"ŞENGAL'E SES VER"

Ezidiler günde üç kez güneşe döner, dua ederler.

Belki de insan soyunun şimdiye kadar söylediği en güzel dualar onlardır.

On binlerce Ezidi göç yollarında…

Şengal’e bir ses ver…

Ezidi felsefesinde düşmanlık ve kin yoktur.

72 fermanın sonunda kalplerindeki ışığı yitirmeyen Ezidiler'in tanrısı Azda intikam peşinde koşan bir Tanrı değil.

Katliamdan sonra bir Ezidi şeyhi şöyle der “Güneşi Öldüremezsiniz”

Ezidi halkının bize ihtiyacı var...

Paylaştığın senindir, sakladığın değil…



Bu sözler IŞİD’in yaptığı katliamın ardından Şengal’den göç etmek zorunda bırakılan Ezidi halkına destek için duyarlılık çağrısı yapan sanatçılara ait. Aralarında Engin Günaydın, Bennu Yıldırımlar, Meltem Cumbul, Gürgen Öz ve Tülin Özen’in de bulunduğu 35 sanatçı Ezidi halkı için kamera karşısına geçti. Türkiye’ye sığınan ve sayıları 15 bini aşan Ezidiler için bölge belediyeleri ve sivil toplum örgütlerinin kampanyaları devam ederken, Ezidiler'in bu durumuna dikkat çekmek için çoğunluğunu sinema oyuncularının oluşturduğu sanatçılar duyarlılık çağrısında bulundu. "Şengal’e Ses Ver" sloganıyla hazırlanan kamu spotundaki en önemli vurgu “Paylaştığın senindir, sakladığın değil” oldu.

Kamu spotu için kamera karşısına geçen diğer isimler ise şöyle: Cengiz Bozkurt, Şebnem Sönmez, Özgür Çevik, Bihter Özdemir Dinçel, Bülent Emrah Parlak, Melih Selçuk, Tilbe Saran, Ayça Damgacı, Şevket Çoruh, Janset Paçal, Ezel Akay,Şevval Sam, Özcan Alper, Hüseyin Karabey, Yıldırım Türker, Burak Tamdoğan, Devin Özgün Çınar, Ersin Korkut, Hamdi Kahraman, Gizem Soysaldı, Jülide Kural, Nazmi Kırık, Nur Sürer, Şebnem Hassanisoughi, Orhan Alkaya ve Özlem Çınar.


72 kez kıyıma uğradılar

Tarihleri boyunca toplam 72 kez kıyım ve katliamla karşı karşıya kalan Ezidiler'in trajedisine, bu kez tarihi belgelere, arşivlere ihtiyaç duymadan haberdar olduk. Bütün bunlar, içinde yaşadığımız şu anda oldu. Ama henüz bitmedi. Ezidiler'e dönük bu soykırımın boyutları, sonuçları ne düzeyde. Henüz açığa çıkmadı. Ama şu tespiti yapmak mümkün; Ezidiler'in uğradığı bu son soykırım onların coğrafik olarak yoğunlukta bulunduğu yerleri artık değiştirdi.

IŞİD saldırılarından önce Şengal ve çevresindeki köylerde 250 bine yakın Ezidi yaşamaktaydı. Şengal dağının kuzeyinden Rojava'nın Cezaa bölgesine doğru uzanan bir güvenlik koridoru açılarak halkın tahliyesi sağlandı. Öğrenildiği kadarıyla Rojava’ya açılan bu güvenlik koridorundan geçmeyi başaran Ezidiler'in sayısı 150 binden fazla. Rojava’ya doğru yapılan bu yürüyüş esnasında çoğu çocuk ve yaşlı en az 80 kişi yaşamını yitirdi.
Türkiye’ye göç eden Ezidiler'in sayısı şimdiden 30 bini buldu. Zaxo ve Duhok çevresindeki 150 bin göçmen içindekilerin büyük çoğunluğu Ezidi. Ezidiler'in yanı sıra Türkmen, Hıristiyan, Suryani, Yarsani, Kakai vb diğer kültür ve inançlardan insanlar da bulunuyor. IŞİD’in kaçırdığı kadın sayısının 1000 civarında olduğu söyleniyor.

Yaşamını yitirenlerin sayısı henüz tam olarak netleşmese de binlerle ifade ediliyor.

Editör: TE Bilisim