O adam kaç tıklanmış?

Lüleburgaz’da katıldığı Çınaraltı Sohbetlerinde konuşan sanatçı Leman Sam, fenomen isim Nusret’e gönderme yaparak “O adam kaç tıklanmış? Ben Fazıl Say’la aynı dönemde yaşamaktan övünç duyuyorum” dedi.

Lüleburgaz Belediyesi tarafından üçüncüsü yapılan Çınaraltı Sohbetleri’nin konuşmacıları; sanatçı Leman Sam ve Gazeteci-Yazar Nebil Özgentürk oldu. Haber spikeri ve programcı Celal Pir moderatörlüğünde, Trakya’nın ‘Kültürel Fay Hatları’nın konuşulduğu program 2 saat sürdü.

Leman Sam: “Eskiden kentlerin bir kimliği vardı”

Çınaraltı Sohbetlerinde konuşan sanatçı Leman Sam; “Son yıllarda kültürel merak yön değiştirdi. Benim çocukluğumda gittiğimiz her yerin, her kentin kendine has bir kimliği vardı. Son zamanlardaki yozlaşma nedeniyle bu kayboldu. Kültürel gelişim için devlet desteği şarttır. Eğitim meselesi son derece önemlidir. İki çanak çömlek olarak bakılıyor. Ne vahim!” dedi. Kentlerin atardamarının meydanlar olduğunun da altını çizen Sam sözlerini şöyle sürdürdü; “artık her yer birbirine benziyor, geri dönüşümü olur mu bilmiyorum?

Evlilik programlarına yönlendirmek ahlaksızlıktır

Fazıl Say’la aynı dönemde yaşıyor olmaktan onur duyuyorum. O’na yapılanlara rağmen çekip gidebileceği halde para pul istemeden köy köy, kasaba kasaba gezerek çalıyor. Benim umudumu bunlar ayakta tutuyor. Umut çok güzel ama sadece umutla da olmuyor. İnsanları sadece magazin ve evlilik programlarına yönlendirmek ahlaksızlıktır. Gençler arasında büyük bir kitle var. Onlar inancımı sağlam tutuyor.

Nebil Özgentürk: “4 buçuk milyon insanın alnından öpüyorum”

Gazeteci-Yazar Nebil Özgentürk ise; “Bizi son yıllarda en çok hırpalayan şey, tek kültürlü hale gelmemiz. Rezil, kepaze durumlar yaşanıyor. Aklın alamayacağı kültürsüzlük yaşanıyor. Aşağılık, pespaye insanlara inat, çok güzel insanlar da yaşıyor ülkemizde. Trakya’da kültüre sahip çıkılması bizi sevindiriyor. Mutsuzuz ama umutluyuz. Zülfü Livaneli’nin son kitabını okuyan 4 buçuk milyon insanın alnından öpüyorum. Dünyanın merakla izlediği büyük bir beşikteyiz. Ama bize bu beşiği zindan eden yönetimler oluştu. Böylesi bir zulüm ancak fıkra gibi anlatılabilir. O’nlar üzdükçe, ezdikçe O’nlara rağmen değişecek, gelişecek bir şeyler.

Elimizde sosyal medya gücü var

Tek taraflı basın, tek taraflı medya, tek taraflı televizyonlara karşı elimizde sosyal medya gücü var. Değişim için bunu doğru kullanmalıyız. O kepazeliğe karşın sen de bir kitap paylaşacaksın. Tepki vereceksin. Sorgulayacaksın” dedi.

Yüzyılların geleneği

Programlarına Trakya’nın ekonomik fay hatları ile devam edeceklerini belirten Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak ise “bu etkinlikleri Balkanların yüzyıllardır süren geleneği olan çınaraltı sohbetleri çerçevesinde ve değerli isimlerle daha da ileri taşıyacağız” dedi.

Editör: TE Bilisim