Michael Kuyucu’nun TRT FM’deki programına katılan usta aranjör Osman İşmen, Ahmet Kaya’nın iki albümü hariç kariyerinde ürettiği tüm albümlerinde kendisinin aranjörlük yaptığını söyledi. Ahmet Kaya’nın müzik kariyerinde çok önemli bir yeri olan Osman İşmen, Adele’nin çalıntı olduğu iddia edilen Ahmet Kaya’nın seslendirdiği “Acılara Tutunmak” adlı şarkısını düzenleyen ilk aranjör olarak konu hakkında Michael Kuyucu’ya tarihi açıklamalarda bulundu:

“Ahmet Kaya albüm yapacağımız zaman bana gelirdi, şarkısını getirirdi, ağzından mırıldanırdı ya da bağlaması ile çalardı. Onu hemen kaydederdim, sonra stüdyo kayıtlarına başlar tüm şarkının aranjmanını yapardık. “Acılara Tutunmak” adlı şarkıyı da bu şekilde hazırladık Ahmet’le. Bu problemli şarkının iki açıdan incelenmesi lazım bana göre. Önce, müzikal açıdan şarkıyı incelersek, dünyada bu tip şarkı çok vardır diye düşünebiliriz. Bu bir kalıptır, marş armonik dediğimiz belli bir armonik kalıptır. Fakat işin teknik kısmına gelince: Ahmet’in şarkısının nakarat ve intro kısmı , Adele tarafından kullanılan şarkının A bölümü aynen alınmıştır. Ben yıllardır mahkemelerde bilirkişi olarak görev alıyorum, bana bu şarkı gelse aynen nakarat kısmı parçanın A kısmı olarak birebir kullanılmıştır derim kesinlikle bundan vazgeçmem. “ diyerek Michael Kuyucu’ya Adele’nin Ahmet Kaya’nın şarkısını teknik olarak kullandığını, bir başka deyişle Adele’nin şarkısının bir bölümünün “Acılara Tutunmak” ile ayı olduğunu söyledi.
Osman İşmen

Michael Kuyucu, Adele gibi dünya starlarının arkasında dev ekiplerin olduğuna vurgu yaparak, “bu ekip tarafından hazırlanan şarkıları hazırlayan kişilerden biri bu şarkıyı Adele’den habersiz kullanmış ya da şarkıdan alıntılama yapmış olabilir mi ?” sorusuna Osman İşmen, “ O da olabilir, çünkü bazen hiç akla gelmeyen kaynaklardan akla gelmeyen alıntılar yapılıp yeni şarkılar yapılabiliyor.” Yanıtını vererek dünyada yeni şarkılar hazırlanırken bazen farklı şarkılardan alıntıların yapıldığına dikkat çekti.

Adele’nin Kariyeri için Bir Skandal Olur !

Michael Kuyucu, Osman İşmen’e “Eğer bilirkişi Adele’nin şarkısının “Acılara Tutunmak” adlı şarkıdan alıntı içerdiğine dair rapor verirse bundan sonra ne olur ?” diye sorduğunda Osman İşmen: “Bu hukuki bir süreçtir, şarkıcının bestecisi hayatta olmadığına göre varisleri uluslararası mahkemelerde dava açabilir. Adele’nin bu şarkıyı İzinsiz kullanıldığı kanıtlanırsa bir skandal olur. Bugün dünyada artık izinsiz şarkı kullanma kalmadı.” diyerek bunun dünyaca ünlü solistin kariyeri için yüz kızartıcı bir durum olacağını söyledi.
Aynı Melodiyi Farklı Kişiler Bulabilir Ama Sahip ilk Tescil Ettirenindir


Michael Kuyucu Adele ile Ahmet Kaya’nın şarkılarında yaşanan bu benzeşme ile ilgili olarak “aynı melodiyi birbirinden farklı insanlar hayal edip kurgulayamaz mı? , aynı melodi birden çok insanın yaratıcı zihnine giremez mi?” şeklinde bir soru sorarak Adele’nin ekibinin bu şarkıyı “Acılara Tutunmak” adlı şarkıyı duymadan besteleyip besteleyemeyeceğini sordu. Osman İşmen buna “ Aynı melodiyi birbirinden farklı kültürlerde insanlar aynı anda hissedebilir, ama işin gerçeği iş efektif açıdan incelendiğinde yani notalar yazıldığında ortaya çıkar, mahkemelerde eseri ilk tescili önemlidir” diyerek, Adele’nin “Million year ago” da “Acılara Tutunmak” ta yer alan melodiyi kendi keşfetmiş olsa bile bu melodinin daha önce Ahmet Kaya tarafından tescil edildiği için bu konuda hak talep edemeyeceğinin altını çizdi.


Editör: TE Bilisim