İlhan İrem Diskografisine Yakın Bakış

İlhan İrem Diskografisine baktığımızda, farklı dönemlerde, farklı boyutlarla, farklı müzikal anlatımlarla oluşturulmuş albümlerin ve şarkıların, en baştan en sonuncuya kadar birbiri ile bütünlük halinde olduğunu görebiliriz. Sanatçı, bugün yarım yüzyıla yaklaşan müzik serüvenini sanki en başından planlamış ve şarkı şarkı ilerliyor gibidir. Anlatımlar, İlhan İrem Müziğini ve yolculuğunu oluşturan bir bütünün parçalarıdır. Sanatçı, 1990 yılında yayınladığı “Uçun Kuşlar Uçun” albümünde, yıllar sonra yapacağı albüme “Koridora Doğru” adlı bir şarkı ile gönderme yapabilir. Veya 1992 yılndaki “İlhan-ı Aşk” albümünün kapanışını “Cennetin Kıpırtıları” adlı bir şarkı ile yaparak, 2000’li yıllarda yayınlayacağı albümünün işaretini verebilir. İlhan İrem Diskografisinde, çok yönlü müzikal açılımların oluşturduğu devamlılık büyüleyicidir. Ve her albüm, maceranın o gün ulaştığı boyutları anlattığından, şarkıların her biri bitirme tezi titizliğinde hazırlanmıştır.
 
UÇUK MAVİ PENCERE / BULUTLARA KÖPRÜ / DÜŞLER VE ÖTESİ
Kesintisiz bir anlatımla, yaşamdan yaşam ötesine uzanan fantastik macera. Hazırlanması yedi yıl süren, birbirinin devamı olan üç albümden oluşan, 150 dakikalık yapıt, devamlılık içeren ilk ve tek senfonik rock örneğidir.
 
UÇUK MAVİ PENCERE
Rock Senfoninin birinci adımı. Doğumdan ölüme kadar yaşam evrelerini anlatan albüm, bölümlerden oluşan, kesintisiz kırk sekiz dakikalık bir müzik parçası içerir. “Sevecen”, “Terazi” gibi pek çok hit parçayı barındırır. “ “Gece Yolculuğu” gibi progressive açılımları olan albüm, yayınlandığı yıl Altın Plak ödülü almıştır.
 
BULUTLARA KÖPRÜ
"Bulutlara Köprü" Pencere’nin sonundaki ölümün başladığı yerden yola çıkılan, gizemli, düşündürücü, 'sarkastrik' bir 'öteki dünya' yolculuğu. Doğunun mistik havasıyla batının sert ritimlerinin kaynaştığı senfoninin ikinci albümü, İlhan İrem’in senfonik rock müzikal manifestosunu netleştirdiği çalışmadır.
 
DÜŞLER VE ÖTESİ
Nefes kesici bir maceranın son bölümü… “Her şeyin sonuna geldin/Başlangıcına yani” (Düşler ve Ötesi/Outro)
 
DÜNDEN YARINA
İyileşmez hüzünlerden senfonik rock ve mistik huzura giden yolda, İlhan İrem’in özde aynı olan farklı dönemlerindeki izleyicilerini buluşturan geçiş albümü; “Bütün renkleri içeren tek bir renk vardır, ışığın rengi... Kapı aralığından yüzünüze yansıyan budur” (Kaset İç Kapak Metni)(1988)
 
UÇUN KUŞLAR UÇUN
“Gemiler Döner Geriye” ve “Kızım İçin” gibi lirik anlatımlar ve oldukça sert rock çalışmaları içeren önemli bir İlhan İrem Albümü daha.
 
BEZGİNİN GİZLİ MEKTUPLARI 
Albüm, Işık ve sevginin karanlık kozasıdır.
Popüler müzik tarihinde çağdaş türk müziği tezinin başyapıtı kabul edilen albümün müzikal yürüyüşü sıradışı özellikler içermektedir. Karanlık şiirsel yapısı ile de İlhan İrem’in diskografyasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan albümde, sanatçının bugünkü anlatımlarının miladı kabul edilen ve besteleniş hikayesi ile de ayrılan "Olanlar Olmuş", albüme adını veren “Bezgin”, “Yemyeşil Bir Deniz”, “Ben Değilim”, “Saçların Sarmaşıklar” ve pek çok klasik eserler yer almaktadır.
……… 
“İnsana,sevgiye, ışığa, aşka dair bütün ümitlerin tükenmiş göründüğü, çok eski karanlık çaresizlik günlerinin çığlıkları… Hemen sonra aydınlık penceresini açtı… Ötelere köprüler kurdu… İrem Bağlarına uzanan koridorlardan geçerek, Sevecenlerin gönül gözlerinde büyüyen evrensel ışığa dönüştü İlhan İrem."
(Albüm İç Kapak Metni) (2000)
 
İLHAN-I AŞK
“Takvimler 1992’yi gösterirken ortalık daha da kararmaya başladı, ama ben güzel insanlardan yana olan umudumu hiç yitirmedim. 'İlhan-ı Aşk' albümü böylesine ışıklı insanlarla olası cennetlerde buluşma duygularını taşıyor. 'Koridor' ile devam edeceğim Işık ve Sevgi anlatımlarının ilk adımı olan İlhan-ı Aşk, bütün hava ve yol koşullarında, farklı boyutlara geçişlerde beni izleyen ve anlayan Aşık Ruhlara armağan olan bir güzelleme albümü." (Kendi Sesinden İlhan İrem / Video) (2000)
 
KORİDOR
İlhan İrem tarafından yazılması ve kayıtları sekiz yıl süren, sanatçının kült albümlerinden biridir. İlhan İrem’in bütün anlatımlarının manifestosu niteliğindedir. Yeni bir müzikal milattan çok bir odak özelliği taşır. Sanatçının 1994 yılına kadar olan üretimleri Koridor’a ulaşırken, daha sonraki anlatımlar koridorlardan ışığa ve sevgiye doğru çıkışları içerir. Koridor’un devamı bir başka kült çalışma olan “Seni Seviyorum” albümüdür. İlhan İrem daha sonra kendi deyimiyle, yer çekimini tamamen terkederek cennetine ulaşmıştır.
“Her geçen gün biraz daha kalınlaşan insanların arasında, doğru hayattan, doğru sevgiden, ışıklı gelecek inancından bir milim bile sapmadan yaşamaya direnmenin, hayatlarımıza getireceği, uzun, yoğun ama geçici bir karanlığı var.” (Hey Dergisi – 19 Mayıs 1994)
“Göz; insandan hayata, insandan insana ilk koridor.” Albümün kapağındaki göz resmi hakkında sorulan bir soruya sanatçının yanıtı (1994)
 
ROMANS
“Koridor” albümünün meditasyon versiyonu.
 
SENİ SEVİYORUM
“Seni seviyorum. Toplumca sevgiye gereksinim duyduğumuz bu günlerde insanın evrenle buluşması, Dua ile başlayan mucizenin parçası olduk. Umutların yitirildiği anda, kaybolan duyguları yeniden diriltmek savaşıyla bir yürek büyüsünü paylaştık.” (Albüm Tanıtım Metni / 2001)
İlhan İrem Müziğinin doruk noktalarından olan albüm, İlhan İrem’in diğer çalışmaları gibi pek çok kez “Bütün Zamanların En İyi Albümü” seçilmiştir.
  
Ve;
SEVGİLİLER GÜNÜ (THE BEST OF İLHAN İREM/1.)
AŞK İKSİRİ/CADI AĞACI (THE BEST OF İLHAN İREM/2.)
HAYAT ÖPÜCÜĞÜ (THE BEST OF İLHAN İREM/3)
BİR MELEĞE AŞIK OLDUM (THE BEST OF İLHAN İREM/4)
IŞIK VE SEVGİYLE 30 YIL 
Albümleri, yarım yüzyıllık İlhan İrem İlhan İrem Koleksiyonunun bütün başyapıtlarını barındıran, yıllarına ve türlerine göre özenle hazırlanmış, muhteşem bir “en iyiler serisidir.”

İlhan İrem albümlerini iTunes üzerinden satın almak için: http://apple.co/2dNUf8g 
İlhan İrem albümlerini dijital platformlar üzerinden dinlemek için:
Editör: TE Bilisim