Türkiye Fotoğraf Vakfı ve Zeytinburnu Belediyesi iş birliğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen Zeytinburnu Uluslararası Fotoğraf Festivali (Z FotoFest) başladı. Yann Arthus-Bertrand, Abelardo Morell, Martin Shoeller, Philippe Echaroux, Hung Cheng-Jen, Sama Alshaibi, Matthieu Paley, Rula Halawani, Tammam Azam, Liu Yuyang, Ami Vitale, Chandan Gomes, Corey Arnold ve Greg Segall gibi dünyaca ünlü fotoğrafçıların katıldığı uluslararası festivalde, Türkiye’den Ercan Aslan, Kamil Fırat, Ali Haydar Yeşilyurt, Mustafa Önder, Sinan Çakmak, Dinçer Özüarap, Bekir Dindar, M. Cevahir Akbaş gibi ünlü isimler de eserlerini sanatseverlerle buluşturdu.

DÜNYACA ÜNLÜ SANATÇILAR Z FOTOFEST’TE

Ekolojik çöküş ve yok olan doğayı, endüstriyel atıkları, çevre sorunlarını ve savaşlar karşısında çaresiz kalan insanı, göç ve kentleşmenin oluşturduğu tahribatı, tüketim toplumunun çöp sorunlarını, küresel ısınma ve iklim değişimini ve tüm bunlar karşısında yeryüzünün vahşi ve kışkırtıcı güzelliklerini karşılaştırmayı amaçlayan festivalde sanatçılar oksijen temasından yola çıkarak eko sistemde meydana gelen tahribatı gözler önüne sermeye çalışıyor.

Zeytinburnu Belediyesi Başkanlık Binası’nda 11 Şubat’a kadar devam edecek festivalde sanatseverleri 50'nin üzerinde sergi, sanatçı konuşmaları, rehberli sergi turları, ustalarla söyleşi, portfolyo değerlendirmeleri, fotoğraf ve belgesel film gösterimleri, seminerler ve özel atölyeler bekliyor.

17 ÜLKEDEN 56 FOTOĞRAF SANATÇISI KATILDI

Türkiye'nin önde gelen foto muhabirlerinden Coşkun Aral'ın da yer aldığı festivalin açılışında konuşan serginin Küratörü Prof. Ozan Bilgeseren, “İlkini düzenlediğimiz ZFotoFest’te çevreye karşı duyarlılığı ön plana çıkararak doğal hayatın korunmasına odaklanan çalışmaları sergilemek amacıyla tema olarak Oksijen’i belirledik. Sergi kapsamında 17 Ülkeden 56 fotoğraf sanatçısının eserini festivale taşıdık. Festival’de Yann Arthus-Bertrand, Abelardo Morell, Martin Shoeller, Philippe Echaroux, Hung Cheng-Jen, Sama Alshaibi, Matthieu Paley, Rula Halawani, Tammam Azam, Liu Yuyang, Ami Vitale, Chandan Gomes, Corey Arnold, Greg Segall, Kamil Fırat, Ali Haydar Yeşilyurt, Mustafa Önder, Sinan Çakmak, Dinçer Özüarap, Bekir Dindar, M. Cevahir Akbaş ve daha bir çok sanatçımızın eserlerinin yer aldığı sergiler, fotoğraf gösterimleri, paneller, belgesel film gösterimleri ve atölye çalışmaları yer alıyor. Çok kısa bir sürede bu tarihi binayı festivale hazırlayarak fotoğraf sanatına tutku’yla bağlı profesyonelleri ve genç sanatçıları bir araya getiren ve fotoğraf dünyasına bir festival daha kazandıran Zeytinburnu Belediyesi’ne, Türkiye Fotoğraf Vakfı'na ve aynı zamanda bir fotoğraf sanatçısı olan Başkan Murat Aydın’a, Festivalin Sanat Yönetmeni kıymetli arkadaşım Murat Gür’e, Sanat Koordinatörümüz Mesude Bülbül’e, festival ekibimize, gönüllü çalışan genç arkadaşlarıma ve açılışı onurlandıran sizlere çok teşekkür ederim. 11 Şubat'a kadar devam edecek olan festivalde fotoğraf severleri ağırlamaktan büyük onur duyacağız.” dedi.

“FOTOĞRAF BENİM AKTİF DİNLENME ALANIM”

Dünyaca ünlü fotoğrafçıları Zeytinburnu'nda ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “17 ülkeden farklı sanatçıları Zeytinburnu'nda ağırlayarak dünyadaki ekolojik sistem tahribatına dikkat çekmek istedik. Peki bunu neden fotoğrafla yaptık diye soracak olursanız çünkü bir fotoğraf çok şey anlatabilir, Bir kadrajın yansıttığı bir olay birçok şeyi önleyebilir. Savaşları başlatabilir de durdurabilir de. Kısacası fotoğraf, birçok güzelliğin oluşmasına katkı verirken aynı zamanda olumsuz yanları da birçok şeyden daha etkili bir şekilde gözler önüne serebilir. Bu nedenle fotoğraf makinesi benim tamamlayıcı unsurum. Kimi zaman ziyaret ettiğim bir ülkede, kimi zaman bir etkinliği izlerken ya da iş seyahatindeyken. Hiç fark etmez tüm bu telaşlarım arasında illa ki fırsat kollayıp deklanşöre basmayı ihmal etmiyorum. Bu sayede gördüğüm birçok şeyi belki anlatarak ifade etmem daha zor olacakken tek bir kareyle tüm gerçekliğiyle gözler önüne serebiliyorum.” diye konuştu.

BAŞKAN AYDIN’DAN İKİNCİ SERGİ MÜJDESİ

Konuşmasının devamında 30 yıl önce üniversite yıllarında basit bir fotoğraf makinesiyle anılarını karelemeye başlayarak fotoğraf çekmeye başladığını belirten Başkan Aydın, “Fotoğrafçılıkla ilgilendikçe bende tutkuya dönüştü. İlk zamanlarda güzel çekilen fotoğraflara bakıp sık sık onları taklit etmeye çalıştım fakat bir türlü muvaffak olamadım. Uzun yıllar bu şekilde “anı” yakalamaya devam ettim. Daha sonra fotoğrafçılık eğitimi almaya başladım. Etrafımdaki usta fotoğrafçılarla hasbihaller edip, internetten edindiğim bilgiler ve gittiğim her fuarda fotoğrafçılık üzerine topladığım kitaplar sayesinde zamanla kendimi geliştirdim. Basit bir fotoğraf makinesiyle başlayan fotoğraf öykümde zamanla fotoğraf benim aktif dinlenme alanım oldu. İnşallah bu yıl şubat ayında açacağım ikinci bir kişisel sergiyle de eserlerimi bir kez daha sanatseverlerin beğenisine sunacağım.” ifadelerini kullandı.

“4 YIL BOYUNCA ÇOCUĞUN DEFTERİNDE ÇİZDİĞİ YERLERİ ARADIM”

Eserlerinde vefat etmiş bir çocuğun ardında bıraktığı not defterinde çizdiği şeyleri yansıtan ünlü fotoğrafçı Chandan Gomes, “Bulduğum defterde resimleri bir çocuğun çizdiğini öğrendim ama çocuğu bulamadım. Daha sonra vefat ettğini öğrendim. Bunun üzerine 4 yıl boyunca çocuğun defterinde çizdiği yerleri aradım, soruşturdum ve nihayet bu mekanları tek tek tespit edip fotoğraflarını çektim. En sonunda da kitap haline getirdim. Şimdi de burada sizlerle paylaşmış bulunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından dünyaca ünlü birçok fotoğraf sanatçısının eserlerinin bulunduğu sergiler ziyaretçilere açıldı.

17 ülkeden farklı sanatçıların çevreyle ilgili farkındalık oluşturmak adına bir araya geldiği Zeytinburnu Uluslararası Fotoğraf Festivali'nde (Z FotoFest) eserler, Zeytinburnu Belediye Binası’nda; paneller, belgesel film gösterimleri ve atölye çalışmaları ise Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. Festival, 11 Şubat’a kadar ziyaret edilebilecek.

Daha fazla bilgi için: www.zfotofest.istanbul

Editör: TE Bilisim