Dijital dünyadaki değişimi hissetmeye hazır mısınız?
 İstanbul, 15.03.2012, Webrazzi tarafından düzenlenen Dijital’12 Konferansı dijitalleşen dünyanın nabzını hissetmek isteyenleri bir araya getirdi. Webrazzi Kurucusu Arda Kutsal’ın konuşmasıyla açılan etkinliğin sabah oturumunda, Nokta CEO’su Tümay Asena ve Gemius SA Ürün Geliştirmeden Sorumlu Yönetici Lauris Lietavietis birer konuşma yaptı. Ayrıca Kader Kutun, Mahmut Kurşun, Neslihan Olcay ve Rima Erdemir’in katıldığı “Türkiye’de Dijital Reklam ve IAB” isimli bir oturum gerçekleştirildi.

Türkiye’deki internet pazarını yeniden şekillendirmeyi hedefleyen internet dünyasının yükselen değeri Webrazzi, sektörün alanlarında uzmanlıkları ile öne çıkan isimlerini bir kez daha aynı etkinlikte bir araya getirdi. Dijital dünyanın değişen dinamiklerini ve günümüzdeki konumunu tartışmaya açmak amacıyla gerçekleştirilen Webrazzi Dijital’12, Point Otel Barbaros’ta gerçekleştirildi.

Webrazzi Kurucusu Arda Kutsal’ın konuşmasıyla açılan Dijital’12’nin sabah saatlerinde gerçekleştirilen ilk bölümünde, Nokta CEO’su Tümay Asena ve Gemius SA’da Ürün Geliştirmeden Sorumlu Yönetici olarak çalışan Lauris Lietavietis söz aldı. Ayrıca “Türkiye’de Dijital Reklam ve IAB” isimli oturuma Netcom Medya Genel Müdürü & IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Kader Kutun, İnternet Medyası Dernek Başkanı & IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Kurşun, Maxus CEO’su & IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Olcay ve MedyaNet Genel Müdürü & IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Rima Erdemir katıldı.

“Dijital Pazarda Kullanıcı Eğilimleri” üzerine bir konuşma yapan Tümay Asena, Facebook’ta kullanılan reklam bütçelerinin önemli olduğunu, ancak asıl kullanıcı kazanımının içeriğin güçlendirilmesi yoluyla gerçekleşebileceğini vurguladı. Türkiye’de bir Facebook kullanıcısının ortalama 190 arkadaşı olduğunu belirten Asena, Open Graph’ın video yayılımı için büyük önem taşıdığını açıkladı.

Büyük markaların korsan içerik sağlayan sitelere reklam vermelerinin yanlış bir uygulama olduğunu sözlerine ekleyen Asena, dün gerçekleşen 200.000 video izleme etkinliğinin Open Graph ile Facebook’taki kullanıcıların zaman tüneli uygulamalarına düştüğünü söyledi. Dijitalin gücüne hala inanmayanların oluşturduğu geleneksel yapı için, 1 milyona yakın Facebook Connect kullanıcısının oldukça kıymetli bir örnek meydana getirdiğini açıkladı.

“Türkiye’de Dijital Reklam ve IAB” isimli oturuma katılan İnternet Medyası Dernek Başkanı & IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Kurşun, Türkiye’de ölçümlenebilen tek mecranın internet olduğunu belirtti. İnterneti harcanan her kuruşun bire bir geri dönüşünün takip edilebileceği bir mecra olarak niteleyen Kurşun, Türkiye’deki pazarın çok dinamik bir yapı sergilediğini ifade etti.

Aynı oturumda konuşmacı olarak yer alan Netcom Medya Genel Müdürü & IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Kader Kutun da, Türkiye’yi bulunduğu bölgenin dijital anlamda çekirdek alanı haline getirmek amacıyla, IAB olarak reklamverenler ile yayıncı ve ajanslar için çeşitli eğitim programları planladıklarını açıkladı. Hangi alanda eğitim almak istediklerini öğrenmek için reklamverenler arasında yaptıkları anketin sonuçlarını ortaya koyan Kutun, bunları “lead generation” (aday müşteri profili yaratma), oyun içi reklam stratejisi planlama ve “affiliate marketing” (satış ortaklığı) olarak sıraladı.

MedyaNet Genel Müdürü & IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Rima Erdemir de aynı oturumun katılımcısı olarak söz aldığında, izleyicilerle önemli bir sayısal veriyi paylaştı. Buna göre 2007 yılında IAB’nin 23 üyesi varken, bugün 142 kişiye ulaşmış durumda. İnterneti televizyondan sonra ikinci mecra olarak konumlamak isteyen IAB’nin 2015 vizyonunda, ayrıca, sektörün büyümeye müsait yapısının güçlendirilmesi faaliyetlerine paralel olarak insan kaynağı ihtiyacını karşılayacak çalışmalara da ağırlık verilmesi bulunuyor. Erdemir dört yıl üst üste Barcelona’da yapılan Interact etkinliğini Türkiye’ye getirebilmek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyerek, dijital mecrada harcanan rakamı 23 Mart’ta paylaşacaklarını açıkladı. Erdemir son olarak reklam yayıncılarının tüzel kişiler olmasına özen gösterdiklerini sözlerine ekledi.

“Türkiye İnternet Ölçümleme Sonuçları” ile ilgili konuşma yapan Gemius SA Ürün Geliştirmeden Sorumlu Yönetici Lauris Lietavietis, Türkiye’deki internet penetrasyonunun bölgede yer alan diğer rakiplere kıyasla düşük olduğunu ama giderek arttığını ifade etti. Buna göre, Türkiye’de internet kullanıcısı ayda 49 saat 45 dakikasını internette geçiriyor ve ülkemiz internet kullanımında ikinci sırada yer alıyor. Ancak Türkiye’de reklam verme oranları halen Avrupa’daki pek çok ülkeden daha geride bulunuyor. Örneğin, Lietavis’in bu anlamda paylaştığı ilginç verilerden biri de, İngiltere ve Danimarka’nın internet reklam bütçesinin televizyonu geride bıraktığını gösteriyor.

Gemius’a göre, ayrıca, Türkiye’deki internet kullanıcısı başına ortalama sayfa görüntüleme adedi 2.484. En çok ziyaret edilen web sitelerinin başında Google ve Facebook geliyor. Pazarlama konferanslarına katılanların yüzde 73,5’i “data” kelimesini duyduğunda iPhone telefonlarına sarılırken, Android kullanıcılarında aynı oran yüzde 79. 45-54 yaş aralığındaki Türk internet kullanıcılarının arttığını ifade eden Lietavis, internete girmek için en çok kullanılan mobil cihazın Apple olduğunu açıkladı. Nokia ise buna göre 2. sırada yer alıyor. Ayrıca Gemius araştırmalarına bakıldığında yüzde 26 ile iPad kullanımı, yüzde 22 oranında kullanılan iPhone’u geçmiş durumda.

Türkiye’de geleceğin en önemli trendlerinden birinin tabletlerin yükselişe geçmesi olacağını vurgulayan Lietavis, Türk internet kullanıcılarının içerik tüketiminde oldukça etkin bir davranış sergilediğini belirtti. Ayrıca Gemius araştırmalarına göre, gezi ve fırsat sitelerinin yüzde 80’ini erkek kullanıcılar takip ediyor. Ülkedeki 4,8 milyon akıllı telefon sayısının mobil penetrasyon oranı yüzde 85. 31 milyonu aşkın Facebook kullanıcısına karşılık, 1 milyon Google kullanıcısı bulunuyor. 6 milyonu aşkın Twitter ziyaretçisinin yanı sıra, ülkemizde 1 milyondan fazla Linkedin üyesi var. (haberindeks)
Editör: TE Bilisim