Bir süredir kanser tedavisi gören usta söz yazarı Ali Tekintüre (64) hayatını kaybetti.

‘Senden Vazgeçmem’, ‘Seni Yakacaklar’, ‘Benim İçin Üzülme’, ‘Hangimiz Sevmedik’, ‘Tanrım Beni Baştan Yarat’, ‘Dilek Taşı’, ‘Sürünüyorum’, 'Kırılsın Ellerim', 'Duyarmısın Feryadımı' gibi unutulmaz şarkıların söz yazarı Ali Tekintüre, uzun süredir kanser tedavisi görüyordu. Bir süredir yoğun bakım ünitesinde yatan Ali Tekintüre bu sabah hayata gözlerini yumdu.

Bundan 2 yıl önce Evrensel’e konuşan Ali Tekintüre, efsaneleşmiş şarkılarının hikayelerini şöyle anlatmıştı:

Hangimiz Sevmedik: Şarkıyı Umut Kurt çok güzel söylemiş. Sayelerinde şarkı tekrar gündeme geldi. Galatasaraylıyım ama şarkı Demba Ba'ya yakışmıştı. O şarkıda “Herkesin acısı sevgisi kadar” diye bir dize var. Bu hakikaten çok iyi söylenmiş bir söz ve benim olduğu için de seviniyorum.

Tanrım Beni Baştan Yarat: O güne kadar kimsenin söylemediği bir şeydi bu. Reenkarnasyon meselesinin bile bilinmediği bir dönemdi. Her insanın yeni baştan yaratılmak istediği anlar olur. Şarkıyla ilgili çok güzel dönüşler de aldım. Engelli bir dinleyicinin bu şarkı için bana teşekkür ettiğini hatırlıyorum. Çok etkilenmiştim.

Ahmet Selçuk İlkan & Gülden Karaböcek & Ali Tekintüre 

Ali Tekintüre'nin vefatıyla ilgili olarak efsane sanatçı Gülden Karaböcek yaptığı açıklamada; "Benim; Dilek Taşı’, ‘Sürünüyorum’, 'Kırılsın Ellerim', 'Duyarmısın Feryadımı' bestelerimin söz yazarıydı. Çokta iyi bir söz yazarıydı. Onun gibiler kolay gelmez. Son olarak konuşmak için aradığımda rahatsız olduğu için telefonuma çıkamadı, eşiyle konuşabildik. Nur içinde yatsın; Türkiye çok önemli bir müzik adamını kaybetti. Bundan böyle eserleriyle yaşayacak. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun." dedi.


Dilek Taşı: Bu benim ender yazdığım ısmarlama şarkılardan biriydi. Arkadaşım Mesut Poyraz'la beraber yazdık şarkıyı. İsmi belirlenmişti. İçinde dilek taşı ifadesi geçen bir şarkı istediler, yazdık.

İbrahim Tatlıses üzüntüsünü sosyal medya hesabından paylaştı. İki sanatçı 80'li yıllarda görülüyor.

Seni Yakacaklar: Yenikapı'da Gar Gazinosu vardı. Oraya giderken bir cadde var. Tam caddedeyken şarkının sözleri belirdi kafamda. Orada, caddede yazdım şarkıyı.

Sürünüyorum: Amatörlük yıllarında yazdığım bir şarkıydı. Aslında söz ile müzik arasında ciddi bir uyumsuzluk vardır o şarkıda. Ama tuttu. Gülden Karaböcek güzel seslendirmişti.

Baharı Bekleyen Kumrular Gibi: Bu şarkıyı 17-18 yaşlarındayken yazmıştım. 11 yaşından beri kendimce yazıyordum. Bu hit olan ilk şarkılarımdan biri oldu.

ALİ TEKİNTÜRE Kimdir?

Müzisyen, söz yazarı ve şair Ali Tekintüre, 1953 yılında Adıyaman`da doğdu. Genç yaşta İstanbul`a geldi. Askerdeyken yazdığı "Tanrım Beni Baştan Yarat" şiiri daha sonra Muzaffer Özpınar tarafından bestelendi ve Emel Sayın`ın parçayı okumasıyla Ali Tekintüre de tanınmaya başladı. 1978 yılında Dilek Taşı sinema filmi için sözlerini yazdığı 'Dilek Taşı' şarkısı Gülden Karaböcek'e şöhretin kapılarını açmıştır. Hemen ardından sözlerini yazdığı "Sürünüyorum" adlı şarkı stadlarda marş oldu. Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, Gülden Karaböcek, Müslüm Gürses, Bülent Ersoy gibi dönemin ikon isimleriyle çalışan Ali Tekintüre birçok unutulmaz şarkıya imza attı. 'Dilek Taşı'ndan başka 1985 yılında 'Duyar mısın Feryadımı' adlı şarkının aynı adlı sinema filmi çekildi. Yazdığı "Gitme" parçası 1987`nin en meşhur parçalarından biri oldu. Yaklaşık 1500 eseri kaset ve CD`ler de okundu. Ayrıca 10 şiir kaseti var.

Bilinen şarkılarından bazıları: Tanrım Beni Baştan Yarat, Kadehi Şişeyi Kırarım, Gidecek Bir Gün (Aldanma Çocuksu Mahsun Yüzüne), Dilek Taşı, Sürünüyorum, Kırılsın Ellerim, Duyar mısın Feryadımı, Ne Fayda, Anadan Ayrı, Baharı Bekleyen Kumrular Gibi, Toprak Alsın Muradımı, Köşe Kapmaca, Düşünürken, Senden Vazgeçmem, Birisi, Kaderi Ben Mi Yarattım(Bir ümit ver), Evlat, Aldana Aldana, Beklemek İbadet Kalmak Zulümdür, Gitme Yarim, Her Saat Başında, Tiryaki, Acı Gerçekler, Hepsi Geçer, Seni Yakacaklar, Canım Dediklerim, Benim İçin Üzülme, Elimde Fotoğrafın, Kahrolayım, Ümitlerim Bitince Gel, Gurbet Yolu, Akşamcı, Güldür Yüzümü, Tövbe Ettim, Aklı Yok, Bir Kadın Tanıdım, İkimizden Bir Kalmadı, Sevmez Olaydım, Hangimiz Sevmedik...

Ali Tekintüre'nin Elenor Plak'tan çıkan 'Benim İçin Üzülme' albümünün kapağı.

Editör: TE Bilisim