EN SEVDİĞİM ARABESK ŞARKILARI SEÇTİM

-Klasikleşmiş muhteşem şarkıları yeniden seslendirdiniz, Arabesk albümü yapmak nereden aklınıza geldi? 
-Bu benim ilk albümümde aldığım bir karardı aslında, bir tane türkü albümü yapacaktım, bir tane arabesk, bir tane de TSM albümü. En seçkin türküleri, arabeskleri ve de Sanat müziklerini bir araya toplamak istemiştim. İlkini 'Yıldız'dan Türküler' olarak yaptım, ikincisini 'Arabesk' olarak hazırladım. İleride Türk Sanat Müziği albümü yapmayı hedefliyorum.
Kaç şarkı var albümde?
18 şarkıdan oluşuyor albüm. 2 CD'lik bir albüm oldu.  70, 80 ve 90'ların Arabesklerini yeniden yorumladığım için çok mutluyum. 
-Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur, Gülden Karaböcek gibi efsane sanatçıların seslendirdiği şarkılar var albümde değil mi?
-Tabi onların seslendirdiği şarkılar var. Fakat ben de yıllarca Müslüm Gürses'ten dinlediğim şarkıları Müslüm Gürses'in sandım. Ferdi Tayfur'dan dinlediğim şarkıları onun sandım. Bergen'den dinlediğim şarkıları onun sandım, bambaşka insanların çıkıyor şarkılar... Onlara da buradan çok teşekkür etmek istiyorum, okuyanlara da.

BANKO VURUŞ YAPABİLİRDİM

-Onlarla özdeşlemiş tabi, onlar söyledikleri için.
-Aynen öyle, 'Tek Sevenim Sen Olsan' Gülden Karaböcek'le özdeşleşmiş bir şarkı, 'Ah Bir Çocuk Olsaydım', 'Ne Bilirdim Ki' Ferdi Tayfur ile özdeşleşti. Ben yine de çok fazla özdeşleşmeyen şarkıları seçtim. Daha çok bilinen eserleri seçerek banko bir vuruş yapabilirdim. O zaman çok daha farklı olurdu herşey. Belki çok daha büyük başarı getirirdi ama ben en sevdiklerimi seçtim, kendi sevdiklerimi. 
-Orhan Gencebay'dan görmedik neden acaba?
-Çünkü 33 sanatçı seslendirdi şarkısını, ben de seslendirdim. Gerek duymadım. 
-Orhan Gencebay'ın fazla bilinmeyen şarkısını 'en güzel ben seslendirdim' demiştiniz...
-Evet, bunlar da öyle! Çok bilinen sanatçıların, fazla bilinmeyen şarkılarını seçtim. Daha doğrusu çocukluğumda ve ilk gençlik dönemlerimde aklımda kalan ve kulağımda yerleşen şarkılar bunlar. 
TİCARİ KAYGIM OLSA KENDİ ŞARKILARIMI YAPARIM
-Çok güzel besteleriniz ve sözleriniz var. Niçin böyle bir albüme yöneldiniz son zamanlarda?
-Yok, son zamanlarda değil. Türkülerin yeterli ilgiyi görmediğini düşündüğüm dönemde 'Yıldız'dan Türküler' albümü yapmıştım. Arabeskin de yeterli ilgi ve alakayı gördüğünü düşünmediğim için, bu albümü yaptım! Türk Sanat Müziği'nin de yeterli ilgi ve alakayı gördüğünü düşünmüyorum. İleride onu da yapacağım, inşallah insanlar geriye dönüp öz müziklerine baktığı zaman, onlara üçüncü bir göz olması için bu tür bir çalışmaları yapacağım.  Nasıl 3 boyutlu gözlükler var, sinemaya gidiyorsunuz, farklı görüyorsunuz. Öyle şarkılar var... Baktığınız zaman Arabesk böyle. Türküler böyle. TSM nasıl yapacaksam öyle. Güzel müziklere sahip çıkılmalı diye düşünüyorum. Bu yüzden yapıyorum, yoksa ticari kaygım olsa kendi şarkılarımı yaparım!
-Aslında şu sıralar popüler müzikle tutuluyorsunuz... Pop müzik için neler söylemek istiyorsunuz?
-Müziğin her türüne ihtiyacımız var. Birini yukarılara çıkarıp öbürünü aşağılara indirmek olmaz! Müzik evrenseldir. Pop'ta güzel, Arabesk'te güzel, hepsi güzel.
PARA BENİM HİÇBİR ZAMAN UMRUMDA OLMADI!

-Peki en çok hangisi size para kazandırıyor?
-Hiç umrumda değil! Para benim hiçbir zaman umrumda olmadı. Hiçbir zaman. Bu çocukluğumda da böyleydi, gençliğimde de böyleydi, şimdi de böyle. İnşallah yarın da öyle olur. Paradan önce daha değerli şeyler var. Şu şarkıları dinlerken hissettirdiklerini parayla ben satın alamam, kimse alamaz! Daha önemli şeyler var. Ve güzel olan satar bir de, ne olursa olsun!
-Sizin için hep parayı önemsemeyen, gösterişe kaçmayan bir insan derler...
-Rüküş diyenlerde çıkıyor zaman zaman ama burada nasılsam evde de öyleyim. İçimden geldiği gibi davranmayı seviyorum. Olduğum gibiyim.
GÜNEŞTE KAZARA 2 SAAT KALDIM
-Tatil programı yaptınız mı? Biraz yanmışsınız sanki...
-Tatile gitmek istiyorum. Güneşte kazara 2 saat kaldım, böyle oldum. Daha yanmadım, geçen sene ayağımı suya koymadım. Hiç denize gitmedim, gitmek istiyorum. 
-2 saate göre fazla yanmışsınız gibi..
-Zemin koyu ya, hemen koyulaşıyorum... (gülüyor)
-Seviyor musunuz denizi ?
-Çok seviyorum denizi, suyu, bayılıyorum. Yengeç burcuyum ben.
FAVORİ RENGİM PEMBE

-En çok hangi rengi seviyorsunuz?
-Pembe. Pembe insanı çok dinlendiriyor. Son zamanlarda favori rengim pembe.
-Sahnede en çok ne yapmayı seviyorsunuz?
-Şarkı söylemeyi seviyorum en çok.
-Dans etmenizi de seviyorlar.
-Sevmiyorum dans etmeyi. Dans etmemi sevdikleri için dans ediyorum. Kendim sevdiğim için dans etmiyorum ki. Hiç sevmiyorum dans etmeyi. 
-Bu da bir itiraftı...
-Evet ama şarkı söylemeyi çok seviyorum. Fakat oynamakta lazım, sahnede gerekiyor. 
-Bodrum da tef çalmışsınız, büyük ilgi görmüş..
-Müziği çok seviyorum. 
-Bundan sonra ne düşünüyorsunuz Yıldız hanım? Müzik dışında bir hayat düşünebiliyor musunuz?
-Müzik dışında hiçbir şey düşünmüyorum, düşünmekte istemiyorum. 

GENÇLİK VE ÇOCUKLUĞUMDA DİNLEDİĞİM,
KULAĞIMDA VE KALBİMDE KALMIŞ ŞARKILAR

-Arabesk albümü hakkında neler düşünüyorsunuz?
-70'li ve 80'li yıllarda Arabesk'in analarının ve babalarının seslendirdiği şarkıları okumak büyük keyifti. Herkesin bildiği şarkılardan ziyade gölgede kalmış şarkıları seçtim. Benim ilk gençlik ve çocukluk dönemimde dinlediğim, kulağımda ve kalbimde kalmış şarkılar bunlar. Arabesk yapayım dediğim zaman hemen kulağımda dönmeye başlayan şarkılar. 
-Albüm yapmayacağınızı söylemiştiniz?
-Kendi şarkılarımdan oluşan bir albüm yapmayacağımı söylemiştim bir süre önce ama  bunun sözünü yıllar önce vermiştim Arabesk yapacağım diye... Boynumda bir vebal gibiydi. O anlamda sözümü yerine getirdiğim için çok seviniyorum. 
-Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur, Gülden Karaböcek, Hakkı Bulut, Bergen gibi  duayen sanatçıların okuduğu eserler var değil mi?
-Evet onların seslendirdiği eserler var. 'Tek Sevenim Sen Olsan'ı yıllar önce Gülden Karaböcek okumuş, 'Ah Bir Çocuk Olsaydım' ve 'Ne Bilirdim ki' de Ferdi Tayfur'dan. Efsane sanatçıların bilindik şarkılarını değil de bilinmeyen şarkılarını seçtim.
-Hepsini siz mi seçtiniz?
-Hepsini ben seçtim. En sevdiğim Arabesk şarkıları seçtim. Aslında en sevdiğim şarkıların 4'te 1'ini seçebildim.
ETKİLERİNDEN KORKTUĞUM İÇİN EN KOMALIK EDENLERİ SEÇMEDİM!

-Seçerken zorlandınız mı?
-Of diyorum ya! Kafayı gözü yiyordum. Günlerce o kadar uğraştım ki yemin ederim. Onu dinliyorum, diğerini çıkarıyorum, bayağı bir zorlandım. Seçerken bir sürü şeyi düşünüyorum tabi ki; Arabesk müzik yapı itibariyle zaten hüzünlü bir müzik.  İnsanı üzen bir müzik. En damarlarını seçmedim meselâ. En komalık edenlerini seçmedim, etkilerinden korktuğum için! En hafiflerini seçtim. Hafifletilmiş Arabesk diyebiliriz. 
-Klip düşünüyor musunuz?
-Evet düşünüyorum. Ama henüz seçemedik şarkıyı. Halk oylamasına sunmayı düşünüyorum. Halkımın belirlediği şarkıya klip çekeceğim.
-Öne çıkanlar hangisi?
-Ben hepsini seviyorum ama Ferdi Tayfur'dan 'Ah Bir Çocuk Olsaydım' ve daha önce Gülden Karaböcek'in okuduğu 'Tek Sevenim Sen Olsan'.
BEN DE KENDİMDEN YENİ ŞARKILAR BEKLİYORUM
-2 senedir neler yapıyorsunuz, yeni şarkılar yapıyor musunuz?
-Aklıma geldikçe, hissettikçe yapıyorum, yazıyorum. Bir yerden davet aldığımda yapabileceğim birşey varsa müzik adına gidiyorum. Müzikle ilgili her şeyi yapmaya çalışıyorum. 
-Kendi şarkılarınızdan oluşan bir albüm yapacak mısınız ?
-Yapacağım. An itibariyle düşünce olarak başladım. 
-Halk sizi özledi, hâlâ eski şarkılarınızı dinleyip söylüyorlar.
-Doğru söylüyorsun. Bende özledim kendi şarkılarımı. Ben de kendimden yeni şarkıları bekliyorum!
-Özenle seçtiğiniz şarkılar için neler söylemek istiyorsunuz?
-Çok severek seçtim şarkıları. Yaşı benimle akran olanlar hatırlayacaktır bu şarkıları. Hiç bilmeyen, Arabesk'i tanımayan gençlerde Arabesk'in ne kadar güzel olduğuna dair bence fikir edineceklerdir. Güzel bir albüm olduğunu düşünüyorum. Kendi öz müziğimize bir saygı olarak hazırladım bu albümü.
BEN MERCEDES'İMDE DİNLİYORUM ŞİMDİ ARABESK'İ! ARABESK ASLA VAROŞ MÜZİĞİ DEĞİLDİR!
-Arabesk yıllarca hakir görülmüş, 'dolmuş müziği' denmiş, bu konuda neler söylemek istersiniz?
-Hayatım, dolmuş vardı dolmuşta çalıyordu, bak ben mercedesimde dinliyorum şimdi arabeski. 
-Evet, entel kesim dinliyor artık.
-Her yerde dinlenir ki arabesk. Uçakta, özel arabada, yatta, katta, hava da, su da... Arabesk çok güzel bir müzik türü. Arabesk asla varoş müziği değildir! Aşağı bir müzik asla değildir, çok güzel bir müziktir. Klas müziktir. Çünkü Arabesk insanın ruhuna hitap eder. İnsanların ruhuna hitap ediyorsa kalitelidir o. Her ne olursa olsun, insanın ruhuna hitap etmiyorsa  o kaliteli değildir!

SEÇMEKTE ÇOK ZORLANDIM!
-Gülden Karaböcek'le özdeşleşen 'Tek Sevenim Sen Olsan' adlı şarkıyı okumuşsunuz, seçmekte zorlandınız mı?
-Evet, okudum. Çok güzel bir şarkı. Gülden Karaböcek'in bütün şarkılarını seviyorum, o yüzden çok zor seçtim. Ferdi Tayfur'dan da Ah Bir Çocuk Olsaydım, Ne Bilirdim ki'yi seçtim, hepsinde seçmekte zorlandım.

HER YERE GİDERİM BEN AMA HER YERE GİTMEM !
-Söylemeyeceğim dediğiniz müzik tarzı var mı?
-Yabancı müzik asla söylemem. Hiç kimse de söyletemez. 
-Sesiniz Caz'a gider ama...
-Her yere giderim ben ama her yere gitmem!

COVER YAPMADIK, ORJİNALİNE SADIK KALDIK
-Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses, Gülden Karaböcek, Kibariye, Hakkı Bulut gibi duayenlerin yorumladığı şarkıları okumak riskli değil miydi? Cover yapmak risklidir hep.
-Cover yapmadık, orjinaline sadık kaldık. Tek yenilik benim okumam. Aynı okudum, Bergen de nasıl çalınmışsa bende de öyle okudum. Ferdi Tayfur'da, Kibariye'de, Gülden Karaböcek'te nasılsa aynıları çalındı, hiçbir değişiklik yapılmadı. 
-Okurken zorlandığınız bir şarkı oldu mu?
-Hayır, hepsini severek okudum.
-Çocukluğunuzun şarkıları diyebilir miyiz?
-Evet, ilk gençlik ve çocukluğumda duyduğum şarkılar. 
-Eski yorumlarla kıyaslanır diye bir endişeniz oldu mu hiç ?
-Hayır, olmadı. Onlarla oturmuş şarkılar zaten bunlar unutulmuş şarkılar değil.  Ben sadece var olanı hatırlattım. 
-Günümüzde de Pop müziği için, 'bakkal müziği' , 'market müziği' gibi tanımlamalar yapıldı. Bu tür tanımlamaları nasıl buluyorsunuz?
-Herkesin kendi fikri. Benim beğenmediğim bir müziği bir başkası beğenebilir. Müzik göreceli birşey. 
-Pop müziğin içinde de Arabesk öğeler var mı sizce?
-Her müziğin içinde Arabesk öğeler var. Türkü'de de rastlayabilirsiniz Arabesk öğeye, Pop'ta da. Arabesk'te de pop ve türkü öğelerine rastlayabilirsiniz, hepsi birbirinden besleniyor. Bu ülkenin müziği aslında iç içe. Hepsi birbirini taşıyor. 
ESKİ ŞARKILARI ÇOK SEVİYORUM
-Yıldız'dan Türküler albümünde de eski türküleri yorumlamıştınız...
-Evet, eskileri seviyorum. Onları orjinal haliyle yorumlamayı seviyorum. Eski şarkıları çok anlamlı buluyorum, şimdikiler gibi lay lay lom değil. Birkaç cümleyle daha çok şeyler anlatıldığına inanıyorum. 
TSM ALBÜMÜ YAPACAK
-Türk Sanat Müziği albümü yapacağım dediniz ileride. Kimlerden eserler okumayı düşünüyorsunuz?
-Müzeyyen Senar, Safiye Ayla, Hamiyet Yüceses, Zeki Müren, Bülent Ersoy, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Gönül Yazar gibi duayenlerin okuduğu unutulmaz şarkıları seslendirmek istiyorum. Zeki Müren kendisi de bestekârdı. Çok güzel şarkılar var. Onların da deryasına dalıp çıkmak istiyorum. O da olur inşallah.

SEZEN AKSU, AJDA PEKKAN, NİLÜFER VE NÜKHET DURU HEPSİ ARABESK YAPTI

-80'li yıllarda Arabesk okumayan kalmamış.. Sezen Aksu da okumuş Nilüfer de...
-Aynen öyle. Müziğin ilk dönemleri arabesktir zaten. O zamanki müziğe baktığınız zaman, Ajda Pekkan'da da rastlarsınız, Nilüfer'de de, Sezen Aksu'da da Nükhet Duru'da, Zerrin Özer'de de vardır. Müziğinin ilk dönemlerinde herkes Arabesk yapmıştır. Çünkü bu ülke müziğinin mihenk taşlarından biridir Arabesk. Ben öyle görüyorum.
-Bundan sonra ki hedefleriniz neler?
-Yine müzik yapmak, şarkı söylemek, beste yapmak. Ülkemizin müziğini daha da yukarılara çıkarmak. Bunu hedefliyorum. 
-'Gülsene' adlı şarkınıza albümünüzde yer kalmadığı için koyamamışsınız diye duydum.
-Yok, yer kalmadığı için değil, sahibine ulaşamamışlar. Yayladaymış, telefon kullanmadığı için izin alamadılar. Demo olarak kaldı o yüzden, hepimiz çok üzüldük.

İYİ BAKAN İYİ GÖRÜR, KÖTÜ BAKAN KÖTÜ... HAKİR GÖREN HAKİRDİR...
-Müslüm Baba'nın okuduğu hangi şarkılar vardı?
-'Çok Sevdim' ve 'Demek Ki' 
-Müslüm Baba'nın morgdan çıkarıldığı gün bir hayranı, "Herkes hakir gördü, küçük gördü ama sonunda alayına da dinletti şarkılarını" diye bağırdı...
-Güzellik, nasıl bakan kişinin gözündeyse, yani bir kişi bir şeye nasıl 'bu güzel' diyorsa, kendisi güzel gördüğü içindir. Hakir görmekte söyleyen kişinin kendine ait bir durumdur. İyi bakan iyi görür, kötü bakan kötü görür. O yüzden ben önemsemiyorum. Hakir gören hakirdir!

Yıldız Tilbe, Olcay Ünal Sert'in sorularını yanıtladı.

KOMPLE ARABESKİM
-Kendinizi arabesk bulduğunuz anlar oluyor mu?
-Arabeskim ki ben. Komple arabeskim.
-Ruh hali olarak nasıl?
-Hep arabeskim. Öyle buluyorum kendimi.
DİREK ÇOCUKLUĞUMA GİTTİM... İNSANIN HİÇBİR ŞEY BİLMEDİĞİ ZAMANLER GERÇEKTEN GÜZELMİŞ!
-Ferdi Baba'dan 'Ah Bir Çocuk Olsaydım'ı okurken neler hissettiniz?
-Dediğim gibi bunlar benim ilk gençlik dönemlerimde ağlayarak dinlediğim şarkılardı. Ben şimdi ağlamadan söyledim. 
-Anılarınıza götürdü mü sizi?
-Ê tabi ki, direk çocukluğuma indim söylerken. O anlardaydım yani.
-Çocukluğunuzu özlüyor musunuz?
-Herkes kadar. İnsan annesini, babasını, okula gittiği günleri tabi ki özler. İnsanın hiçbir şey bilmediği zamanlar gerçekten güzelmiş, şarkıda dediği gibi. 

HAYAT ARABESKTİR BENCE!    GEÇMİŞE BAKTIĞIN ZAMAN HEP BİR ŞEYLER YARIM KALIR!
-'Tek Sevenim Sen Olsan' da tek kişinin aşık olması mı isteniyor?
-Evet, kavuşamamış birisinin aşk hikayesi. Arabesk öyledir zaten. Biraz kavuşamamayı anlatır hep.
-Biraz hep eksik var gibi değil mi?
-Hayatın gerçeğidir aslında insan hep birşeylere kavuşamaz. Geçmişe baktığın zaman hep birşeyler yarım kalır. Hayat arabesktir bence!
-Kavuşunca o aşk, o büyü bitiyor mu acaba?
-Aldığı şekle göre, ya daha vahim oluyor, ya da daha güzel oluyor bilemiyorum ki, Allah bilir. 

SAHNEDE ZİL ÇALMAK İSTİYORUM
-Büyük Ankara Festivali'nde Kubat'la birlikte sahne almışsınız. 'Zil Takıp Oynadı' diye haberler benim dikkatimi çekti.
-Ay zil taktım da çalamadım ki o zilleri oynayayım. Çok zormuş, kırıldı bir de bir tanesi. Yedeğini taktım, o da fırladı gitti parmağımdan sinir oldum. Ne kadar güzelmiş zil çalmak. Bir gece önce Ankara da Ankaralı İbo'ya gittik yorulmayalım diye, nasıl bir alem vardı sana anlatamam. Nasıl güzel bir geceydi, bütün kadınlar zil takmış oynuyordu, bütün erkeklerin ellerinde kaşık, karşılıklı oynuyorlar. Nasıl güzel bir alem, sabaha kadar zil çalmışım hayatımda o kadar eğlendiğimi hatırlamıyorum. Çok güzeldi. Keşke İstanbul'da da olsa öyle eğlence. Hemen kendime iki zil satın aldım 8 tane. Yarın konserde çalacağım dedim ama çalamadım. 
-Kaşık çalıyorlar bir de...
-Nasıl güzel çalıyorlar sana anlatamam. Hangi yöreye ait olduğu önemli değil, zil ve kaşık çalmak çok güzel. 
-Siz onu da becerirsiniz ama ...
-Yapacağım hayatım. Sahnede zil çalmayı çok istiyorum. 
-Arabesk yapsanızda siz yıllardır çok özel bestelere imza atmış sanatçısınız. 'Delikanlım', 'Kış Güneşi' , 'Çabuk Olalım Aşkım' , 'Aşk Laftan Anlamaz Ki', 'Ama Evlisin' gibi unutulmaz aşk şarkılarıyla anılıyorsunuz. Böyle anılmak nasıl bir duygu?
-Benim için aşk'la anılmak çok güzel bir duygu. Zaman zaman karşılıksızda olabiliyor o sevgi, mistik bir sevgi de olabilir.
 AŞK SADAKATTİR
-Size göre aşk nedir?
-Sadakat. Sadakattir aşk! Bağlılık
-Eskiden Leyla ile Mecnun, Ferhat ile Şirin gibi aşklar varmış, günümüzde de aşklar vardır, aşk değerini yitirmez de, basite mi indirgendi biraz?
-Yo sevenler yine büyük bir sadakatle seviyor birbirini. Aşıklar yine aşık birbirine. Aşk her zaman var ki, sadece biçim değişmiştir! Aşk her zaman var; aşkın önünde hiçbir  şey duramaz ki! O yüzden her zaman var. 
ÇILGINCA KULLANIYORUM
-Twitter'da var mısınız?
Varım. Çılgınca kullanıyorum bazen, sabah giriyorum, gece çıkıyorum. İçimden gelen herşeyi paylaşıyorum, herşeyimi de biliyorlar zaten.  
-Fanlarınızla aranızda çok özel bir diyalog olduğunu biliyorum. Nelerinizi paylaşıyorsunuz ?
-Paylaşabilecğim herşeyimi paylaşıyorum. Bu sadece fanlarımla değil, sokakta yürürken rastladığım biri de olabilir, otururken birisi de olabilir.  Özel şeyleri tabi ki paylaşmam.
-Özel istekleri oluyor mu hayranlarınızın?
-Özel isteklere bakmıyorum. Mesaj kutum doluyor, hepsine yetişmek mümkün değil. (Olcay Ünal SERT / AKŞAM)


Editör: TE Bilisim