BEN ÇOK YALNIZIM ŞİMDİ

Nevra Serezli: Çok fazla sanatçımız gitti ya. 7 Mart’ta 45’inci senemizi kutladık. 10 Mart’ta kaybettik. Son anlarında hiçbir zaman şuurunu kaybetmedi. Nefes rahat alamadı, sonra kalbi durdu. Çok ani oldu eritip bitiremeden gitti. 2,5-3 senedir kanserle mücadele ediyordu. Kesinlikle anma töreni yapılmamasını vasiyet etti. Teşvikiye Camii’nden kaldırırsınız beni’ diyordu, bende saçmalama diyordum. O gitti, ben çok yalnızım şimdi. Çoluk çocuk torun var da eş ayrı bir şey. Bir de biz onunla çok şey paylaşırdık.. Metin Serezli hak ettiği değeri gördü. Hep istediği işleri yaptı. Hep sahnede mutlu oldu. Çok zengin bir yaşam yaşadı. Oğullarının mürüvetini gördü, torunlarını gördü,  mutlu bir aile yaşantısı gördü. Sinema, tiyatro, her şey yaptı. Mekanı Cennet olsun.


DOSTLARI ŞOK OLDU

Haldun Dormen: Şu anda konuşamayacak durumdayım. Çok üzgünüm. Tüm Türkiye’nin başı sağolsun. Şu an inanılmaz şok yaşıyorum. Benim ilk oyuncularımdan biriydi. Çok çok üzgünüm.

Müjdat Gezen: Sabahtan beri Nevra ile Haldun ile konuştum, şoktayım. Metin benim çok iyi dostumdu. Nevra aradı, ‘Metin ağabeyin gitti, Metin ağabeyin gitti’ dedi. Birbirimizi çok severdik. 1969 yılında benim başrolü oynadığım bir oyunu sahneye koymuştu İstanbul Tiyatrosu’nda; ‘Zıpçıktı’. O oyunun en iyi yönetmen ödülünü aldı.  1960 yılından itibaren büyük bir dostluğumuz vardı. Sinemada da birlikte filmlerimiz olmuştur. Ben yalnızca oyuncu olarak değil, Metin ağabeyi yönetmen olarakta çok beğenirim. Allah rahmet eylesin çok büyük bir kayıp. Birde insan olarak çok iyi bir insandı kimseyi incitmez kimseyi kırmazdı. Hepimizin başı sağolsun.

Levent Kırca: Kötü haberi duydum çok üzüldüm. Biz yıllarca birlikte çalşıtık. 10 seneden fazla çalışmışızdır ‘Olacak O Kadar’ da. Çok sevdiğim bir ağabeyimdi. Çok değerli İstanbul beyefendisi bir insandı. Olacak O Kadar hariç 3-5 tiyatro oyununda da birlikte çalıştık. En son 10 gün evvel telefonla konuştuk. Geçen yaz Bodrum’da görüştük. Çok sevip çok sayardım. İstanbul beyefendisi bir insandı. Hasatalığını saklamazdı, inadına açıkça söylerdi. Ben de sık sık aramaya korkuyordum. Üzülüyordum kötü bir haber alacağım diye…

Tarık Akan : Haberi şimdi sizden aldım çok üzgünüm. Büyük çınarları peş peşe kaybediyoruz. Işıklar içinde yatsın.  

Gülruz Sururi: Çok üzgünüm sabah tv’den haber verdiler. O benim ilk ciddi partnerimdi sahnede, ilk başrolümü paylaştığım oyuncuydu. 1958 yılında Dormen Tiyatrosu’nda  ‘Ben Bir Fotoğraf Makinesiyim’ adlı oyunda oynadık. Ondan sonra 1960-61 yıllarında da ‘Sokak Kızı İrma’ da rol aldık beraber. Orada Restor’u oynuyordu. Onun öyle bir yeri vardır ki hayatımda hiçbir zaman unutamam.  Ayrıca dostluğumuz o günden başlayıp, bugüne kadar en ufak bir zedelenme görmeden devam etti.  Çok sık görüşmesekte hiçbir zaman irtibatı koparmadık. Çok değerli bir tiyatrocudur, aslında futbolcu olacakken, tiyatroya gönlünü verince kendini  oyunculukta çok iyi yetiştirdi ve layık olduğu yere de ulaştı halkın gönlünde.  Onun gibi oyuncular kolay kolay gelmeyecek diye düşünüyorum. Çok üzgünüm. Ayrıca eşi Nevra Serezli’yle çok büyük bir aşk sonucu evlenmişti. Ona sabırlar diliyorum, çok zor bir durum böyle bir hayat arkadaşını kaybetmek. Çok güzel bir evlilikleri vardı. Örnek bir hayat sürmekteydiler sanat dünyası içinde. Hepsinin başı sağolsun. En önemlisi de Türk Milletinin başı sağolsun tiyatro adına. En son ‘Ustalara Saygı’ gecesinde benim için konuşma yapması için devet ettiğimde hastaneye yattığını öğrendim, en son konuşmamız bu oldu.

 

Ayten Gökçer: Metin bey çok değerli bir sanatçıydı, çok üzüntü duydum. Bir kere her şeyin dışında çok efendiydi, her zaman söylerim sanatçılık bir tarafa, adam olmak, insan olmak çok önemli. Metin bey çok insan gibi bir insandı. Çok müspet, çok seviyeli, hiç kıskanç olmayan, seviyesiz laflar etmeyen bir insandı. Nurlar içinde yatsın.

 

Can Gürzap: Çok büyük bir dosttu. Türkiye gelmiş geçmiş en büyük kıymetli oyuncularından birini kaybetti. Haberi duyunca şoke oldum. Aynı sahneyi paylaştık kendisiyle. 7-8 yıl önce Gencay Gürün yönetiminde Tiyatro İstanbul da ‘Çılgın Haftasonu’ adlı oyunda Nilgün Belgün ve Şanaz Çakıralp’te vardı hep birlikte oynadık. Çok önemli bir ismi kaybettik. Çok üzgünüm.

 

Gencay Gürün:  Metin benim çocukluk arkadaşımdır. Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük komedi oyuncularından biri. Çok iyi bir aile babası, çok iyi bir insan. Türkiye’nin çok büyük bir kaybı. Yeri dolmayacak bir insan. Ortaokuldan beri hepi bizim evde olurdu. Bir oyun düşündüm mü ilk aklıma Metin gelirdi. Birlikte de çok oyunlarda yer aldık. Birlikte büyüdük. Benim kardeşimdi o. Türk Tiyatrosu’nun başı sağolsun. Çünkü kolay yetişmiyor böyle insanlar.

 

Kerem Alışık: Çok önemli bir ustayı kaybetmenin acısını yaşıyorum. Bugün Ankara da matine oynuyoruz Sadri Alışık Tiyatrosu olarak. Burada kendisini anıp alkışlarla uğurluyoruz.  Başımız sağolsun. Öncelikle ailesine Nevra hanıma sabırlar diliyorum. Tüm ülkemizin başı sağolsun.

 

Nilgün Belgün: Metin Serezli benim ustamdı. Hayatım boyunca Vodvil ve Fars oyununu ondan öğrendim ben. Onunla çok uzun yıllar 10 seneye yakın birlikte tiyatro sahnesinde oynadık. Ustamı kaybettim. Hastalığını biliyordum. Son gördüğüm de ‘Metin’cim seni çok iyi gördüm’ dedim. O ‘Sen öyle görüyorsun ama iyi değilim’ dedi. En son aramızda ki konuşma bu oldu. Metin Serezli bir ekoldür tiyatroda. Ustamı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum.

Erol Evgin: Türk Tiyatrosunun en büyük aktörlerindendi. 2013 zaten çok büyük kayıplarla geldi. Nevra Serezli ile oynamıştım ama Metin Serezli ile oynama şansını elde edemedim. Çok büyük bir sanatçıyı yitirdik, sanat dünyasının başı sağolsun.

Twitter Yorumları:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Metin Serezli'nin ölümünden büyük üzüntü duydum. Tiyatro, sinema ve sanat dünyamız bir ustasını daha kaybetti.

Ebru Gündeş: Metin Serezli ustayıda kaybettik :( Ne kadar güzel bir aşktı onların ki...İşle aşkı beraber,böyle büyütebilmek..

Hande Yener: Metin Serezli'yi kaybetmenin huznu.. Allah ailesine ve sevenlerine sabir versin..Mekani cennet olsun :(

Büşra Pekin: Ustamiz,büyüğümüz Metin Serezli'yi kaybettik..Allah'tan rahmet diliyorum..

Ayşegül Aldinç: Metin Serezli sanatı ve aile yaşantısıyla nesillere örnek olacak değerde bir güzel insandı... Gönlümüzde hep öyle kalacak... Rahmetle...

Esra Erol: Metin Serezli sanat dünyasının cınarıydı..mekanı cennet olsun...

Gökhan Özen: Metin Serezli,aci bir kayip daha.. Allah mekanini cennet etsin...

Demet Akbağ: Kayiplarimizin yeri asla dolmayacak. Metin Serezli'de onlardan biri. Aileye ve tum sevenlerine sabirlar diliyorum

Seda Sayan: Ustaların Ustası Metin Serezli'yi kaybettik.Nevra Serezli'ye sabır dilerim.Allah rahmet eylesin...

Okan Bayülgen: Metin Serezli Sen benim bilincimsin! Hafızamsın! Yaşlan ama ölme! Hep ölürseniz toplumda bunama başlar! Zaten yalnızız Metin Ağabey!

Deniz Uğur:  Ustamız ve ağbimiz, değerli insan Metin Serezli'yi kaybetmiş olmaktan çok üzgünüz. Nevra ablama ve ailesine sabırlar dilerim..

Sinan Tuzcu: İstanbul bir beyefendisini daha kaybetmiş. Metin Serezli ... :(  huzur içinde uyu.

Ata Demirer: Metin Serezli...

Tolgahan SayışmanBaşımız sağolsun… Meslektaşımız Metin Serezli hayatını kaybetti. Başımız sağolsun...

Bengü: Metin Serezli... Seni de, Nevra Serezli ile olan aşkını da unutmayacağız.

Alp Kırşan: #MetinSerezli babam, mekanın cennet olsun, dualarım sana...

Rahşan Gülşan: Metin Serezli'ye çok üzüldüm. Ama en güzel yaşında yapayalnız kalan Nevra Serezli'ye de bir o kadar... Allah rahmet eylesin.

Enver AyseverBazı isimler çocukluğumuz, gençliğimiz, hayatimizdir. Yokluklarini hissedeceğiz. Metin Serezli has tiyatro adamiydi. Kayıp büyük.

Ümit Erdim: Türk Tiyatrosu bir çınarını daha kaybetti. Metin Serezli'ye Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine sabırlar dilerim.

Metin Arolat: Tam ilkbahar geldi derken.:( Metin Serezli :(

Ece Erken: Tiyatronun usta ismi Metin Serezli...nurlar içinde yat-mekanın cennet olsun,ailesine sabır diliyorum.

Ekin Olcayto: Pazar sabahina aci haberle uyandik. Metin Serezli'yi kaybetmisiz.. Cok uzuldum.. Allah ailesine sabir versin. Mekani cennet olsun.

Cem Davran: Metin ağabey, Metin ağabey. Çılgın oldu Sonbahar ağabey. Ruhun şad olsun Metin Serezli.Senelerce aynı sahneyi paylaştık. Turnelerle bütün ülkeyi dolaştık. Çok üzgünüm.

Zeynep Alasya: Metin Serezli.. Sözün bittiği yer.

Songül Öden: Tiyatro sanatını sevmemize sebep olan ustamız metin serezliyi kaybettik. Başımız sağolsun.bugünkü oyunumuzu ustamız için oynayacağız.

Levent Kazak: Metin serezli ve altan erbulak buluşmuş, provalara başlamışlardır bile..

 

Metin Serezli kimdir?

12 Ocak 1934'de dünyaya gelen Metin Serezli, Türk sinema ve tiyatrosunda önemli çalışmalara imza attı.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü, Edebiyat Fakültesi Sanat tarihi bölümlerinde okuyan Serezli, 1954'de İstanbul Üniversitesi Gençlik Tiyatrosu'nda amatör olarak oyunculuğa atıldı.
1971'de Çevre Tiyatrosu adı ile kendi tiyatrosunu kurdu. Usta oyunculuğunun yanı sıra, yönetmenlik de yaptı. 

Sahip olduğu bazı ödüller

En iyi tiyatro yönetmeni ödülü, 1969.

Rol aldığı bazı oyunlar

Bu Da Benim Ailem : Sandberg+Firner - Tiyatrokare - 2009
Kim O : Ray CooneyGene Stone - Tiyatrokare - 2008
Tepe Taklak : Olivier Lejeune - Tiyatro İstanbul - 2005
Kaçamak : Gerard Lauzier - Tiyatro İstanbul - 2004
Pembe Pırlantalar : Michael Pertwee - Tiyatro İstanbul - 2002
Çılgın Hafta Sonu : Marc Camoletti - Tiyatro İstanbul - 2001
Sylvia : A.R.Gurney - Tiyatro İstanbul - 2000
Hayvanat Bahçesi : Edward Albee
Aşk (oyun)
Bu Filmi Görmüştüm
Komik Para : Ray Cooney - Dormen Tiyatrosu - 1995
Muhteşem İkili : Dormen Tiyatrosu - 1994
Beşten Yediye : Dormen Tiyatrosu - 1993
Çılgın Sonbahar : Pierrette Bruno - 1991
Kaç Baba Kaç : Ray Cooney - Dormen Tiyatrosu - 1985
İkinin Biri : Ray Cooney - Dormen Tiyatrosu - 1985
Paramparça : Turgut Özakman - Dormen Tiyatrosu - 1966
Puntila Ağa ile Uşağı Matti : Bertolt Brecht - Dormen Tiyatrosu - 1965
Almanya'dan Bir Yar Gelir : Dormen Tiyatrosu - 1964
Ayı Masalı : Dormen Tiyatrosu - 1962
Altın Yumruk : Dormen Tiyatrosu - 1962
Sokak Kızı İrma : Alexandre BreffortMarguerite Monnot - Dormen Tiyatrosu - 1961
Müfettiş : Nikolay Gogol - Dormen Tiyatrosu - 1959
Zafer Madalyası : Thomas HeggenJoshua Logan - Dormen Tiyatrosu - 1958
Çikolata Asker : Dormen Tiyatrosu - 1957
Beş Parmak : Peter Shaffer - Dormen Tiyatrosu
Papaz Kaçtı : Phillip King - Dormen Tiyatrosu - 1955

Filmografi

Sihirli Annem 2011
Ay Işığı 2008
Sihirli Annem 2003
Son 2001
Yüzleşme 1996
Palavra Aşklar 1995
Darbe 1990
Necip Fazıl Kısakürek 1988
Kavanozdaki Adam 1987
Nefret 1984
Metres 1983
Gecelerin Kadını 1983
Sarışın Tehlike 1980
Zübük Yaşar 1980
Talihli Amele 1980
Özgürlüğün Bedeli 1977
Ceza 1974
Beddua / Günahsız Kadın 1973
Sisli Hatıralar Atıf 1972
Gümüş Gerdanlık Kemal 1972
Kopuk 1972
Falcı Kenan 1972
Unutulan Kadın 1971
Senede Bir Gün 1971
Son Hıçkırık 1971
Bütün Anneler Melektir 1971
Melek mi Şeytan mı? / Asrın Kadını 1971
On Küçük Şeytan 1971
Aşk Uğruna 1971
Hayat Sevince Güzel 1971
Sürgünden Geliyorum 1971
Ömrümce Unutamadım- Ömrümce Aradım 1971
Ayşecik Ve Sihirli Cüceler Rüyalar Ülkesinde 1971
Ayşecik Sana Tapıyorum 1970
Yavrum Ali 1970
Seven Ne Yapmaz 1970
Şoför Nebahat 1970
Dağlar Kızı Reyhan 1969
Yaralı Kalp 1969
Ayşecik'le Ömercik 1969
Kuduz Recep 1967
Damgalı Kadın 1966
Bozuk Düzen 1965
Güzel Bir Gün İçin 1965
Sensiz Yıllar 1960
Ayşe'nin Çilesi 1958
Son Saadet 1958

Editör: TE Bilisim