Küçük İskender çoklu bir koro, zengin bir orkestra gibi taşan metin-şiirlerinden oluşan Burç Hikâyeleri ve toplum kurallarını, kurumlarını ve zihniyetini karşısına alan, 2006 Melih Cevdet Anday Şiir Ödüllü İskender’i Ben Öldürmedim’le okurların karşısına çıkıyor.

İskender’i Ben Öldürmedim

Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü’nü de almış olan İskender’i Ben Öldürmedim; benzerini yok etme arzusu, kabahat, beden, bedenin yıpranabilirliği, kırılganlığı, ölüm, anımsama ve hayalet, deccal gibi konuları işleyen, yeraltı edebiyatı örneği olan şiirlerden oluşuyor.

#yüzleşme #yasaklar #sistemkarşıtlığı #altkültürler #aynaimgesi #arayış #sorgulama

Burç Hikâyeleri

“Bir çoklu koro, bir zengin orkestra gibidir bu kitaptan taşanlar. Taşan bir kitap bu. Katlanan, kanatlanan, aşkın, delişmen, yoğun, parçalı, tekrarlı, şiddetli, pervasız, iştahlı bir kitap. Kışkırtıcı, denetimsiz, cesur, dobra, kalabalık, gürültücü, arzulu bir dil bu. Esinleyici, bulaşıcı, aşırı, riskli, ironik, kara bir söylem. Samimiyetin, cüretin, şefkatin, itirazın, isyanın kitabı bu. Bizden alıp bize veriyor büyüttüğünü de öldürdüğünü de, düşündüğünü ve düşlediğini de, âşık olup yenildiğini de, karşı çıktığını da, aldandığını ve aldattığını da. Bu dünyadan ben geçtim, ben bu dünyadan böyle geçtim demenin kitabı bu. Bir lades kemiği gibi kırılmanın, tüm iktidarlara kafa tutmanın kitabı bu. Sözcüklerin arzulu ve şiddetli ve kanlı bir dansa kalktığı bir kitap bu.”

Gonca Özmen

#burçlar #ikizler #balık #isyan #yeraltı #uyumsuzluk #acı #başkaldırı #anarşi #aşk #yoldançıkma

Küçük İskender kimdir?

küçük İskender (Derman İskender Över), 28 Mayıs 1964’te İstanbul’da dünyaya geldi. Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde beş yıl eğitim gördü. Tıp eğitimini de, peşinden girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nü de yarıda bıraktı. Şiir, roman, deneme, günlük gibi pek çok edebî türde eserler verdi. Yurtdışında yayımlanan antolojilerde şiirleriyle yer aldı. 2000 yılında Orhon Murat Arıburnu, 2006 yılında Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü’nü kazandı. 2014’te Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü, 2017’de Necatigil Şiir Ödülü’nü aldı. Avrupa’da, ABD’de şiir okumalarına, panellere, sempozyumlara katıldı. Kürtçe ve Almancada kitapları basıldı. Şiir performansları yaptı, Ağır Roman, O Şimdi Asker gibi sinema filmlerinde rol aldı. Küçük İskender 3 Temmuz 2019’da aramızdan ayrıldı.

Editör: TE Bilisim