OLCAY ÜNAL SERT
Senaryosunu Kandemir Konduk’un yazıp yönettiği  başrolleri  Ayşen Gruda, Betül Şahin, Ebru Aytemur, Yasemin Balık, Öykü Yiğit, Nihan Ekitöz, Duygu Kaya, Seda Kala, Ceren Bekdemir ve İklim Tamkan’ın  başrolleri paylaştığı ‘Kadınlar Hep Gülmeli’ adlı oyun kapalı gişe oynamaya devam ediyor. 
Duayen oyuncu Ayşen Gruda önderliğinde önceki akşam Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde sahnelenen  oyunda kadın sorunlarına değiniliyor. Kadına şiddetten, internet kuşağı kızlarına, hayat kadınlarından, siyasi baskılara bir çok konunun irdelendiği oyunda yakın tarihimize de ışık tutuluyor.

‘ATATÜRK’Ü RÜYAMDA GÖRDÜM AĞLIYORDU’
Ayşen Gruda’nın ‘Dün gece Atatürk’ü gördüm rüyamda ağlıyordu’ repliği salonda alkış yağmuruna neden olurkan, isim verilmeden Ergenekon operasyonları kapsamında suçsuz yere hapse atılan subay eşlerinin yaşadıklarına da değiniliyor… Medya da çok tartışılan 1000 odalı Saray’dan ‘Kaçak Saray’ diye bahsedilirken, ‘Makul Şüpheli’ ve‘Fıtratında Var’ gibi son günlerin güncel  terimlerine de yer verilirken, kahkaha tufanı eksik olmuyor.  Ayşen Gruda oyunda 'Koca adalet sarayları yaptılar ama içine adaleti koymayı unuttular!” deyince alkış yağmuruna tutuluyor!  Oyunun en can alıcı bölümlerinden birinde de büyük usta Gruda; “Alo Fatih insan öldürüyorlar, canlı yayında alt yazı geç!” diye talimat verince salon alkıştan inliyor…
AYŞEN GRUDA: OYUNDA BİRŞEY YOK GAZETE BAŞLIKLARI HEPSİ

‘Yakın tarihimize de değiniliyor. Bu zaman da sahnelenmesi  biraz cesur bir oyun mu…? sorusuna, Ayşen Gruda “Oyunda bir şey yok, gazete başlıkları hepsi. Bunları ben uydurmuyorum, gazetelerde yazılan konular.” diyor. Kadına şiddetin son dönemlerde artmasına üzüldüğünü söyleyen Ayşen Gruda, “Tutuculuk, cehalet, eğitimsizlik, bir de sevgi azaldı galiba, sevgisizlik!” diye yanıt verdi. Kaçak Saray’a da değiniliyor diye hatırlatılması üzerine, “Olmayan şeyler değil. Bunlar gözümüzün önünde oluyor. Yapılırken tuhaf değil de söyleyince mi tuhaf oluyor?” diye yanıt verdi.
AYŞEN GRUDA: BU GEMİ HEPİMİZİ KALDIRIR!

“Son dönemde ‘Yandaş medya’, ‘Yandaş sanatçı’ derken “insanlar ayrıştırıldı mı?” sorusuna Ayşen Gruda, “İnsanlar ayrıştırılırsa iyi olmaz. Bu gemi hepimizi kaldırır merak etmesin kimse. Kardeşlik, dostluk, her zaman iyi bir şey. Ben Türk milletinin çok sağduyulu olduğunu düşünüyorum. Biri öteki olmaz, çok ender bir kişi, iki, üç kişi yapar bunu. Yoksa niye ayrışalım, niye öteki olalım… Ben başörtülü insanlara da saygı gösteriyorum, örtebilir. Başı açık insanlara da saygı gösteriyorum, ne olursa olsun bana ne.. Benim özgürlüğümün bittiği yerde onun ki başlıyor! Özgür, demokratik bir ülkede yaşamak istiyorum." diye yanıt verdi.

‘Kadına cinsel obje gibi mi yaklaşılıyor?’ sorusuna Gruda, “Dünyada da öyle aslında. Bu sadece bizim ülkemize mahsus bir şey değil. Maalesef ben diyorum ki herşeyin başı sevgi, sevgi, sevgi!” diyor.
BETÜL ŞAHİN  BEŞ AYRI KARAKTERİ OYNUYOR

Betül Şahin tiyatro oyununda canlandırdığı rollerle ilgili olarak; “Bu oyunda dört beş ayrı karakteri oynuyorum. Profösör bir kadını oynuyorum, bir tv programına konuk olmuş ama sunucu bir türlü konuşmasına izin vermiyor. Burada kadınların izlemesi ve dinlemesi gerektiğini paylaşıyoruz izleyiciye. Onun dışında hayat kadınlarını oynuyoruz. Bir de gelin kaynana skeci var orada da komşu kadını oynuyorum. Gelin ve kaynananın arasını açmaya çalışıyorum. Seyirciden büyük kahkaha alıyor. Bir de annesini anlatan bir kız var, annesinin bu çağda birçok jenerasyonu göremediğini, finalde annesinin ne kadar erken gittiğine dair yakınıyor.  ‘Atarük’e laf etmezdi’ diye duygulu bir anlatım oluyor. Bunun dışında danslarımız da var…”  dedi.
BETÜL ŞAHİN: AYŞEN GRUDA İLE OYNAMAK BÜYÜK GURUR, PROVALARDA BÜYÜK DESTEĞİNİ GÖRÜYORUZ
Ayşen Gruda gibi bir ustayla çalışmak nasıl birduygu sorusuna Betül Şahin; “En büyük şansım hep büyük ustalarla ve isimlerle çalışmak oldu tv dizilerinde ve şimdi tiyatro sahnesindeyim ve ilk sahnemde de Ayşen Gruda gibi duayen bir isimle oynamak bana hem gurur veriyor hem de provalarda çok büyük desteğini görüyoruz! Ben eleştirileri çok severim ve sürekli kendimi yenilemek ve geliştirmek için gerek desteğiyle ve anılarıyla çok keyifli prova günleri geçirdik şimdi de oynuyoruz.”

BENCE ERKEĞİN DE ÇAPKININA KADINA DEDİKLERİNDEN DEMELERİ GEREKİYOR!

Cinsellik 
konusunda, erkek yapınca çapkın, kadın yapınca fahişe damgasının yediğinin hatırlatılması üzerine Betül Şahin, “Maalesef öyle oluyor. Bugüne kadar hep olmuş bir şey. Kadın erkek konusunda ki eşitsizlikler maalesef çok azalmadı. Bence bu erkeklerin düşüncelerinden kaynaklanan bir şey. Kadınlar daha ikinci planda kalıyor. Bana göre bu durum eğitimle alakalı bir şey. İnsanların bastırılmış duyguları ve zihinlerde ki kalıplaşmış düşüncelerden dolayı daha modern olamıyoruz Türk halkı olarak onun için erkek yaparsa çapkın, kadın yaparsa farklı oluyor. Benim ruhum tabi ki böyle hissetmiyor! Bence erkeğin de çapkınına kadına dediklerinden demeleri gerekiyor. Bence erkek egemen toplum olmamızdan kaynaklanıyor. Eskisi kadar olmasa da yine erkek gemen bir toplumuz… Kadınlara tabi ki haklar tanındı, eski geçmişimizle bugün bir değil ama yine erkek egemenliği ön planda..” dedi.

BETÜL ŞAHİN:  O KADAR ACAYİP ŞEYLER YAŞIYORUZ Kİ…

Ayşen Gruda’nın oyunda ki “ATATÜRK’ü gördüm rüyamda ağlıyordu” sözlerinin sorulması üzerine Betül Şahin; “Ben de çok etkileniyorum o replikten, her oyunda çok alkış alıyor o sahne. Son dönemde yaşadıklarımıza da değiniyor. Sön dönem yaşadıklarımızın süzgeçten geçmiş hali. O kadar acayip şeyler yaşıyoruz ki, hapse girip 5 sene yattıktan sonra suçsuz bulunup salınan insanlar var... Biz süzgeçten geçirip sahneleyebildiğimiz kadarını sahneliyoruz. Maalesef tatsız şeyler yaşadık. İnsanları kaybediyoruz. Yaşadığımız kazalar, bir çok madencimizi, işçimizi kaybettik. Şehitler, Gezi Olayları, hepsi tatsızdı, çok kayıplar verdik keşke böyle şeyler olmasa, insanlar ayrışmasa, bir bütün olarak yaşasa, keşke hiç savaş olmasa, insanlar birbirini sevse…” dedi.
EBRU AYTEMUR 'CUMARTESİ ANNESİ' OLACAK!

“KADINLAR HEP GÜLMELİ” adlı oyunda güzel oyuncu Ebru Aytemur’da rolden role giriyor. Aytemur, ergen genc kız tiplemesi, Doğu da geçen skeçte köylü kadın, hemsire tiplemesi ve hayat kadını tiplemesiyle dikkatleri üzerine çekerken, oyunun açılışı ve kapanışında yaptığı toplu danslara ilave olarak erkek şiddetini yaşayan kadınları anlatan bölümde lirik bir dans performansı sunuyor. Ebru Aytemur oyunun ilerleyen bölümlerinde Cumartesi Annelerinden birini canlandıracak. Güzel oyuncu “Basına sansürün konuşulduğu bir dönemde oldukça cesur bir oyun olarak nitelendiriyorum. Emeği geçen tüm ekibi kutluyorum” dedi.  

'Kadınlar Hep Gülmeli' tiyatro oyununun oyuncuları  Ayşen Gruda, Betül Şahin, Ebru Aytemur, Yasemin Balık, Öykü Yiğit, Nihan Ekitöz, Duygu Kaya, Seda Kala, Ceren Bekdemir ve İklim Tamkan toplu halde.
Editör: TE Bilisim