Film Günleri’nin resmi açılışı 10 Aralık 2013 tarihinde, Ankara Büyülü Fener Sinema’sında AB ülkeleri Büyükelçileri, Türkiye ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’ndan yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Film günlerinde bu yıl, Türkiye dahil 18 Avrupa ülkesinden, 14’ü belgesel toplam 28 film halka açık ve ücretsiz olarak gösteriliyor. Reha Erdem’in son filmi “Jin”, Venedik Film Festivali’nden Geleceğin Aslanı ile dönen Ali Aydın’ın yönetmenliğini yaptığı “Küf” ve çocukları gay, lezbiyen, bi-seksüel ya da trans-seksüel olan ebeveynlerin çocuklarını olduğu gibi kabul etme sürecinde yaşadıklarını anlattığı Can Candan’ın yönettiği belgesel film “Benim Çocuğum”, film günlerinde gösterilecek yerli filmler arasında yer alıyor.
Fransa’dan “Okul Yolunda”(Sur le Chemin De L’école), Ten Rengi: Buğday (Couleur De Peau: Miel), ve Avusturya-Belçika ortak yapımı “Brüksel Meselesi” (the Brussels Business) Festivalde öne çıkan yapımlar arasında yer alıyor. Film günlerinde film gösterimlerinin yanı sıra atölye çalışmaları ve söyleşiler de gerçekleştirilecek.
3. AB İnsan Hakları Film Günleri, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 65’inci yıldönümü olan 10 Aralık tarihinde başladı. 10 Aralık tüm dünyada İnsan Hakları Günü olarak kutlanıyor. Film Günleri’nin amacı ise kimlik, hoşgörü, saygı, insan onuru ve kültürlerarası diyalog gibi kavramlar üzerinde farkındalık yaratmak ve kalıplaşmış fikirleri sorgulamak. İnsan haklarını ve bireysel özgürlükleri ele alan AB ve Türk yapımı filmlerin gösterileceği Film Günleri, izleyicilere insan hakları konularında soru sordurmayı ve ilham kaynağı olmayı amaçlıyor. 
Editör: TE Bilisim