüklerinin engellendiğini belirterek, slogan atıp halay çektiler. Polis özellikle İzmir ve Ankara’da gaz, cop ve tazyikli suyla müdahalede bulundu.

İzmir’de coplu arbede

İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde, Ankara’ya gitmek üzere toplanan 500 kişi, evrak eksik olduğu gerekçesiyle polis tarafından engellendi. Polis, otobüsleri trafik otoparkına çekti. Yürümeye başlayan grubu durdurmak isteyen polis, cop ve kalkanla müdahalede bulundu. Polis, Konak Meydanı’nda toplanıp Karşıyaka’dan vapurlarla gelenlerle buluşmak isteyen KESK üyelerine de izin vermedi. Polis vapurdan inenlerin meydandan geçmek yerine, deniz kıyısından dolaşıp Konak Pier Köprüsü’nden geçerek diğerleriyle buluşmasını istedi. Arbedede polis, tazyikli su, boyalı su ve biber gazı kullandı. Saat 14.00 sıralarında 3 bin kişiye yaklaşan gruba, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu da destek verdi.

Adana’da gözaltı

Adana’da eyleme katılmak üzere Ankara’ya gitmek üzere yola çıkan 90 Eğitim-Sen üyesini taşıyan 2 otobüs, polis tarafından durduruldu. Polis, otobüslerin hareket etmesine izin vermeyince arbede çıktı, göstericiler gözaltına alındı. Gün boyu otobüs içinde tutulan 74 kişiye, adam başı 82’şer lira olmak üzere 6 bin 68 lira para cezası kesildi. Eğitim-Sen üyeleri, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi binasını gezen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı yuhaladı. 74 kişi 17 saatlik gözaltının ardından bırakıldı.

Vekiller araya girdi

Ankara’da eylemciler, Kızılay’daki Büyükşehir Belediyesi, Milli Piyango Genel Müdürlüğü ve Kolej kavşağında toplandı. Şehir dışından gelen otobüslerin kente girmesine izin verilmedi. Yaklaşık 6 bin polis, barikatlarla gruplar arasındaki bağlantıyı kopardı. Eylemciler, Büyükşehir Belediyesi önünden Kızılay Meydanı’na doğru gitmek isteyince çevik kuvvet, su ve biber gazıyla müdahale etti. Bunun üzerine CHP’li milletvekilleri Süleyman Çelebi, Hüseyin Aygün ve Musa Çam devreye girdi. Çelebi, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’i arayarak, eylemcilerin Güvenpark’a girme isteğini iletti. Sonra gruplar, Kızılay’a yürüdü.

Beyazıt’ta da eylem

KESK, Eğitim-Sen ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin de aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşu üyesi yaklaşık 1500 kişi, saat 12.30’da Beyazıt Meydanı’nda toplanarak “4+4+4’e hayır” pankartlarıyla Cağaloğlu’ndaki İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü. Sivas’ta KESK üyesi bir grup 4+4+4’lük eğitim modeline ve Ankara’daki eylemin polis tarafından engellenmesine tepki göstermek için oturma eylemi yaptı.

Meclis’ten eyleme

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve CHP’li milletvekilleri Kızılay’a giderek protestoculara katıldı. Tekin, “Bütün engellemelere rağmen Ankara’ya gelerek bu önemli karara tepki gösteren kitleyi kutluyorum. 12 Eylül’ü yaşayan biri olarak söylüyorum sıkıyönetim döneminden geçiyoruz. Evren Paşa gitti, Erdoğan Paşa geldi” dedi.

(Hürriyet)


Editör: TE Bilisim