Geçtiğimiz aylarda çıkardığı albümü “Dantel” ile beğeni toplayan ve yakında GZone ile Universal-EMI’ın sürpriz bir müzik projesinde yer alacak olan İrem Derici, Türkiyenin eşcinsel yaşam ve kültür dergisi GZone için Jülide Güngör’ün objektifinin karşısına geçti.

Bugüne kadarki en cesur fotoğraf çekimini yapan İrem Derici, GZonea yaptığı dobra açıklamalarıyla da çok konuşulacağa benzer. İşte o röportaj...
 
O Ses Türkiye ile başlayan bir macera sonucunda, sektöre sunduğun tekliler, ardından da “Dantel” albümü. Bu süreci bir magazin ve sosyal medyadan yakınen takip ettik, anca bir de senden dinleyelim. Apple Music’in de dediği gibi, ‘’The Rise of Irem Derici’’ nin bir formülü var mı? Nasıl başarıyorsun?
 
Engelleyemiyoruz efendim kadın yükseliyor Benim bu kadar kısa sürede devler ligine kafa göz girmemin sebebi ne biliyor musun? Aşırı hırsım. Bir o kadar da işkoliğim ve çalışkanım.
 
Yıllar önce şirketim GNL’ye ilk gittiğimde masaya elimi vurarak “Ben bu sektörün anasını ağlatmaya geldim“ dedim. Zavallı patronum Çağrı Bey’in gözlerinin fal taşı gibi açılmasını asla unutmayacağım.
 
Kafaya koydum mu yapamayacağım bir şey yok, hem işte hem aşkta. Ben bu adamı kendime aşık edeceğim diye kafama koymam yeterli.
 
Hırsından ölecek kadın çekilin
 
 
 
“Uzun zamandır gıybet masalarının  bir numaralı mevzusu benim”
 
Özellikle video izlenmelerin çok konuşuldu. Sektörde beklenmedik -nedense- bir çıkış yapan sanatçıların başarısını kabullenememe gibi bir durum olduğunu düşünüyor musun?
 
Tabii ki. 20 sene uğraşıp didinip bi’ kariyer yapıyorlar, hop diye İrem diye bir kız çıkıp dengeleri alt üst ediyor. Destek olan da çok oldu ama gıybet masalarının bir numaralı mevzusu benim uzun zamandır. Konuşsunlar konuşsunlar, onlar konuştukça büyüyorum, kanatlarım açılıyor.
 
 
Dantel’den bahsedecek olursak, albümde emeği geçenlere baktığımızda bir dolu harika söz yazarı, besteci ve aranjör var. Bu kadar geniş ve sağlam bir kadroyla çalışırken, Türkiye’de çalışmak istediğin fakat fırsat olmayan isimler de var mı? Kimler, neden?
 
Vallahi pek yok zaten albümüm devler ligi mübarek. Erhan Bayrak, Mustafa Ceceli, Ozan Çolakoğlu, Ayla Çelik, Alper Narman, Onur Özdemir diye başlar liste…
 
Aranjör olarak son dönemde Ozan Bayraşa’nın işlerine bayılıyorum, bir sonraki albümde ondan bir aranje kesin olsun isterim. Bir Sezen Aksu bestesine de hayır diyemem, “Düşler Ülkesinin Gelgit Akıllısı” hayatımı değiştiren şarkı oldu çünkü. Bir Sezen şarkısı daha offff… Çiçek olur!
 
 
Ruhum da müzik zevkim de aşure gibi”
 
 
Sosyal medyadan takip ettiğimiz kadarıyla senin aslında çok eklektik bir müzik zevkin var… Incubus da dinliyorsun Erykah Badu da… Ama kendi müziğine bakacak olursak daha güvenli pop sularında yüzdüğün ortada… Senden daha farklı, daha sivri şarkılar dinleyebilecek miyiz?
Ben işimi sağlama alırım arkadaşım. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Dört duvarımda kendi istediğim müzikleri dinleyip yeterince mutlu oluyorum. Dinlediğim müziklerde tarz ayrımı da yapmam. Bir bakarsın progressive metal dinliyorum bir bakıyorsun smooth jazz. Ruhum da müzik zevkim de aşure gibi.  Ha, “tarzını değiştirir bize sürpriz yapar mısın?” diye soruyorsan, asla öyle bir planım yok
 
Bir de “Kalbimin Tek Sahibine”den itibaren gelen şu nişan/düğün şarkıları meselesi var…  O şarkıların çok seveni olmasının yanında, bir kısım dinleyici de hem sana yakıştırmıyor ya da sıkıcı buluyor… Onları söylemeyi seçmen ticari bir tercih mi ?
Aman kulak mememi yesinler onlar, dünyalığımı yaptım ben o şarkı sayesinde. Popüler olanı “tu kaka" etmeye çalışan o entelimtrak kesim var ya… Vur onların ağzına ıslak odunla. O şarkı Samanyolu gibi bir şarkı oldu ve kırmadığı rekor kalmadı. Mutlu aşk şarkılarının “düğün şarkısı” damgası yemesinde hiçbir sıkıntı yok. Bana başarı getiren her şey bana yakışıyor arkadaşım.
 
Hem samimisin hem de doğal komik bir yapın var, magazin basınının da ilgi odağısın. Peki tek başına kaldığın zaman nasıl bir İrem var?
Ruh hastasının tekiyim evde tek başımayken de. Kendi kendime acayip konuşurum mesela. Sürekli izleniyorum hissine kapılıyorum bazen evde.
 
“Çalışma hayatımda da normal hayatımda da LGBTİ bireylerin hayatıma kattığı bi’ kamyon güzellik var”
 
LGBTİ görünürlüğü için hazırladığımız compilation’da bir şarkı seslendirdin, buradan da ayrıca teşekkür ederiz. Peki kariyerinde ve özel hayatında LGBT etkisi nedir? LGBT bireyi arkadaşlarının sana kattıklarının neler olduğunu düşünüyorsun?
Beni bu projenin içinde istediğiniz için ben teşekkür ederim asıl, çok severek dahil olduğum bir iş oldu.
Bir kere LGBTİ bireylerinin herkesten daha hassas bir ruha sahip olduğuna inanıyorum. Sanatın her dalında çok daha iyiler. Dünya görüşleri çiçek gibi, bakış açıları geniş. Dünya üzerinde en kıymet verdiğim ve canımdan saydığım arkadaşlarımdan biri 14 yaşında lezbiyen olduğunu itiraf etmişti bize. Yıllardır onun yaşadığı zorlukları onunla beraber en az onun kadar omuzlamaya çalıştım ve savaşındaki gücüne hayran kaldım. Çalışma hayatımda da normal hayatımda da LGBTİ bireylerin hayatıma kattığı bi’ kamyon güzellik var.
 
Azımsanmayacak bir LGBTİ hayran kitlesine sahipsin, yeni jenerasyonunun “gay icon”larından biri olarak görülüyorsun. Peki sen kendini ne kadar icon olarak görüyorsun? Senin için Icon olmak neyi ifade ediyor? Senin icon’ların kım? Neden?
Bayılıyorum bu duruma! “Düşler Ülkesinin Gelgit Akıllısı”yla başladı bu durum. Hornet’te kaç kişinin bio’sunda “Ben düşler ülkesinin gelgit akıllısıyım…” cümlesini gördüm o dönem anlatamam.
Bu arada ben de kendimi LGBTİ bireyi olarak görüyorum. Aylar önce bir Instagram fotoğrafımın altına “Ayyyy trans suratlı karııı…” yazmıştı bir kadın. Hakaret ettiğini zannediyor zaar, “ay ne güzel iltifat” dedim kendi kendime.
Ha benim gay icon’um kim?: Biir dönem Rihanna’ydı ama o kadar çok meme uçlarını gördüm ki kadının, mevzuyu yine Madonna’ya döndürdüm. “Truth or Dare" diye eski bir belgeselini izledim, Allahım o hareketleri, cesurluğu, çalışkanlığı, işine deliler gibi titizlemesi. Bir sahnesinde dedim ki “tamam ya benim olmak istediğim kadın bu”. O dönemki sevgilisi bir hediye almış buna, zor bulunan bir şeymiş sanırım. Madonna başka bir arkadaşına hediyesi elindeyken bunu anlatıyor ve parmağını şıklatarak “Gördün mü, ben istediğimi alırım” diyor. Kimse kusura bakmasın, ben de alırım
 
 “Oğlun gey olsun da gör” diye yazanlar var,  olsun ulan sırtımda taşırım ben onu!”
Yeni videon ‘’Evlenmene bak’’ da Sinan Akçıl ile beraber rol alıyorsun. Peki dünya gündeminden düşmeyen eşcinsel evlilikler, ülkemizde ne kadar mümkün? Mümkün olması için ne yapmamız gerekiyor?
Na mümkün arkadaşım, çok üzülerek söylüyorum. Ekin ve Emrullah’ın evliliğini zamanında Instagram’da paylaşıp tebrik ettiğimde tehditler aldığımı biliyorsunuzdur. “İnşallah senin oğlun de gay olur da görürsün o zaman” yazan cahillerden tut daha neler neler… Olsun ulan sırtımda taşırım ben onu! Ay çok sinirlendim yine bak
 
Fotoğraf çekimimizde daha önce hiç görmediğimiz bir “İrem Derici” gördük. Senin içindeki hınzır, muzır ve cüretkar kadının fotoğrafçımız Jülide Güngör’ün karelerine mükemmel şekilde yansıdığını düşünüyoruz. Bunca yıldır neden bu İrem’i göremedik? Sen mi son zamanlarda mı değiştin yoksa bunca zamandır kendini mi gizledin?
“Sanat için değil LGBT için soyundum” hahahaha!
Belli etmem fazla ama libido uzaydır benim. Ama bunu Jülide’den başka dışarı çıkarabilen bir fotoğrafçı girmemişti hayatıma. Sizin sayenizde onu da kazandım, bundan sonra bütün fotoğraflarım ona emanet.
Var anacığım işte içimde her şey var, “mülayim ev kızı” da var, “kırbaçlı fettan kadın” da var, “bıyıklı Ahmet Abi” de var, “dominant kadın” da var “domine edilmeyi seven kadın” da…
Burdan taliplerime sesleniyorum, insan benim yanımda yaşlanmaz hahaha. 
Editör: TE Bilisim