Sevgili arkadaşlar,


Geçen yüzyıla lider gazete olarak damgasını vuran Hürriyet’in, 21. Yüzyıl’da da bu konumunu sürdürmesinin yanı sıra dijital dünyanın da lider oyuncusu olması amacıyla dönüşüm zamanının geldiğini sizlere iki ay önce duyurmuştum.

Duyurumuzun başlığı “Şimdi Değişim Zamanı” idi.

Şimdi de “Dönüşüm bugün başlıyor” diyorum.

Hepiniz çok iyi biliyorsunuz ki, dünya bir dijital devrim yaşıyor ve bu süreç sadece medyayı değil, tüm sektörleri kökünden değiştiriyor, direnenleri de oyunun dışında bırakıyor. Finanstan pazarlamaya, üretimden dağıtıma her alanda iş süreçlerini etkileyen bu devrimin insanlığın önüne açtığı yeni yollarda Hürriyet, yine en önde olmak zorunda. Çünkü doğası bu.

Biz artık okurlarımızın karşısına, yeni medya düzenini benimsemiş ve hatta öncüsü olmaya soyunmuş bir şekilde, sadece Gazete Hürriyet olarak değil, her an, her yerde, her şekilde ulaşan bir platform olarak çıkacağız.

Hürriyet, köklü geçmişinden getirdiği tüm yayın ilkelerine uygun 7/24 haberciliğiyle, katma değer yaratan içerikleriyle ve hayatı kolaylaştıran seri ilanları, e-ticaret portalları ve servisleriyle okurlarına yepyeni bir dünyanın pencerelerini açacak.

Bunu bu yeni dünyanın aktif birer parçası olan sizlerle yapabiliriz ancak.

Arkadaşlar,
Son duyurumdan bu yana, bu amacımıza doğru epey yol aldık ve heyecanımız daha da arttı. Şimdi bunları paylaşmak istiyorum sizlerle.
Çalışmalarımıza Hürriyet Gazetesi ile Hürriyet İnternet Grubu arasında entegrasyonu sağlamak için, Quatro Danışmanlık’ın desteğiyle Kafka adını verdiğimiz çalışmalarla başladık. Kafka’nın ünlü karakteri Gregor Samsa’nın dönüşüm hikayesinden esinlendik ama elbette bizim hikayemiz negatif olmaktan çok uzak. Hürriyet’inki çok daha iyiye doğru bir dönüşüm hikayesi.

Bugüne kadar neler yaptık?
Önce, Batılı meslektaşlarımızın deneyimlerini öğrenmek istedik; proje grubumuzla İngiltere’de Daily Telegraph, Times Group ve Financial Times'ı, Almanya’da Bild ve Die Welt'i ve İsviçre’de Blick gazetesinin de içinde yer aldığı Ringier Grubu’nu ziyaret ettik. Ve Hürriyet’i bugün bulunduğu noktadan daha hızlı, daha şeffaf, daha sade ve böylece daha verimli hale getirecek iş süreçlerini yaratmak üzere kendi yöntemlerimizi belirledik.
Bunun için birimler bazında ilgili yönetici ve çalışanların katıldığı 75 süreç toplantısı yapıldı, 180’in üzerinde çalışanla, şimdilik 15 yazarla görüşüldü. Son 3,5 aylık periyodda yayınlanan haberler sayıldı, servisler ve çalışanlar bazında gruplandırıldı. 255 çalışana anket yapıldı. Her iki grupta da servis ve masa ziyaretleri yapan Quatro, ayrıca Ankara’daki yayın fonksiyonlarıyla ilgili iş akışını da inceledi. Çalışanlarla birebir görüşmeler yapıldı.

Sonuç olarak, yayın tarafında tüm süreçlerin fotoğrafı çekildi, Hürriyet’in hızlı kazanımları ve gelişim fırsatları belirlendi, aksiyon ve çalışanlara verilecek eğitim planları tamamlandı. Şimdi bu çalışmaları Reklam Grubumuzda başlattık; şimdiye kadar bu bölümde de 24 toplantı tamamlandı bile...

Fikir Fabrikası

Bu arada dönüşüm sürecimize daha fazla çalışanımızı da katmak amacıyla “Fikir Fabrikası”nı kurduk. Altışar yaratıcı arkadaşımızdan oluşan 5 proje grubumuz, Hürriyet’i yarına daha güçlü bir şekilde hazırlamak için fikirler geliştirmeye başladılar. Elbette hepsi de üzerinde çalıştığı projeler konusunda ser verip sır vermiyor; nisan ayı ortasında jürinin karşısına en güçlü çıkmak için uğraşıyorlar, bizler de bu yeni yaratıcı projeleri merakla bekliyoruz.
Sonuçları da sizlerle paylaşacağım.

Başka bir gezegene taşınıyoruz

Hürriyet, bu yenilenmiş haliyle, bir medya binası olarak planlanmış Hürriyet Dünyası'na taşınıyor. Yeni binamız, bugüne kadar alışık olduklarımızdan çok farklı, neredeyse bu yeni evrenin başka bir gezegeni gibi olacak.
Biliyorum, insanlar alıştıkları koşulları değiştirmekten biraz korkarlar, değişim zordur. Ama tebdili mekanda ferahlık olduğu da bir gerçektir. İçiniz rahat olsun; yeni binamız, tüm çalışanlarını sevgiyle kucaklayacak şekilde tasarlanıyor: Tüm halıları, perdeleri, mobilyaları, altyapısı yenileniyor. Tuvaletleri yeniden yapılıp büyütülüyor. Yatay çalışma düzeniyle çalışanlar arasında daha şeffaf bir iletişime olanak sağlıyor. Açık ofislerde çalışacağız artık, ancak daha fazla yaşam alanlarımız olacak; katlar arasındaki irili ufaklı sohbet noktalarında soluklanabileceğiz.

Bu süreci koordine etmek için bir de Taşınma Komitesi kurduk. Her departmandan birer arkadaşımızdan oluşan komitemiz, dileyen gruplara yeni
bina turu yaptıracak, sorularını cevaplayıp önerilerinin değerlendirilmesini sağlayacak.
Taşınma planımız 15 Mayıs - 15 Haziran arasında hayata geçecek. Yeni yıldönümümüzü yeni binamızın bahçesinde kutlayıp çok eğleneceğiz.

Bu heyecanlı süreçle ilgili sizleri bilgilendirmeye devam edeceğim.

Sevgilerimle,


Vuslat Doğan Sabancı
Hürriyet Gazetesi
Yönetim Kurulu Başkanı

Editör: TE Bilisim