Büyükşehir belediyesi tarafından 19.Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin büyük ödül töreni TÜYAP Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Tören için özel olarak hazırlanan merkezde, her yer kırmızı halıyla kapatılırken, yaklaşık 2 bin 500 kişilik salonun tavanları da beyaz perdeyle dekore edildi. Usta oyuncu Türkan Şoray’ın Onur Konuğu olduğu, 230 filmin ücretsiz olarak gösterildiği ve toplam 838 bin lira para ödülünün dağıtıldığı festivalin ödül törenini Zuhal Olcay ve Mahir Günşıray sundu.

Ödül törenine , Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Turgay Develi, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, ünlü oyuncu Türkan Şoray, Engin Günaydın, Sezin Akbaşoğulları, Olgun Şimşek, Menderes Samancılar, Mehmet Ali Alabora, Nuri Alço, Yılmaz Köksal, Süleyman Turan, Selda Alkor, Şerif Sezer, Işıl Özgentürk, Sesam Başkanı Yılmaz Atadeniz,Işık Yenersu, Mine Soley, Soder Başkanı Yusuf Sezgin,Selma Güneri, Gülsen Tuncer, Engin Ayça gibi çok sayıda sanatçı ve davetli katıldı. Ödül töreninin düzenlendiği merkezin havalandırması yetersiz kalınca, bazı katılımcılar sıcaktan ve havasızlıktan şikayet etti. Konukların karşılanması ve yerlerine oturtulmasında yaşanan aksaklıklar, katılımcıların tepkisini çekti. Tören ilk olarak Zuhal Olcay’ın Zeynep Er’in çaldığı piyano eşliğinde müzik ziyafeti verdiği gecede, konuklar uzun süre Olcay’ı alkışladı.
Türkan Şoray sahneye çıktığında uzun süre ayakta alkışlandı...

Festival hazırlık sürecini anlatan ve festivalde yarışan filmlerden kısa görüntülerin izletildiği ödül törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bu yıl da katılmadı. 838 bin lira para ödülünün dağıtıldığı festivalin ödül töreninde ilk olarak Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’nda derece alan filmlerin yönetmenlerine, Altın Koza heykelciği verildi. Umut Veren Genç Kadın Oyuncu ödülü adına adanan Türkan Şoray, sahneye çağrıldığında uzun süre alkışlandı. Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü’ü Neslihan Atagül’e veren Şoray, "Bu çok onur verici. Ben sinemanın parçasıyım. Bunca yıldan sonra bunu söylemeye hakkım var. Bu ödül, aslında sinemanın ödülü" dedi.

İlyas Salman En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'ne layık görüldü
İLYAS SALMAN'DAN SEVİNÇ ÖPÜCÜĞÜ
En iyi erkek oyuncu ödülünü ''Lal Gece'' filmiyle İlyas Salman ve ''Yeraltı'' filmiyle Engin Günaydın paylaştı. Salman, sahneye çıktığında sunucu Zuhal Olcay’a sıkı sıkı sarıldı ve ödülünü aldığı jüri üyesi Nurgül Yeşilçay'ın da elini öptü. Bunun üzerine Zuhal Olcay: "İlyas benim konservatuar'dan arkadaşım" dedi. İlyas Salman'ın ara verdiği sinemaya ödülle dönmesi kendisini çok sevindirdi.

Engin Günaydın ödülünü Nurgül Yeşilçay'ın elinden aldı ...
ÖDÜLLERİN SAHİPLERİ İSE ŞÖYLE
14 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda Ferzan Özpetek’in başkanlık yaptığı ve görüntü yönetmeni Eyüp Boz, müzisyen Hasan Saltık, öğretim üyesi Hülya Uğur Tanrıöver, ünlü oyuncular Nejat İşler ile Nurgül Yeşilçay ve yapımcı Zeynep Özbatur Atakan’dan oluşan jürinin kararları açıklandı. Jürinin değerlendirmesine göre, Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan’ın yönettiği ’Babamın Sesi’ filmi ’En İyi Film’ seçildi.


Neslihan Atagül, Umut Veren Genç Kadın Oyuncu ödülünü
Türk Sineması'nın Sultanı Türkan Şoray'ın elinden aldı.

Yarışmada verilen diğer ödüller şöyle:

Yılmaz Güney Ödülü: Şimdiki Zaman
Adana İzleyici Ödülü: Lal Gece
Jüri Özel Ödülü: Siirt’in Sırrı
SİYAD En İyi Film Ödülü: Şimdiki Zaman (Belmin Söylemez)
Film-Yön En İyi Film Ödülü: Şimdiki Zaman (Belmin Söylemez) ve Yük (Erden Kıral)
En İyi Yönetmen Ödülü: Pelin Esmer (Gözetleme Kulesi)
En İyi Senaryo Ödülü: Orhan Eskiköy (Babamın Sesi)
Jüri Özendirme Ödülü: Evin Demirhan (Siirt’in Sırrı)
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Özgür Eken (Gözetleme Kulesi)
En İyi Müzik Ödülü: Jüri ödüle değer eser bulamadı
Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Neslihan Atagül (Araf)
Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: Barış Hacıhan (Araf)
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Nilay Erdönmez (Gözetleme Kulesi)
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: İlyas Salman (Lal Gece), Engin Günaydın (Yer Altı)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: Laçin Ceylan (Gözetleme Kulesi), Nihal Yalçın (Araf)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: Menderes Samancılar (Gözetleme Kulesi)
En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Osman Özcan (Araf)
En İyi Kurgu Ödülü: Öner Biberkökü (Siirt’in Sırrı)

14 FİLM YARIŞTI
Toplam 42 eserin başvurduğu, ancak 14’nün yarışmaya hak kazandığı festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda, Veli Kahraman’ın yönettiği ’Ana Dilim Nerede’, Yeşim Ustaoğlu’nun yönettiği ’Araf’, İsmail Güneş’in yönettiği ’Ateşin Düştüğü Yer’, Elfe Uluç’un yönettiği ’Aziz Ayşe’, Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan’ın yönettiği ’Babamın Sesi’, Derviş Zaim’in yönettiği, ’Devir’, Pelin Esmer’in yönettiği ’Gözetleme Kulesi’, Reis Çelik’in yönettiği ’Lal Gece’, Selim Evci’nin yönettiği ’Rüzgarlar’, İnan Temelkuran ve Kristen Stevens’in yönettiği ’Siirt’in Sırrı’, Belmin Söylemez’in yönettiği ’Şimdiki Zaman’, Filiz Alpgezmen’in yönettiği ’Yabancı’, Zeki Demirkubuz’un yönettiği ’Yeraltı’ ve Erden Kıral’ın yönettiği ’Yük’ filmi, 350 bin liralık ’En İyi Film Ödülü’ için yarıştı.

Ödül töreninin ardından konuklara özel bir parti verildi ve geç saatlere kadar eğlenildi.Daha sonra Hilton otelinde kalan konuklar otele geldiği sırada 2 ay boyunca dizi çekimleri için Hilton otelinde konaklayan Erkan Petekkaya kalabalıktan rahatsızlık duymuş olacak ki resim çektirmek isteyenlere çok büyük tepki gösterdi ve hatta Magazinkolik muhabirine saldırmak istedi.Magazinkolik muhabirine hakaretler eden oyuncuyu araya giren otel güvenlikleri ve sorumluları olayı yatıştırdı ve büyük bir olayı engellediler.3 gün evelinde de gece 03.30 civarında otel bahçesinde otururken yan masadan birine ağız dalaşında bulunan oyuncu bir arkadaşı dövdüğü ve sağ elinden yaralanarak parmağını kırdığını söylediler ve gördük...

Yazı ve Fotoğraflar: Muharrem ERDEMİR
Editör: TE Bilisim