90. Akademi Ödülleri “Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü” için Türkiye’nin aday adayı; sinema alanındaki meslek örgütleri temsilcilerinden oluşan 17 kişilik seçici kurulun kararıyla bu yıl AYLA filmi olmuştur.

Oscar'da "Yabancı Dilde En İyi Film" kategorisi için yarışacak aday filmlerin seçimine dair kurallar ülkeleri tarafından değil, bizzat Los Angeles'taki Akademi tarafından belirlenmektedir ve tüm dünya için aynı kural geçerlidir. Oscar yönetmeliğine göre ülkesinden aday adayı gösterilen film ile ilgili net olan gösterim kuralı aşağıdaki gibidir:

Kore Savaşı'nın konu edildiği 'Ayla' adlı sinema filminde İsmail Hacıoğlu, Çetin Tekindor ve Lee Kyong-Jin başrolleri paylaşıyor.

"Sinema filmi 1 Ekim 2016'dan önce, 30 Eylül 2017’den sonra olmamak kaydıyla, ilk olarak adına yarışmaya girdiği ülkede bir sinema salonunda arka arkaya en az yedi gün süreyle, yapımcının ve gösterimi yapan tarafın kar sağlamasına yönelik ticari hedefle ve halka açık şekilde vizyona girmek zorundadır."

Bu kurallara uygun olarak AYLA filmi, 8 Eylül 2017 tarihinde vizyona girerek izleyiciyle buluşacaktır. Buna ek olarak; Türkiye ve Güney Kore resmi ilişkilerinin 60. yıl dönümü olması nedeniyle Güney Koreli dağıtımcılarla yapılan prensip anlaşmasına göre, Türk askerlerinin 60 yıl önce Busan Liman'ına ilk ayak bastığı tarih olan Ekim ayında da hem Türkiye hem Güney Kore'de çok geniş çaplı bir vizyon daha planlanmaktadır. Aynı zamanda Ekim ayında Los Angeles'ta gerçekleşecek olan Türk Filmleri Haftası ile Uluslararası Asya Film Festivali’nin de açılış filmi olacak olan AYLA filminin dünya kamuoyu ile aynı anda buluşturulması planlanmıştır. Bu planlar netleştikçe de kamuoyu ile paylaşılacaktır.

90. Akademi Ödülleri yönetmeliğine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.oscars.org/sites/oscars/files/90aa_rule...

İlgili bölüm, 16. Sayfada; “RULE THIRTEEN SPECIAL RULES FOR THE FOREIGN LANGUAGE FILM AWARD” başlığı altında yer alan B-ELIGIBILITY (Uygunluk) maddesi altında görülebilir.

Şu anda Türkiye'yi dünyaya pozitif mesajlarla anlatan ve kamuoyunun gururla sahiplendiği AYLA filmi ile ilgili Oscar yönetmeliğini kamuoyunun bilgisine sunarız.

Editör: TE Bilisim