“Bağımlılıklara Karşı Sporun Önleyici Etkisi” teması ile düzenlenen yarışmada, uyuşturucu madde, tütün, alkol, teknoloji, kumar bağımlılığı gibi alt başlıkların yanı sıra sanatçıların eserleri ile, bağımlılıkların insana ve topluma verdiği zararlara da değiniliyor. Yarışmanın ödül töreni 21 Haziran 2019 akşamı Yeşilay Genel Merkezi Sepetçiler Kasrı’nda düzenlendi.

51 ülkeden 414 karikatürist; 787 eserle ile katıldı

Yeşilay’ın dünyanın, ülkemizin ve özellikle gençlerin bağımlılıklara karşı dikkatini çekmek ve karikatürün evrensel dilini kullanarak farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’nın kazananlarına ödülleri takdim edildi. 51 ülkeden, 414 katılımcının bağımlılık ve spor ilişkisini mizahi bir yaklaşımla ele aldıkları 787 adet karikatürün yer aldığı yarışmanın birincilik ödülü, Türkiye’den Aşkın Ayrancıoğlu’na verildi.

İran, Küba, Brezilya ve Türkiye’den toplam 6 karikatüristin dereceye girmeye hak kazandığı yarışmada, başarılı bulunan diğer 5 eserin sahibi ise Türkiye’den Satılmış Akın, İran’dan Amır Khaleghı, yine İran’dan Khodayar Naroei, Küba’dan Bradya Izquierdo Rodriguez ve Brezilya’dan Claudio Antonio Gomez oldu.

Mizahın evrensel diliyle farkındalık

Tütün, alkol, madde bağımlılığı gibi başlıkların yanı sıra kumar, teknoloji bağımlılığı gibi güncel sorunlarla ilgili yaptıkları çalışmaların yanı sıra, toplumu koruyucu, önleyici, farkındalık ve bilinçlendirmeye yönelik de aktiviteler yaptıklarını belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk şöyle devam etti; “2000’li yıllardan itibaren, Yeşilay’ın mevcut mirasının üzerine önemli işlev ve sorumluluklar eklenmiştir. Profesyonel gönüllüleri, ülke sathına yayılmış Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle, açıklığı ve şeffaflığıyla sivil toplum örgütleri arasında örnek alınan bir kurumsal yapıya ve anlayışa kavuşmuştur. Ne mutlu bize ki bugün, yine, uluslararası projelerimizden biri için bir araya geldik. Bugün 3. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’nın ödül törenini gerçekleştiriyoruz. Bağımlılıkla mücadele gibi ciddi bir konuyu çizgilerin mizahi diliyle ve evrensel mesajlarla anlatan 414 sanatçımıza gösterdikleri büyük ilgiden ve bize ilettikleri her biri çok kıymetli sanat eserlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Artık onlar da bizim için birer Yeşilay Gönüllüsü’dür” dedi.

Dünya karikatüristlerinin gözünden bağımlılık

Bağımlılığın dünyada ve ülkemizde gençleri tehdit eden ve verimli bir yaşamdan koparan ciddi bir sorun olduğunu altını çizen Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, sözlerine şöyle devam etti, “Dünyada 52 ülkede örgütlenerek aktif bir kurum olarak tecrübelerimizi diğer STK’lar ile de paylaşıyoruz. Küresel anlamda etkin çalışma ve örnek projelerimizle de bu alanda her daim ön planda olmayı başardık. Bu yarışma ile de kamuoyunun bu önemli konuya dikkatini çekmek ve duyarlılığını artırmak amacıyla faaliyetlerimizi çeşitlendiriyoruz. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması ile mücadelemize dünyanın dört bir yanından çok değerli karikatüristleri dahil ettik. Toplumu ve özellikle gençleri etkileme gücü yüksek olan karikatüristlerin mizah anlayışıyla bağımlılıklara bakışı çalışmalarımıza değer katıyor” dedi. Sultan Işık, yarışmaya katılan tüm karikatüristlere bağımlılıkla mücadeleye karşı gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür etti.

Yarışma jürisinde, Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, karikatürist Şevket Yalaz, Özcan Çalışkan ve geçen yılın büyük ödül sahibi veonur konuğu karikatürist Borislav Stankovic yer aldı. Yarışmaya katılan eserler; “sanatsal nitelik”, “konuya uygun mizahi yön”, “eserde yansıtılan konunun günlük yaşamla ilişkili toplumsal ve kültürel etki gücü” kriterlerinde değerlendirmeye alındı.

Birinciliği elde eden yarışmacıya 15 bin TL, başarılı bulunan 5 yarışmacıya ise 3 Bin 500 TL şeklinde ödül verildi.

Editör: TE Bilisim