2.Uluslararası Fotoğraf Ödüllerinin amacı; Uluslar arası katılımları arttırmak, ülkemizdeki fotoğraf severlerin çalışmalarını desteklemek, eserlerini bir arada sergilemek, sanat ortamına seviye ve canlılık kazandırmak ve buna bağlı olarak da fotoğraf sanatının yaygınlaşmasını sağlamak, uluslar arası platformlarda ülkemizi temsil edebilecek fotoğraf sergileri oluşturmaktır.

Geçen sene Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri kapsamın da onur ödülü Türkiye’nin ilk kadın foto muhabiri 100 yaşındaki Semiha Es’e verilerek dünya basınında da geniş yer almıştı.

Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödüllerinin geçen sene çok ses getiren ana jürisin de Fotoğraf Sanatçısı İzzet Keribar, Arel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güler Ertan, Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Murat Şen, Foto Muhabiri Coşkun Aral, Sanatçı Arif Sağ, Fotoğraf Sanatçısı Nihat Odabaşı, İş Adamı Ali Şen, İş adamı ve fotoğraf sanatçısı Serdar Bilgili ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Uzmanı Derya Sarar'ın yer almıştı. Ödüllü yarışmanın danışma kurulu başkanlığını Murat Saygı üstlenmişti.


ONUR ÖDÜLÜ YİNE ÇOK ÖNEMLİ BİR AİLEYE GİDİYOR

Dünyanın ilk kadın foto savaş muhabiri 100 yaşında olan Semiha Es’e geçen sene onur ödülü verilen Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri bu sene de çok konuşulacak bir aileye onur ödülünü verecek. Türkiye’nin ilk akademik eğitim alan kadın fotoğraf sanatçısı olan Yıldız Moran Arun ailesine onur ödülü verilecek.

YILDIZ MORAN ARUN KİMDİR?
24 Temmuz 1932’de istanbul’da doğdu. Robert College’den sonra ingiltere’de 1951’de Bloomsbury Technical College’i ve 1952’de Ealing Technical College’i bitirdi. Old Vic Tiyatrosu’nun unlu Fotoğrafçısı John Vickers’in yanında fotoğrafcılığa basladı. İlk kişisel sergisini 1953 yılında Cambridge’de actı. 1954 yılına kadar Londra’da beş sergi daha açtı. Bunları 1955’te İstanbul aynı yıl Ankara, 1956’da İstanbul, 1957’de İstanbul, 1962’de Edinburgh, 1970’te İstanbul sergileri izledi. 1962’de Şair Özdemir Asaf ile evlenerek fotoğrafçılığı bıraktı.

1982’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Üniversitesi) Fotoğraf Enstitüsü tarafından onur üyeliği verildi. “Fotoğraf makinesi o denli varlığınızın bir parçası olmalıdır ki; konu ile aranız da bir engel oluşturmasın. Şiirselliği olan her şey sanat fotoğrafının konusudur, fotoğraf aracılığıyla evrensel olan ve işlenen konunun kavramını içeren fotoğrafı çekmek tek amacımdı…” diyen Moran, özellikle Anadolu halkının yaşantısını anlatan fotoğraflarıyla tanınmıştır.

Türkiye’nin akademik eğitim alan ilk kadın fotoğraf sanatçısı olan Yıldız Moran Arun 15 Nisan 1995’de İstanbul’da hayata veda etmisti.
Editör: TE Bilisim