Dünyanın en büyük müzik organizasyonu olan Eurovision Şarkı Yarışması 'nın Türkiye Serüvenini inceleyen Michael Kuyucu'nun Number One TV için hazırladıgı Eurovision Belgelesinde geçmişte yarışmaya katılanların ilginç anıları yer alıyor. 
Bu anılarda gizli olan mesaj ise geçmişin imkansızlıkları içinde yarışmaya katılan bütün sanatçıların bu yarışma için çeşitli cefalar çektileri.



İşte Sanatçıların İlginç Eurovision Anıları !


Saatimi Satıp Eurovision'a Katıldım


Eurovision Şarkı Yarışmasına ilk kez 1978 yılında ki Türkiye Finallerine beste yollayarak katılan Türk müziginin ustası KAYAHAN , 1978 yılında katıldıgı ilk yarışma için gerekli sermayeyi saatini satarak sagladıgını açıkladı. Kayahan : "Eurovision’a ilk 1978 yılında beste yolladım. Kendi cebimden harcadım, Patek marka bir saatim vardı onu sattım. "İstanbul Hatırası" adlı şarkımı yolladım. Bana şarkın güzel ama Eurovisionik değil dediler. Yani Eurovision’a ait bir tarz varmış biz bilmiyormuşuz.Bir buçuk dakika içinde 7 kez İstanbul diyerek hem Türkiye için anlamsız olmayan sözler söyledim hem de Fransız’a İngiliz’e ey ahali “İstanbul” dedim." dedi.
"OPERA" Yüzünden Dayak Yedim
 
Eurovision şarkı yarışmasına 1983 yılında Çetin Alp'in seslendirdigi  "OPERA" adlı bestesi ile katılan Bugra Ugur Eurovision Türkiye Finallerinde birinci olduktan sonra Türkiye'de dayak yedigibi açıkladı. 

Bugra Ugur
 , Michael Kuyucu'ya yaptıgı açıklamada : “Avrupa’ya Eurovision finallerine  gitmeden önce  dayak yedim. Ağzımı burnumu kırdılar. Hisar’da oturuyordum o zaman. Üç kişi geldi ,bana “Sen kim Opera kim” dedi, bana bir kafa attı yere  yığıldım. O zaman gençtik bu da  işin tuzu biberi oldu.....
Beni en fazla üzen olay dayak yemem olmadı, dayak hiçbir şey değildir..Her gün her yerde 20 tane öyle olay oluyor. O zaman 22-23 yaşlarındayım, beni en fazla üzen şey  benim kendi meslektaşlarımın  , ağabeylerimin bana destek vereceklerine  beni yılan gibi arkadan sokmaları oldu..” dedi.

Mecliste Etnik Kökenim Araştırıldı !

Eurovision şarkı yarışmasına üç kez besteci olarak katılan Erdinç Tunç 2005 yılında Gülseren'in seslendirdigi "RİMİ RİMİ LEY" adlı bestesinden dolayı degisik hakaretlere maruz kaldıgını ifade ederken şarkı yüzünden TBMM 'de onun etnik kimliginin tartışıldıgını söyledi. Erdinç Tunç , Michael Kuyucu'ya yaptıgı açıklamada: " Ben bir yarışmaya katıldım herkese açık T.C. olan herkesin katılabileceği bir yarışmaya katıldım. Mecliste benim etknik kökenimi araştırdılar. Neden ? Bilmiyorum..Bende milletvekiline telefon açtım sordum..Benim etkink kökenimi araştırıyorsunuz , diyelim ki ben TC’yim ama etnik kökenim başka. Ne olacak bu yarışmaya katılmak için engel midir ? Bu yıl ülkemizi temsil eden Bonomo mesela farklı bir etnik kökenden, diyeceğim o ki etnik kökeni ne olursa olsun bu yarışmada herkes ulusunu temsil etmeli." dedi.

 
TRT Önümüzü Kesti !

Eurovision şarkı yarışmasına 1982 yılında "Hani" , 1987 yılında ise "Şarkım Sevgi Üstüne" adlı besteleri ile katılan Olcayto Ahmet Tugsuz , 1987 yılında Seyyal Taner'in seslendigi "Şarkım Sevgi üstüne" adlı bestesinin Avrupa'da plak olacagını ama TRT'nin buna izin vermeyerek önlerini kestigini söyledi. Tugsuz , Michael Kuyucu'ya yaptıgı açıklamada " 1987 yılında Seyyal Taner’in seslendirdiği “Şarkım Sevgi Üstüne” adlı şarkıyı besteleye n Olcayto Ahmet Tuğsuz yaptığı açıklamada o dönem TRT’nin şarkının tanıtımına izin vermeyerek bu fırsatı buldukları halde tanıtım yapamadıklarını söyledi. Olcayto Ahmet Tuğsuz “ Kimsenin eline geçmeyen bir şans geçmişti elimize, Eurovision duayeni bir Fransız prodüktör benle anlaşma yaparak, şarkının birinci olacağına inandı ve Grup Lokomotif ve Seyyal Taner’le beraber şarkının yeni bir düzenlemesi eşliğinde bir Avrupa turnesi hazırladı.İyi bir tanıtım yaparak muhakkak birinci olacağımıza inanıyordu.Ama TRT’den izin alamadık. Bunu açıkladığımda TRT bana , "Sen kim oluyorsun" diyerek bunu ret etti. Halbuki TRT iyi bir derece almayı çok istiyordu , hala da istiyor ve bir yarışma yapmadan şarkıcı gönderiyorlar” dedi.


TRT Petrol'ün sözlerini değiştirmem için bana baskı yaptı !

1980 yılında düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışmasına Ajda Pekkan'ın seslendirdigi "Petrol" adlı şarkının bestecisi Atilla Özdemiroglu dönemin TRT yetkililerinin "Petrol" şarkısının sözlerini degistirmek için çok baskı yaptıgını söyledi. Atilla Özdemiroglu " Şanar Yurdatapan’a “ Dönemin TRT Genel müdürü Doğan KASAROĞLU şarkının sözlerini değiştirin dedi. ” Petrol’un sözleri ile o dönem dünyanın en önemli sorunu olan Petrol yokluğuna ironik olarak değinen bir şarkıydı. Petrol Ajda’nın sevgilisiydi.. Şanar Yurdatapan’da bende Dünyaya güzel bir mesaj vererek evrensel bir sorunu gündeme getirdiğimizi düşündük. Doğan Kasaroglu “parçanın sözlerini değiştirin yoksa şarkıyı çekeceğim” dedi. Bende “hangi gerekçeyle” dedim. Ondan tatmin edici bir cevap alamadım ve ben bu teklifi refuse ettim , şarkının sözleri öyle kaldı. Sıkıştırmalar burada kalmadı. Bize istisna akdi imzalatıyorlardı ve yarattığımız her şey TRT’de kalıyordu. Buna da itiraz ettik. Sözlerini değiştirmedik ve bunu başardık, onlarda eseri çıkartamadılar."



Editör: TE Bilisim