Arman Julia Roberts ‘Mystic Pizza’da 1988’de rol aldığında, Mike Nichols yönetmenlik kariyerinde 10 filmi geride bırakmış, ‘Working Girl’ü yapmakla meşguldü. Dokuz yıl önce tanıştıklarında çok yakın arkadaş oldular. 2004’te ‘Closer’ ve 2007’de ‘Charlie Wilson’s War’da birlikte çalıştılar. ‘Mirror Mirror’ın Hintli yönetmeni Tarsem Singh’ın hayranı olduğunu söyleyen Roberts onun adını duyunca rolü kabul ettiğini söylüyor. Mike Nichols, Steven Soderbergh, Tarsem Singh gibi çalıştığı isimlere bakınca Roberts’ın yönetmenlerden yana şanslı olduğu ortaya çıkıyor. Sekiz filmde birlikte çalışan George Cukor ve Katharine Hepburn’ün izinden giden Nichols ve Roberts onlar gibi bir ikili olma yolunda ilerliyor. Aslında bu röportajı başrollerinde Julia Roberts ve Mike Nichols’ın olduğu tek perdelik bir oyun olarak düşünebiliriz.

Sizi ilk kez bir araya getiren ‘Closer’  mı oldu. 
JULIA: Evet. Bunu tamamen Cate Blanchett’a borçluyum. Filmin kadrosundaydı hamile kalınca rol bana kaldı.  
MIKE: Cate Blanchett’ın korsesi bazı sahneleri kurtarabilirdi ama hepsinde işe yaramayacaktı. Dört rol de eşit ağırlıktaydı. (Julia’ya dönüp) Senin bu dörtlünün bir parçası olmak isteyeceğin aklıma gelmemişti ama daha o zaman bu kadar mütevazı olduğunu bilmiyordum.   
JULIA: Bence Mike dördümüze karşı da çok anlayışlıydı. (Julia Roberts, Jude Law, Clive Owenve Natalie Portman) 
MIKE: Gerçekten işe yaradı. Herkes bir diğeri için oradaydı ve çok gerçektiler. Ben daha önce de seks hakkında film yaptım.   ‘Carnal Knowledge’ yine dört kişilik bir filmdi ama içlerinden biri gerçekten oynayamadı. Ann Margret o noktada henüz aktris sayılmazdı. Jack Nicholson, Candice Bergen daha kariyerlerinin başındaydı. ‘Closer’daysa herkes ne yaptığını biliyordu. 
JULIA: Mike’ta en sevdiğim şey hayatta tanıdığım en dobra ve yüreklendirici insan olması. Filmin prömiyerinde hamileydim, hastanede yatıyordum. Mike gösterime gitmeden önce beni görmeye hastaneye geldi. Çok hoşuma gitmişti.
MIKE: Gururla büyüyen karnını gösterdiğini hatırlıyorum.
JULIA: Saklanacak gibi değildi ki!

 Çalıştığın isimlerin önceki filmlerini mutlaka izler misin?
MIKE: Julia’nın epey filmini izledim çünkü onu ‘Mystic Pizza’da gördüğümde çok etkilenmiştim .
JULIA: Bir dakika burada araya girmek istiyorum. Mike Nichols’ın ‘Mystic Pizza’yı izlemesi çok tatlı değil mi?
MIKE: Beni heyecanlandırdı çünkü. Bunun yaşla ilgisi yok. Günlük hayatında da sen böylesin. Hayatla başa çıkamadığın zamanlar oluyor mu hiç bilmiyorum çünkü bunlardan hiç bahsetmezsin. Her şey fark ettirmeden olur biter. Olması gereken zamanda oradasındır. Buna ne diyorsun? 
JULIA: Güneyli olmak 
MIKE: Ben de sana benzeyen biriyle evliyim (Diane Sawyer). Mekanizma aynı işliyor. ‘Mystic Pizza’da bunu keşfettim. 

Julia, sen de hayatını bir peri masalı gibi mi görüyorsun?
JULIA: Artık kontrol daha çok benim elimde. Sevdiğim ve yapabileceğime inandığım ne varsa onlarla ilgiliyim. Mike Nichols’ın ve Danny Moder’ın sihir etkisiyle karşıma çıktığını sanmıyorum. Aslında  derinden bir optimistim.   
Mesela burada oturmuş ‘Mystic Pizza ‘dan söz ediyoruz. Bir devir son erdi. Bugün işe yeni başlayan gençler kariyer  basamaklarını teker teker çıkmıyor. Şimdi ekspres asansör ya da rehabilitasyon var. 

Yani arası yok diyorsunuz. 
JULIA: Bu çok kötü; artık kimse için hatayı telafi hakkı yok. 
MIKE: Bir keresinde çocukları Central Park Hayvanat Bahçesi’ne götürdüğünü anlatmıştın. Gezerken bir kadın yanına gelip “Siz Julia Roberts değil misiniz?”diye sormuş ve Julia kadına dönüp sessizce  “Evet ama çocuklarımın haberi yok. Bana yardım eder misin” demiş.
JULIA: Böyle bir işte çalışıp üç çocuk annesi olmak ilginç bir şey. Bir keresinde Toronto’da kalabalık bir caddede eşim ve oğlum Finn’le yürüyorduk. Birkaç kişi beni tanıdı aralarından biri de “Aaa Julia Roberts” diye seslendi. Oğlum Finn “Evet annemin Julia Roberts’ı diye karşılık verdi. İşte bu bir perspektif veriyor. Robinson da Johnson da olabilirdi. Hiçbiri gerçekte benimle ilgili değil.

(Çeviri: Sanem Özyürek, Cadde)


Editör: TE Bilisim