Hadise, Ebru Şallı, Özge Ulusoy, İpek Açar, Bengü, Nilüfer, Zara, Işın Karaca… Voleybol’un parlayan yıldızları; Naz Akyol, Cansu Özbay, Meryem Boz, Gözde Yılmaz… Türkiye’nin sanat, spor ve cemiyet hayatından çok sayıda ünlü ismin yanı sıra çok sayıda onkolog ve jinekolog, 20 Eylül Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü’nde sosyal medya hesaplarından takipçilerine “Harekete Geç” dedi.

Işın Karaca

Avrupa Jinekolojik Kanserler Birliği (ESGO) ve Avrupa Jinekolojik Kanserler Hasta Dernekleri Birliği (ENGAGe), 20 Eylül tarihini Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü ilan etti. ESGO-ENGAGe, aralarında Türkiye’nin de olduğu 22 ülkeden tüm kadınları jinekolojik kanserlerin olmadığı bir dünya için harekete geçmeye çağırdığı 20 Eylül’de, ENGAGe’ye bağlı tüm ülkelerde bir dizi etkinlik yapıldı. Türkiye’de ise ENGAGe üyesi Pİ Kadın Kanserleri Derneği, sosyal medyada büyük bir farkındalık kampanyası gerçekleştirildi. Spor ve sanat dünyasından pekçok ünlü ile uzman hekimlerin destek olduğu sosyal medya kampanyasında, “Jinekolojik Kanserler için Harekete Geç” sloganı kullanıldı. Ünlüler, sloganın yazıldığı beyaz tişörtlerini giyerek ya da Jinekolojik kanserlere ait bilgilerin aktarıldığı viral videoyu paylaşarak, destek verdiler.

İpek Açar

Dillerden düşmeyen şarkılarıyla ünlü Türk starlardan sahnenin parlayan yıldız oyuncularına, ikincilik kupasını kaldırarak Türkiye’yi gururlandıran “filenin sultanları” voleybolcu kadınlarımıza, cemiyet hayatının önde gelen isimlerinden konunun uzmanı pekçok uzman hekime kadar çok sayıda isim, kadın kanserlerine dikkat çekmek için kendi sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptılar. Paylaşımlar dolayısıyla kadın kanserleri hakkındaki bilgiler, milyonlarca kişiye ulaştı. İşte paylaşım yapan ünlü isimlerden bazıları; Hadise, Işın Karaca, İpek Açar, Nilüfer, Cem Belevi, Hakan Aysev, Zeliha Sunal, Zara, Bengü, Zeynep Talu, Tarık Sezer, Ece Seçkin, Dilan Tatlıses, Yonca Lodi, Ece Vahapoğlu, Zeynep Ilıcalı, Özge Ulusoy, Şebnem Özinal, Ebru Şahin, Ezgi Avcı, Gonca Sarıyıldız, Petek Dinçöz Kodaloğlu, Işıl Reçber, Ebru Şallı, Sevda Türkü, Pelin Emniyetli, “Filenin Sultanları”ndan Naz Aydemir Akyol, Cansu Özbay, Meryem Boz, Gözde Yılmaz…

Nilüfer

Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü’nün (World GO Day) amacının, bu kanserlerle ilgili farkındalığı artırmak olduğunu söyleyen Pİ Kadın Kanserleri Derneği Başkanı Arzu Karataş; “Rahim, rahim ağzı, yumurtalık, vajina, vulva ve tuba kanserleri gibi kadınları etkileyen başlıca jinekolojik kanser türüne ilişkin toplumsal farkındalığı artırmak istiyoruz. Çünkü bu kanserler önlenebilir ya da erken teşhisle, tedavi başarısı arttırılabilir kanser türleri arasında. O nedenle ENGAGe çatısında Pİ Kadın Kanserleri Derneği olarak Türkiye’de Kanserle Dans Derneği’nin de katkılarıyla toplumun dikkatini bu konuya çekmek için önemli bir sosyal medya kampanyası başlattık. Bu konuda çok sayıda ünlü isim kampanyamızı benimseyerek destek verdi. Ayrıca çok sayıda jinekolog onkolog, medikal onkolog ve jinekologlar da bu kampanyayı desteklediler. Kendilerine bu duyarlılıkları için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Hadise

Gözde Yılmaz

Jinekolojik Kanserler Hakkında

Jinekolojik kanserler, kadınlarda önemli sağlık sorunları arasında kabul ediliyor. Öyle ki araştırmalar, 2018 yılında dünya genelinde 468 bin kadın jinekolojik kanser hastalıkları sonucu hayatını kaybettiğini gösteriyor. Aynı yıl teşhis konulan kadın sayısı ise 1 milyon 300 binden fazla. Oysa, bu hastalıklar önlenebilir kanser türleri arasında yer alıyor. Düzenli doktor muayenesi ve taramalar, erken tanı şansını da artırıyor. Erken tanı ise, tedavi başarısını artıran en önemli unsur.

--------------------------------

ENGAGe Hakkında

2012 yılında ESGO tarafından kurulmuş olan Avrupa Kadın Kanserleri Hasta Dernekleri Birliği (ENGAGe), en nadirinden en yaygınına; bilhassa yumurtalık, endometrium, rahim ağzı ve nadir kanser türleri gibi tüm jinekolojik kanser türlerine karşı farkındalık oluştumaya çalışan hasta derneklerini temsil etmektedir.25 ülkede 50'yi aşkın hasta derneğini çatısı altında bulunduran ENGAGe, Avrupa'nın en büyük birliğidir.

ESGO Hakkında

ESGO kendini jinekolojik kanser türlerinin önlenmesi, tedavisi ve araştırılması ile dünya genelinde sağlık profesyonellerinin ve araştırmacıların eğitimine katkı sağlamak suretiyle jinekolojik (genital ve meme) kanser hastalığı bulunan Avrupalı kadınların sağkalım oranlarını ve yaşam kalitesini yükseltmeye adamış, jinekolojik kanser türleri konusunda Avrupa'nın önde gelen kuruluşudur. ESGO, kurulduğu 1983 yılından bu yana, jinekolojik kanser hastalığı bulunan kadınların yaşam kalitesinin arttırılması hususunda ilerlemelere öncülük eden, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş ve bünyesinde 40'tan fazla ülkeden 2500’ü aşkın profesyoneli barındıran bir forumdur.

Pembe İzler (Pİ) Kadın Kanserleri Derneği hakkında

2014 yılında kurulan Pİ Kadın Kanserleri Derneği, tüm jinekolojik kanserler hakkında farkındalık yaratmak ve maddi gücü yetersiz olan hastalara destek vermek amacıyla faaliyetlerini yürütüyor. Çok sayıda başarılı farkındalık çalışmasına imza atan Pİ Kadın Kanserleri, geçen yıl başlattığı Türkiye çapında başlattığı “Pembe Rota” projesiyle kadın kanserleri konusunda halka yönelik bilgilendirici toplantılar ve iletişim çalışmaları yapmaya devam ediyor.

Editör: TE Bilisim