Güler Film tarafından 2013 Mayıs ayında çekimlerine başlanacak olan film, Ege bölgesinin Aydın, Atça, Tire ve Ödemiş gibi şehirlerinde çekilecek. Filmde, 1830’lu yıllardaki II. Mahmut döneminde “Aydın ihtilali” olarak tarihe geçen olaylarla birlikte Atçalı Kel Mehmet’in gerçek yaşamı beyaz perdeye aktarılacak.Mayıs ayındaki çekilecek film 6 haftada bitirilmesi planlanıyor.Yönetmen Ümit Efekan ise ; '' Gelmiş geçmiş çok duyulan halk kahramanlarından olan Atçalı Kel Mehmet projesi önüme geldiğinde çok heyecanlandım.böyle bir projede olmaktanda çok mutluyum.'' dedi.

Atçalı Kel Mehmet Efe Filminin Hikâyesi ;

Atçalı Kel Mehmet’in hikayesi aslında bir sevda ile başlar. Atça’nın Ağası Şerif Hüseyin’in huzurunda kazandığı güreşin mükâfatı olarak “Dile benden ne dilersen” şeklindeki cömert teklife, ağanın kızına talip olarak cevap veren ırgat oğlu Mehmet; bu cüretini cezalandırmak isteyen ağaya karşı, barınamadığı köyünden kaçarak dağlara sığınır.

Bu sırada Osmanlı’nın idareyi tümden yerel kuvvetlere terk etmiş olması, köylü, esnaf ve tüccar kesimlerinde büyük sıkıntılara yol açmıştır. keyfi vergiler, angarya ve baskılar halkı canından bezdirmiştir. Osmanlı’nın idari yapıdan çekilmiş olması kuvvete dayalı iktidarlar için efelerin lideri Atçalı Kel Mehmet için de bir fırsat sunar. Gelişen olaylar esnasında halkın görmüş olduğu zulüm ve haksız yere ezilmesi Atçalı Kel Mehmet’in mücadelesini sosyal bir zemine çeker. Kuyucak’ta çakılan kıvılcım, kısa sürede tüm ovayı hatta Kütahya Kula’dan, Muğla’ya kadar oldukça geniş bir bölgeyi etkisi altına alır.


Birkaç yıl içerisinde, Aydın dağlarının en ünlü efesi olup çıkıverir. Halktan gördüğü destek ve insanların onu bir kurtarıcı olarak görmeye başlaması ile birlikte Atçalı’nın girmiş olduğu çetin mücade o’nu Aydın’da hakimiyetini ilan etmeye götürür. “Vali-yi Vilayet, Hademe-i Devlet” şeklinde mühür bastırarak Aydın’nın tek hakimi olduğunu ilan eder.

Atçalı, halkı üretime teşvik eder, uygulanmakta olan kanunlarda reform niteliğinde yenilikler yapar. Atçalı’nın fikirleri daha sonra II. Mahmut döneminde yayınlanan Tanzimat Fermanında kullanılır.

Ancak Osmanlıya başkaldırmış olması O’nun aynı zamanda devlet tarafından bir eşkiya olarak tanımlanmasına yol açar. Oysa halk kendisini çok sevmektedir. Ve halka göre o bir kahramandır..! Sonuçta fikirlerini kullanan II. Mahmut’un emriyle öldürülür.

TOPLANTIYA KATILANLAR TOPLU HALDE


Güler Film Ekibi

- Yapımcı: Güler Nalbantoğlu - Ercan Şölen
- Yönetmen : Ümit Efekan
- 2. Yönetmen : Tulip Karamanbey
- Senarist : Ali Rıza Özkan
- Proje Koordinatörü : Zeybek Ateşi Platformu Başkanı Seyfullah Ayvalı
- Danışmanlarımız : Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar
- Mimik ve Tavır Danışmanı : Devlet Tiyatroları ve Ege Üniversitesi Öğr. Gör. Suat Yeşiltepe
- Müzik Direktörü : Ege Üniversitesi Öğr. Gör Tarkan Erkan
- Danışmanlarımız :
Ali Haydar Avcı,
Prf.Dr. Sabri Sürgevil
Kostüm danışmanı : Abdürrahim Karademir

OYUNCULAR
Ecem Çalık,
Emrah Elçiboğa,
Sümer Tilmaç,
Bora Kozanoğlu,
Nuri Alço,
Ali Tutal
Engin Aksu
Tarkan Erkan,
Çağrı Pala,
Mehmet Koşar
Suat Yeşiltepe,
Durmuş Gencer,
Kemal Topal,
Cenk Torun,
Hasan Çalık,
Hüseyin İlker,
Kayahan Toprak Yaşar,
Tuğba Melis Türk,
Duygu Yıldız,
Tuğba Boyacıoğlu Akan,
Demet Özay ve süpriz sanatçılarda filmde rol alacaklar.

Fotoğraflar: Muharrem ERDEMİR
Editör: TE Bilisim