GENCEBAY: "BU ORTAMDA HİÇBİRŞEYİ DÜZELTMEK MÜMKÜN OLMADIĞI İÇİN AYRILDIM"

OLCAY ÜNAL SERT / AKŞAM ÖZEL HABER

AKŞAM'dan Olcay Ünal SERT'e konuşan Orhan Gencebay "Ben yönetim kurulu seçimlerine girmedim. Yönetim Kurulu'na seçildim tabi ki herkes gibi, 11 kişi seçildik. Ben Yönetim Kurulu Başkanlık Seçimi ve Görev Dağılımına girmeden ayrıldım. Yani seçimlere girmeden ayrıldım. Usul şöyledir, Genel Kurul'dan sonra Üst Kurul seçilir. Yönetim Kurulu da üst kuruldan olduğu için 11 kişi seçildi, bende seçilenler arasındayım. Fakat ben yönetim kurulunun kendi içindeki, görev taksimi, başkanlık, yardımcısı, sayman üye seçimi yapılmadan kendi istifamı verdim. Neden? Seçildimde, kaybettimde böyle birşey kesinlikle yok! Ben şundan dolayı girmedim:

MÜZİK SEKTÖRÜ YERİN DİBİNDE!

Gencebay; "Bu ortamda, hiçbirşeyi düzeltmek mümkün olmadığı için ayrıldım. Benim bu konuda ideallarim var. Ben bu ideallerimi yeni yasa çıktığı zaman yapacağım sektörü kurtarmak için! Çünkü müzik sektörü tamamıyla çöktü. Eser üretimi durmuş, albüm üretimi durmuş, yenilerden hiç kimse varlık gösteremiyor ve telifler ödenmiyor, insanlar sefil durumda. Sanatçıların çoğu  sefil durumda. Bunun yanında yapılan şeyler devede kulak kalıyor; Almanya'ya göre %1,  Fransa ve Yunanistan'da ki teliflerin çok çok gerilerindeyiz. Açıkçası biz yerin dibindeyiz! Bunun düzelmesi için başka şeyler yapmak lazım. O da bu şartlar altında mümkün değil, ben yeni yasayı bekliyorum. O da geçen yıl çıkacaktı ama siyasal arena yoğun olduğu için çıkmadı. İnşallah seçimlerden sonra çıkacaktır. Biz bunu bekliyoruz. O yasada çok farklı getiriler var. Avrupa Birliği'ne uyumlu bir yasa, ona göre hazırlanıyor. O yasa çıktığı zaman gelişmiş ülkeler seviyesine geleceğiz, o zaman yeni genel kurullar yapılacak, seçime gireceğim." dedi.

ESKİ YÖNETİM KURULU İBRA EDİLMEDİ, KAYYUM YÖNETTİ, BU DA ORTAMIN NE OLDUĞUNU GÖSTERİYOR! BU ŞARTLARDA ÇALIŞMAM MÜMKÜN DEĞİL! 
Gencebay, "Ben şu ortamda hiçbir ilerleme olmayacağını gördüğüm için yönetime  girmedim. Birde biliyorsunuz eski yönetim kurulu ibra edilmedi, kayyumlarla olay çözüldü. Bu da ortamın ne olduğunu gösteriyor. Malesef üç, dört tane de dava sürüyor, amme davası devam ediyor. Böyle bir durumda hiç kimse birşey yapamaz! Ben bunu gördüğüm için yönetim kurulu seçimlerine hiç girmeden istifamı verdim!" dedi.
ARİF SAĞ İLE ARKADAŞLIĞIMIZI AYRI BİR YERE KOYUYORUM
Arif Sağ ile aynı yönetimde olmak istemiyor musunuz sorusuna Orhan Gencebay, "Arif benim çok eski arkadaşım. Ben arkadaşlığımızı ayrı bir yere koyuyorum. Arkadaşlığımız bakidir ama burada ortamı yeterli bulmadığım için, istediklerimi gerçekleştiremeyeceğim için yer almadım. İstediklerimi derken ben bu konuda idealistim. Telif haklarının bu yönetim ve yasalarla düzelmiyeceğini gördüğüm için açıkçası girmek istemedim. Ama yeni çıkacak yasa ile birlikte ne yapılması gerekiyorsa bütün haşmetiyle yapacağız." dedi. 
Şu an ki başkan kim sorusuna Gencebay, "O benim istifamdan sonra belli olmuştur. Kayyum'un görevi artık bitti. Ben yönetim kurulu görevimden istifa ettim. Bu ortamda MESAM'a yararlı olamayacağımı düşündüm, yeni yasa ile birlikte daha sonra yeniden yönetime talibim. O konuda telif hakları konusunda ideallerim var. Ama bu şartlar altında hiçbirşeyi düzeltmek mümkün değil " dedi.

BU ORTAMDA HİÇBİR ŞEYİN DÜZELMEYECEĞİNİ GÖRDÜM
İbrahim Tatlıses'in yönetim kuruluna hiç girmediğini söyleyen Gencebay, "Giren arkadaşlar başkanı seçerler. Genel Kurul yönetim kurulunu seçti. Seçilenler arasında bende varım, Arif Sağ, Atilla Özdemiroğlu, Burhan Bayar, Recep Ertürk, Cahit Berkay, Ahmet Selçuk İlkan gibi 11 değerli isim var. Eski yönetim kurulu ibra edilmedi, durum kayyumlarla çözüldü. Ben bu ortamda hiçbir şeyin düzelmeyeceğini gördüğüm için yönetim kurulundan istifa ettim."  diye konuştu. Orhan Gencebay "Ben başkanlık seçimi yapılmadan istifamı verdim. Bu şartlarda çalışmam mümkün değil." dedi. Bu arada MESAM Başkanlığı'na Arif Sağ'ın, Başkan Yardımcılığı görevine ise Atilla Özdemiroğlu'nun seçildiği öğrenildi.

İNSANLAR SEFİL DURUMDA
Yağdır Mevlam Su, Biz Ayrılamayız, O Çeşme Kurumuş Akmıyor Artık, Yüreğime Gömdüm Seni, Ayrıldık İşte, İstanbul'u Dinliyorum Gözlerim Kapalı gibi 200'ün üzerinde bestesi bulunan Bestekâr Mahmut Oğul'un servis şoförlüğü yaptığının hatırlatılması üzerine Orhan Gencebay "İşte mesele bu. İnsanların çoğu sefil durumda. Çok zor durumda. Ben onlara son derece üzülüyorum. Benim gayem telif hakları konusunda ülkemizi gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmak. Ama malesef bunu şu gördüğünüz ortamda yapmamız imkansız. Bunu gördüğüm için ben bıraktım. Yeni yasa çıkınca tüm sorunlar çözülecek." dedi. 
MÜYORBİR Başkanı Ahmet Koç'un Arif Sağ'ı MÜYORBİR'in gelirlerini MESAM'a aktarmakla suçladığının hatırlatılması üzerine Gencebay, "Onlar çok teknik konular onlara girmek istemiyorum ama bu şartlar altında görev yapmak mümkün değildir. İnşallah yeni yasa çıkınca görev yapacağım." dedi. Kaynak: Olcay Ünal Sert, Akşam
Editör: TE Bilisim