Hasan Kalender’in yazıp yönettiği, Down Sendromlu genci anlatan kısa filmde Altan Erkekli, Sabriye Kara, Yasemin Çonka ve Erdem Baş gibi ünlü isimlerin oynadığı filmde Arif karakterini Down Sendromlu Deniz Özkan canlandırıyor.

Dünyanın dört bir yanında izleyiciden büyük ilgi gören “Tecahül-i Arif” Festivaller aracılığıyla İtalya, Filipinler, Almanya, Polonya, Hindistan, Çin ve Nepal’in de dâhil olduğu 24 ülkede gösterildi. ABD, İspanya, Rusya, İsviçre ve Güney Kore’den ise ödülle döndü. Türkiye’de 28. Ankara Film Festivali, 37. İfsak Kısa Film Yarışması ve 28.İstanbul Kısa Film Festivali başta olmak üzere birçok festivale yer aldı.

Tecahül-i Arif’i uzun metrajı için bir aşama olarak çektiğini söyleyen Hasan Kalender filmi çekme sebebini şöyle anlattı:

HK: Bazı festivaller filmi kabul etmedi. Bu çok normal. Ben kısa film alıcısı için bir kısa metraj yapmadım. Metrajı kısa klasik sinema yaptım. Seyri keyifli filmleri festivallerin pek sevmediğini biliyoruz. Ama şaşırtıcı olan buna rağmen birçok festivale seçilmiş olmamız ve festival sürecimiz de devam ediyor. Filmimizi Araplar hariç tüm dünya kültürleri sevdi diyebilirim. Kore’liler filmi dağıtmak istedi, bir yıllık sözleşme yaptık. Aslında uzun metraj yapmak için Down Sendromu konusuna eğildim. Ama Down Sendromlu veya engelliyi anlatan bir filmin sıkıcı olacağına, izlenmeyeceğine dair Türkiye’de bir algı var. Aynı şeyle başrolünde hayvan olan bir projemde de karşılaştım. Ama dünyada bunun doğru olmadığını teşkil eden örnekler var. Örneğin başrolünde bir Down Sendromlunun oynadığı “Sekizinci Gün(1996)” seyri son derece keyifli ve gişede başarılı olmuş bir filmdir. Japonların Hachiko(1987) filmini 2009 yılında Hollywood yeniden çekmiştir. Bir köpeğin başrolde olduğu “Red Dog(2011)” filmi ise Avustralya’nın en çok gişe yapan filmidir. Dustin Hoffman ve Tom Cruise’nin oynadığı hala soluksuz izlediğimiz “Yağmur Adam(1988)” bir otizm filmidir. Demek istediğim böyle örnekler dâhilinde bakmak lazım. Seyri keyifli iyi bir film yapmak neyi anlattığından çok nasıl anlattığınla alakalıdır. Ben de Down Sendromu filminin sıkıcı olmadığını göstermek için Tecahül-i Arif’in kısa metrajını çektim. Bence bu kısa metrajı izleyen uzunu için kalkıp sinemaya gider. Biri Down Sendromlu filminin sıkıcı olacağını düşünüyorsa lütfen filmi izlesin. İnanıyorum ki fikri değişecektir.

12 dakikalık “Tecahül-i Arif” 1 Temmuz itibariyle bir yıl bıyunca Teledünya Vizioon Festival kanalında yayınlanacak.

Filmi bu link üzerinden internetten izleyebilirsiniz:

https://youtu.be/XRSMi5Fal48

Editör: TE Bilisim