Devlet Sanatçısı Necdet Yaşar vefat etti. Yaşar’ın vefat ettiğini Türk sanat müziği sanatçısı Onur Akay, Instagram adresinden duyurdu. Akay, “Türk musikisinin en büyük üstadlarından değerli hocamız Devlet Sanatçısı Tanburi Necdet Yaşar’ı kaybettik. Allah'tan rahmet ve sanat camiamıza başsağlığı dilerim.” İfadelerini kullandı.


NECDET YAŞAR KİMDİR?


1930'da Gaziantep'in Nizip ilçesinde doğdu. 1953'te İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Musikiye bağlama çalarak başladı. Mesut Cemil'in tanbur çalışını dinledikten sonra, yirmi yaşında tanbura yöneldi. Öğrencilik yıllarında tanburu ile Nevzat Atlığ yönetimindeki Üniversite Korosu'nun çalışmalarına ve konserlerine katıldı. Üniversite Korosu'nun bir radyo konserinde yayımlanan taksimini çok beğenen Mesut Cemil'in takdir ve ilgisiyle İstanbul Radyosu'na girdi ve Mesut Cemil'in yönettiği Klasik Koro'da tanbur çaldı.
1953-1980 yılları arasında yirmi yedi yıl İstanbul Radyosu'nda çalıştı. 1958'de Münir Nurettin Selçuk yönetimindeki İstanbul Belediye Konservatuvarı İcra Heyeti'ne tanburî olarak girdi. 1976'ya kadar bu topluluğun, o dönem için büyük önemi olan Şan Sineması konserlerinde tanbur çaldı. 1976'da İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'na girdi ve I 983'te bu topluluktan ayrıldı.

Necdet Yaşar, 1988'de sanat yönetmenliğini de üstlendiği Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'nu kurdu; 1995 yılının sonlarında emekliye ayrıldı. Gerek solo olarak, gerekse yönettiği topluluğun sazları ve hanendeleriyle birlikte Amerika, Kanada, İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika, Finlandiya, Güney Kore, İsrail gibi ülkelerde sayısız konser ve resitale katıldı.

Editör: TE Bilisim