2000 yılında gün ışığına çıkan İngiliz Binbaşı Edward Cadogan’ın günlüklerinin derlemesi olan Çanakkale’de Ateş Altında, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle tarih severlerin beğenisine sunuldu.

Dünyanın en güçlü devletlerinin ordularının, Mustafa Kemal başta olmak üzere tüm subay ve er kadrosuyla Osmanlı Ordusu tarafından bozguna uğratıldığı Çanakkale Savaşı’nda iki taraftan da on binlerce kişi öldü, yaralandı, sakat kaldı; yüz binlerce insanın hayatı bir daha asla eskisi gibi olamayacak şekilde değişti.

Ancak hayatı fazla değişmeyenler de vardı. Örneğin, üç bin daireyle Londra’daki Chelsea semtinin çoğunun sahibi olan Cadogan Ailesinin mensubu ve elinizdeki anıların yazarı olan Chelsea Kontu Binbaşı Edward Cadogan gibi. Çanakkale’ye, en şiddetli çarpışmalar bittikten sonra gönderilen ve savaşın hercümercini sıcak anlarında değil, daha sakinlediği bir dönemde yaşayan bu iyi eğitimli ve sanatkâr ruhlu kont, sonrasında Mısır ve Filistin’de de bulundu. Buralarda yaşadıklarını yazdı, fotoğrafladı, resimledi. Ardından ülkesine ve parlamentodaki görevine dönüp soyunun ve servetinin imtiyazıyla hayatına devam etti. Ancak arada, fotoğraflarına da yansıyan küçük bir fark vardı: Cadogan ateşi ve ölümü görmüştü.

Olaylara hem bir asilin ayrıcalık ve üstünlük duygusuyla, hem de bir askerin vazifeşinaslığı ve avamdan neferlerine yönelik yoldaşlık hissiyle bakan bu gönüllü süvari binbaşının anıları, istilacıların siperlerinde ve ordugâhlarında yaşananları aktararak Çanakkale Savaşı’na farklı bir bakış açısı sağlıyor.

Çanakkale Savaşı Dizisi’nin Diğer Kitapları:

1- Arıburnu Çıkarma

2- Gelibolu Osmanlı Harekâtı

3- Arıburnu 1915

4- Gelibolu 1915

5- Gelibolu Günlükleri

6- Anafartalar Ağustos Taarruzu

7- Atatürk ve Çanakkale’nin Komutanları

8- Arıburnu’nun İlk Müdafaası

9- 1915 Baharında Çanakkale

10- Çanakkale 1915

11- Cesarettepe Çanakkale’de Anzak Trajedisi

12- Çanakkale: Yeni Zelandalıların Öyküsü

13- Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal ile Mülâkat

14- Çanakkale Üzerinde Bir Şahin

15- Çanakkale Denizaltı Savaşı

16- Çanakkale Zığındere

17- Gelibolu Savunması

18- Çanakkale Boğaz Savunması

19- Çanakkale Günlükleri

20- Çıkarmadan Tahliyeye

Editör: TE Bilisim