Panele Sezer Sezin, Safa Önal, Atilla Dorsay, Prof. Dr. Oğuz Makal, Mehmet Güleryüz, Yrd. Doç. Dr. Cengis Asiltürk konuşmacı olarak katılacak. 22 Şubat Çarşamba saat 14.00’te Beykent Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi’nde gerçekleşecek panele tüm sinemaseverler davetli.

Lütfi Ömer Akad kimdir?

Türkiye'de sinema dilinin gelişmesini sağlayan ve ustaların ustası’ olarak tanınan yönetmen.

Lütfü Ömer Akad sinemada "tiyatrocular dönemi"nin kapanıp, "sinemacılar dönemi"nin başlamasını sağladı.

Akad, Anadolu'daki Kuvayi Milliyeci bir kadın öğretmenin gericilere karşı direnişini anlattığı ilk filmi “Vurun Kahpeye”den sonra 1950'de “Lüküs Hayat”ı beyazperdeye aktardı. Amerikan filmlerinden etkilenerek çektiği ve sinema dilini haber veren "Kanun Namına"dan önce, halk masalları uyarlamaları "Tahir ile Zühre" ve "Arzu ile Kamber"i yönetti. "Kanun Namına"nın Türk Sineması'nın gelişimi içinde önemli bir yeri bulunmaktadır. “Kamerayı sokağa çıkarttığım doğrudur. Benden önce yoktu. Sokak sahnesi varsa bile kamera bir evin penceresinden sokağı görürdü. Senaryoda sokak var. Kamerayı sokağa çıkarırsak daha iyi olacak. Biz bunu zorladık, yaptık. İyi de oldu” diyordu. Akad, aynı yıl "İngiliz Kemal Lavrens'a Karşı", gerçek bir olaydan yola çıkarak "İpsala Cinayeti" (1953) filmini çekecektir. Yaşar Kemal'in "Beyaz Mendil" adlı öyküsünden yola çıkarak 1955'te çektiği filmle ilk kez köy konusunu işledi. 1959'da çektiği ve senaryosunu Atilla İlhan’ın yazdığı "Yalnızlar Rıhtımı" adlı filmi, on yılda ne kadar yol kat ettiğini gösteren ve ustalığını bir kez daha kanıtlayan bir çalışma oldu. Akad, 1961'de çektiği "Üç Tekerlekli Bisiklet" adlı filminde, ilk çalışmalarında olduğu gibi kenti mekân yaptı. Bu filmden sonra bir süre yönetmenlik yapmayan Akad, senaryo çalışmalarına yöneldi ve ralarında "Tanrının Bağışı Orman"ın da bulunduğu bazı belgesel filmler çekti.

1966'da tekrar yönetmenlik yapmaya başlayan Akad, Güney Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki kaçakçılık sorununu işlediği "Hudutların Kanunu" adlı filmi yönetti. Bu filmi kan davasını anlattığı "Ana" ile iki düşman aşirete mensup gençlerin yaşadığı aşkın gözler önüne serildiği "Kızılırmak-Karakoyun" adlı film izledi. Bu yapımlar daha sonra Akad'ın Anadolu Üçlemesi olarak adlandırıldı.

1967 ve 1968 yıllarında "Kurbanlık Katil", Sait Faik'in hikâyesinden uyarladığı "Vesikalı Yarim" ve "Kader Böyle İstedi"yi beyazperdeye aktaran Akad, oyuncuları arasında Orhan Gencebay ve Zeki Müren'in de bulunduğu "şarkıcı filmleri" çekti.

Sanatçı, "Gelin", "Düğün" ve "Diyet" adlı üçleme filmleriyle köyden kente göçün yarattığı etkiyi, göç edenlerin yaşadığı değişimi, bocalama ve sarsıntıyı anlatarak, Türkiye'nin gündemde olan sorununa eğildi.1964 ve 1974 yılları arasında 10’a yakın belgesel ve TV filmi çekti. Sinema TV Enstitüsü’nde dersler verdi ve “Işıkla Karanlık Arasında” adlı biyografisini yazdı.

ÖDÜLLERİ

1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 2. Dram Filmi Ödülü, 'Hudutların Kanunu'
1968 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 2. Film Ödülü, 'Vesikalı Yarim'
1974 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yönetmen

ÖMER LÜTFÜ AKAD
Editör: TE Bilisim