Ünlü yönetmen, 'TV kanalları para verdim diye rahatça bir filmi kırpabileceklerini düşünüyor. Tüm kanallar aynı davranıyor. Seyircinin de umurunda değil, aslında hepimiz birlikte Cehennemimizi hazırlıyoruz' dedi. Akay şözlerini şöyle sürdürdü: Eskiden Kemal Sunal filmleri biplenmiyordu, 'Seyirci hassasiyeti' denilerek gereksiz yere bipleme ve buzlamalar arttı. Bu rezalete yayıncılık ahlakı açısından bir an önce son verilmeli... 

İşte makas yiyen diyalog
Filmin orijinalinde Kadı Pervane rolündeki Güven Kıraç, Muhittin Korkmaz'ın canlandırdığı Eredna'ya 'Müslüman olmuşsun?' sorusunu yöneltince 'Elhamdülil' cevabını alıyor. Kadı Pervane ise 'Elhamdülillah' diyerek Eredna'yı düzelttikten sonra 'Alevi mi Sünni mi?' sorusunu yöneltiyor. Eredna ise 'O işi ulemaya bıraktım, karar bekliyorum' cevabını veriyor.

Vergilerimizle ayakta
Daha önce de '7 Kocalı Hürmüz' filminin başka bir kanalda sansüre uğradığını öne süren Akay, 'TRT kimsenin malı değil. Bu kurum bizim vergilerimizle ayakta' dedi.

İşte Ezel Akay'ın o açıklaması:
“Kanallar, para verince rahatça bir filmi kırpabileceklerini düşünüyorlar. Bu yalnızca TRT’ye mahsus bir şey değil, tüm kanallar aynı davranıyor. TRT’ye çok kızdım, çünkü yaptıkları sevimsiz bir şey. Bu durumu siyasetçiler de empoze ediyor. Kanallarda dehşetle, orasını burasını rahatça kesiyor. Seyircinin de pek umurunda değil, aslında hepimiz birlikte Cehnennemimizi hazırlıyoruz! TV değersiz bir şey. Yayıncılar esere  saygı göstermezse kalite daha da düşer. Bu rezalete yayıncılık ahlakı açısından bir an önce son verilmeli. Eskiden Kemal Sunal’ın filmleri biplenmiyordu, “Seyirci hassasiyeti” denilerek gereksiz yere bipleme ve buzlamalar arttı. İstedikleri gibi filmleri kesiyorlar. Star da da daha önce “7 Kocalı Hürmüz” filmim kesildi. TRT’de aslında bu tür filmlere değer verdiği için yayınlıyor ama istediği gibi kesmeye hakkı yok. Kurguda değişiklik olmasını istiyorsa, filmin yapımcısı ve yönetmeniyle konuşup çözüm bulunabilir. TRT’ye Bir Zamanlar Osmanlı dizisinin ilk 5 bölümünde katkım oldu. TRT kimsenin malı değil, bazen belli bir grubun malı gibi davranıyor. Böyle davranmaması gerek çünkü bizim vergilerimizle ayakta.

Olcay Ünal SERT / Akşam


Editör: TE Bilisim