Usta sanatçı Işıl Yücesoy, Magazinsortie.com'a çok özel açıklamalar yaptı...  Gazeteci Olcay Ünal Sert'in sorularını yanıtlayan Yücesoy, "Gençlik herşeyi çok çabuk tüketiyor... Romantizm bitmiş, biterken de insanoğlunda var olan tüm duyguları körelterek gitmiş" dedi. 15 Temmuz'da Ossi Müzik'ten çıkacak olan 'Zamansız' adlı albümünün heyecanını yaşayan Işıl Yücesoy samimi açıklamalar yaptı. 

Işıl Yücesoy, gazeteci Olcay Ünal Sert'e konuştu

 “İçimde bir volkan patladı…”


35 yıl aradan sonra 15 Temmuz'da “Zamansız” adlı yeni albümünü çıkarmaya hazırlanan ve ilk klibini “Büyümedim” adlı şarkıya çeken Işıl Yücesoy, gazeteci Olcay Ünal Sert’e çok özel açıklamalar yaptı.

35 yıl sonra albüm yapması ile ilgili olarak Işıl Yücesoy; “Kendi kendime soruyorum ve cevabını bulamıyorum. Olağanüstü genç kızlar daha ritimlerle çok seksi görüntülerle bu yarışta varlar ya da var olma savaşı veriyorlar. Peki bana ne oluyor? 70 yaşıma girmişim, saçlarım beyazlamış, kilolarda maşallah. (gülüyor) E peki bu ne iddia, bu ne hırs? Hangi akla hizmet bu yarışa girerim tam 35 yıl sonra. Ama girdim. Belki de ayaktayım, varım deme isteğidir. Belki de insan çok emek verdiği, çok sevdiği bir şeyi kolayca bırakamıyor. Belki de yıllar, yaşanmışlık, insana başka şeyler katıyor. Yaşadığı duyguları da bir şekilde paylaşmak istiyor. Bütün bu soruları  sora sora kendime bu albüme can’ımı, kanımı tüm müzik aşkımı kattım. Hiçbir beklentim de yok, belki de sadece kendi kendime kendimi ispat etme çabasıydı. Ama iyi ettim. İçimde bir volkan patladı sanki. Gizli bir yerlerde olan bir iç deprem su yüzüne çıktı. Hayatımda gözüm arkada kalacak hiçbir şeyim yoktu.

KAYIT TEKNİKLERİ ÇOK GELİŞMİŞ
Dönüp geldiğimde neler neler değişmişti Allahım. Bir kere kayıt teknikleri çok daha iyi daha işlevli olmuştu. Kelime kelime herşeyi düzeltme şansı vardı. Yani tabiri yerindeyse ‘alet yapar, el övünür’dü…  Kötü şarkı söyleme olasılığılı çok azdı. Yani gene tabir yerindeyse yiğitlik azıcık ölmüştü. Hatta  o kadar ilgimi çekti ki klip çekerken ki ben ilk kez klip çekiyordum, rejisörüm Gökhan Özdemir “şarkıyı hızlı devir çalacağız Işıl hanım öyle söyleyeceksiniz” dedi. Hiçbir şey anlamadım. Anlamadığım gibi parça hatturu hutturu çalınınca asla söylemem. Benim duygularım nerede peki, kelimeler üstünde ki vurgulamalarım nerede? O kelimelerden hissedeceğim ki yüzümün, gözümün ifadesi değişsin. Ve belki de iyi olan bu yeniliği reddettim! Ve güzel işe devam edersem reddedeceğim.” dedi.

SÜRPRİZ DÜETLER
“Albümde üç arkadaşımla düet yaptık koşa koşa geldiler ve yanımda durdular . Kendilerine minnet borçluyum. CENK EREN'le MİTHAT KÖRLER’in "GÜNEŞİMİ KAYBETTİM"ini, YEŞİM SALKIM’La onun kendi yorumladığı " MEĞER" ini ve SUAT SUNA’nın “ZAMANSIZ”ını ÇAĞAN IRMAK’ la yorumladık. Bu albüm ne kadar başarılı olur bilmiyorum. Yanlız bir şeyi çok iyi biliyorum bu albümü dinledikten sonra insanların azıcık da olsa duyguları kıpırdayacaktır.” dedi.
 

“ROMANTİZM BİTMİŞ, BİTERKEN DE İNSANOĞLUNDA VAR OLAN TÜM DUYGULARI KÖRELTEREK GİTMİŞ”
Günümüzün müziği ile ilgili olarak Işıl Yücesoy “Gençlik herşeyi çok çabuk tüketiyor, nerde kaldı şarkılar. Benim gözlemim şudur ki çabuk yaşanıyor herşey. Flörtler, aşklar, evlilikler her şey,  romantizm bitmiş, biterken de aslında insanoğlunda var olan tüm duyguları körelterek geçip gitmiş. Ama ben bu işin böyle olmadığını düşünüyorum . Eğer benim düşündüğüm doğru olmasaydı 40 yıl önce aramızdan ayrılmış, unutulmuş hatıralarda  bile kalmamış AYLA DİKMEN’i  “ANLAMAZDIN” şarkısıyla bu toplum diriltmezdi. Ona sığınmazdı. Demek ki bir eksiklik vardı. Ve Çağan Irmak’ın “Issız Adam’ ı bu eksikliği doyurdu. Araştırın bakalım o zamandan bu yana kaç çocuğa ADA ismi verildi." dedi

“ALKIŞI ALIYORLARSA BAŞARILIDIRLAR”
'Günümüzde ki sanatçılardan kimleri beğeniyorsunuz?' sorusuna Işıl Yücesoy “Her sanatçı kendi halkasında önemlidir. Bir sanatçının bir başka sanatçı hakkı'nda böyle bir yorum yapmasını hiç doğru ve etik bulmuyorum. Eğer emeklerinin karşılığı halk tarafından veriliyorsa, alkışlanıyorsa, seviliyorsa o zaten başarılıdır. Bütün genç arkadaşlarıma yolları açık olsun diyorum” dedi

 
Albümde Yer Alan Eserler:
1-Büyümedim
Söz: Sadettin Dayıoğlu Müzik: Sonay Yağız Düzenleme: Tansel Doğanay
2- Dönüyorum Eski Sevgilime
Söz: Fikret Şeneş Müzik: Paul De Senneville Düzenleme: Tansel Doğanay
3- Meğer (Düet: Yeşim Salkım)
Söz: Seda Akay Müzik: Cenk Taşkan Düzenleme: Tansel Doğanay
4- Anlamı Yok
Söz: İskender Doğan Müzik: Işıl Yücesoy Düzenleme: Tansel Doğanay
5- Milat
Söz-Müzik: Yonca Lodi Düzenleme: Tansel Doğanay
6- Ağlamak Güzeldir
Söz-Müzik: Sezen Aksu Düzenleme: Tansel Doğanay
7- Güneşimi Kaybettim (Düet: Cenk Eren)
Söz: Aşkın Tuna Müzik: Aydın Sarman Düzenleme: Tansel Doğanay
8- Anlamı Yok (Akustik)
Söz: İskender Doğan Müzik: Işıl Yücesoy Düzenleme: Tansel Doğanay
9- Zamansız (Düet: Çağan Irmak)
Söz-Müzik: Suat Suna Düzenleme: Tansel Doğanay
10- Niye Düşünüyorsun
Söz: Necla Acemi Müzik: Işıl Yücesoy Düzenleme: Tansel Doğanay


IŞIL YÜCESOY kimdir?

2 Ekim 1945 yılında Kırklareli’nde doğdu. Ankara Devlet Konservatuarı’ndan mezun olan Işıl Yücesoy, 1969 yılında Devlet Tiyatrosu’nda sanat hayatına atıldı. Daha sonra 1975 yılında şarkıcı olarak sahneye çıkmaya başladı. Aynı yıl ilk 45’liği “Çalamazsın Mutluluğu” yayınlandı. 1978 yılında kendi firması Orient Plak’ı kuran sanatçı, birçok gece kulübü ve gazinoda sahneye çıktı. Dört adet plağı basılan Yücesoy, 1981 yılından sonra film ve dizilerde rol almaya başladı. Işıl Yücesoy'un Tanju Cılızoğlu ile olan evliliğinden Meneviş adında bir kızı vardır.

Oyunculuk kariyerine 1969 yılında Tennessee Williams’ın  ‘Yeryüzü Cenneti’ adlı oyunuyla başlayan Işıl Yücesoy 70’li yıllarda birçok tiyatro oyununda sahne aldıktan sonra 1975 yılında ‘Çalamazsın Mutluluğu - Köye Geldi Bir Gelin’ adlı ilk 45’lik plağını çıkardı.  “Açılmamış Mektup – İçmeden Sarhoş” (1975) , “Bir Var Bir Yok – Sen Seni” (1975) , “Sen İnanma – Ya Seninle Ya Sensiz” (1978) adlı  45’lik plakları yayınladı. Işıl Yücesoy’un  1979 yılında “Bir  Evet Yeter” adlı LP albümü yayınlandı. Sanatçının son olarak “En İyileriyle Işıl Yücesoy” adlı best-of albümü müzikseverlerle buluştu.

Işıl Yücesoy  80’li yıllarda TRT Radyosu’nda  ‘Arkası Yarın’ programı için 15’e yakın radyo tiyatrosu yazdı. İstanbul Radyosu ve Ankara Radyosu’nda yayınlanan bu oyunlarda oynadı.

1981 – 2016 yılları arasında çok sayıda tiyatro, dizi ve sinema projesine imza atan Işıl Yücesoy, başarılarıyla her daim adından söz ettirmeyi başardı.

‘Küçük Adam Ne Oldu Sana’ (2000), ‘Orkestra’ (1996), ‘Giydirici’ (1995), ‘Abdülcambaz’ (1993),  ‘Yedi Kadın’ (1992), ‘Üç Kuruşluk Opera’ (1988), ‘Sarı Naciye’ (1988) , ‘Yollar Tükendi’ (1974) , ‘Haydutlar’ (1970) , ‘Kanlı Düğün’ (1970), ‘Yeryüzü Cenneti’ (196)  gibi tiyatro oyunlarında rol aldı. 2001 yılında İzzettin Çalışlar’ın yazdığı Ayşegül Atik’in rol aldığı ‘Gizli Bahçe’ adlı oyunu yöneten Işıl Yücesoy, 2010 yılında Theresia Walser’in ‘King Kong’un Kızları’ adlı oyununu yönetti.  

İlk dizisi Atilla İlhan’ın yazdığı ‘Dokuz Sütuna Sekiz Manşet’tir. TRT’de yayınlanan bu dizide sanatçı doktor rolünü canlandırdı.  

Işıl Yücesoy 16 yıl Eyüboğlu Koleji’nde Drama Eğitmenliği yaptı. Önemli tiyatro sanatçılarının jüri olarak katıldığı Tiyatro Festivali’nde yetenekli gençleri keşfetti,  çeşitli üniversitelerde sanatın çeşitli dallarını seçen öğrenciler yetiştirdi.

  ‘Üvey Baba’ (2000) , ‘Çemberimde Gül Oya’ (2004) , ‘Zoraki Koca’ (2007) , ‘Yer Gök Aşk’ (2011-2013) , ‘Kara Para Aşk’ (2014) , ‘Hayat Mucizelere Gebe’ (2015) gibi diziler ile ‘Korkuyorum Anne’ (2004) ‘Unutursam Fısılda’ (2014) gibi başarılı sinema filmlerinde rol aldı.
 
Reha Erdem’in yönettiği ‘Korkuyorum Anne’ ile çok sayıda ödül kazanan sanatçı, Çağan Irmak’ın yönettiği ‘Unutursam Fısılda’ adlı sinema filminde canlandırdığı Hanife karakteriyle oyunculuğunun zirvesine çıktı.

Işıl Yücesoy, Ossi Müzik'ten çıkan 'Çocuk Diskosu' adlı albümde "Fış Fış Kayıkçı" adlı şarkıyı seslendirmiştir. (2016)

35 yıl aradan sonra 'Zamansız' adlı yeni albümünü çıkaracak olmanın heyecanını yaşayan sanatçı, bu albümde, Çağan Irmak, Yeşim Salkım, Cenk Eren gibi ünlü isimlerle düet yaptı. 

Ödüller

MGD Yaşam Boyu Onur Ödülü (2015)

SİYAD Ödülü
Cahide Sonku En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Korkuyorum Anne (2006)

ÇAŞOD En İyi Oyuncu Ödülleri,

En İyi Kadın Oyuncu, Korkuyorum Anne (2006)

Altın Koza Film Festivali
 
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (2005)
Korkuyorum Anne

Ankara Film Festivali 
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (2005)
Korkuyorum Anne
 
Afife Jale Ödülü
En İyi Kadın Oyuncu (2002)
Küçük Adam Ne Oldu Sana
 
Sadri Alışık Ödülü
En İyi Kadın Oyuncu  (2001-2002)
Küçük Adam Ne Oldu Sana

Rol aldığı tiyatro oyunları
Küçük Adam Ne Oldu Sana : Hans Fallada - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 2000
Orkestra (oyun) : Arthur Miller - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1996
Giydirici : Ronald Harwoorld - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1995
Abdülcambaz : Turhan Selçuk - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1993
Yedi Kadın : Barbara Schottenfeld - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1992
Üç Kuruşluk Opera : Bertolt Brecht - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1988
Sarı Naciye : Recep Bilginer - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1988
Yollar Tükendi : Ülker Köksal - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1974
Haydutlar : Friedrich Schiller - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1970
Kanlı Düğün : Federico Garcia Lorca - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1970
Yeryüzü Cenneti : Tennessee Williams - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1969

Yönettiği tiyatro oyunları
King Kong'un Kızları : Theresia Walser - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 2010
Gizli Bahçe : İzzettin Çalışlar - Ayşegül Atik Tiyatrosu - 2001

Filmogrofisi
1981 Milcan
1984 Geçim Otobüsü (Nazlı) 
2000 Üvey Baba (Hanımağa) 
2004 Çemberimde Gül Oya (Sema) 
Korkuyorum Anne (Neriman) 
2005 Güz Yangını (Dila Hanım) 
2006 Rüya Gibi (İhya) 
2007 Zoraki Koca (Saadet) 
2008 Goncakaranfil (Babaanne) 
        Yol Arkadaşım (Nalan) 
2011 - 2013 Yer Gök Aşk (Hamiyet) 
2014 Unutursam Fısılda (Hanife) 
2014 Kara Para Aşk (Nedret) 
2015 Hayat Mucizelere Gebe (Anneanne) 

45'lik
Çalamazsın Mutluluğu - Köye Geldi Bir Gelin (1975)
Açılmamış Mektup - İçmeden Sarhoş (1975)
Bir Var Bir Yok - Sen Seni (1975)
Sen İnanma - Ya Seninle Ya Sensiz (1978)

Albüm (LP/MC/CD)
Bir Evet Yeter (1979)
En İyileriyle Işıl Yücesoy
Zamansız (2016)


Editör: TE Bilisim