9 Kasım Cuma günü saat 20.00’de Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Salonu’nda yapılan açılışa Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Sayın Vasip Şahin, Festival Yürütme Kurulu Üyesi ve Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ali Atılan, festivalde Yaşam Boyu Onur Ödülü alan Türker İnanoğlu, Onur Ödülü alan Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın yanı sıra Halit Akçatepe ve Hababam Sınıfı üyeleri katıldılar. Açılış gecesi sunucuğunu ise Akasya Aslı Türkmen ve Serhat Mustafa Kılıç’ın yaptığı 3. Malatya Uluslararası Film Festivali Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Sayın Vasip Şahin’in açılış konuşması ile başladı.

“Sanat, İnsanlığın Ortak Bilincini Üretir”

Festivalin, geçen kısa süreye karşın ülkenin sanat gündeminde hak ettiği saygın yerini aldığına vurgu yapan Vali Vasip Şahin kısa sürede kaydedilen bu başarıda, derin tarihsel birikime sahip Malatya’nın ekonomik, sosyal ve kültürel alanda ciddi bir değişim ve gelişim ivmesini yakalamış olmasının katkısı olduğunu belirtti. Vali Vasip Şahin konuşmasına şöyle devam etti: “Sanatı insan hayatında vazgeçilmez kılan; insanın, ortak insanlık bilincinden uzaklaşmaya, başka bir tabirle onu unutmaya olan fıtri temayülüdür. İnsanın bu temayülünün beslediği dayanılmaz sıradanlığın hayatı anlamsızlaştırması ise sanatsal üretkenliğin sürekliliğini sağlayan yegâne unsurdur. İşte bu sıradanlaşmaya karşı sanat, insanlığın ortak bilincini farklı renklerle, farklı seslerle, farklı sözcükler ve farklı gölgelerle tekrar tekrar üretir. Bu üretim sürecinde etkin ifade imkanlarına sahip sinema, eşsiz üretkenliği ve dinamizmi ile geniş topluluklara ulaşabilme gücüne sahiptir. Sinema bugün ülkelerin, toplumların ve kültürlerin kendilerini ifade etme imkânı bulabildikleri bereketli bir mecra durumundadır. Ve bireylerin kendini ve kendi dışındaki dünyayı tanımasında da önemli bir araçtır. Bu anlamıyla, sinemanın bölgesel ve küresel barışa önemli katkı sağlama potansiyeline sahip olduğu inkar edilemez” dedi.

Bu yılki ana teması “Ortadoğu ve Barış” olan festivalin, uzun yıllardır barışa hasret Ortadoğu’nun huzur ve barış taleplerini sinemanın diliyle tüm dünyaya haykırdığı bir platform olacağını söyleyen Vali Vasip Şahin bu anlamda da festivalin, önemli bir görev üstlendiğini vurguladı. Vali Şahin konuşmasını Malatya Film Festivali'nin başlatılmasında yoğun gayret sarf eden Sayın Ulvi Saran’a teşekkürlerini sunarak bitirdi.

Açılış töreninde Yaşam Boyu Onur Ödülleri ve Onur Ödülleri sahiplerine verildi. Bay Sinema’ya Yaşam Boyu Onur Ödülü 3. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında Yaşam Boyu Onur Ödülüne değer görülen “Bay Sinema” Türker İnanoğlu’na ödülünü Ulusal Yarışma Jüri Başkanı Biket İlhan verdi. Türker İnanoğlu bu ödülü Rahmetli Kemal Sunal’ın adını taşıyan salonda almaktan ayrıca onur duyduğunu belirerek, teşekkürlerini sundu.

“Ödüller İnsana İlaç Gibi Geliyor”

Festival kapsamında Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne değer görülen bir diğer isim ise Münir Özkul’du. Rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Münir Özkul adına kızı Güner Özkul daha önce verdiği röportajı ile şu mesajı gönderdi: “Ödüller insana ilaç gibi geliyor, bu tür ödüller bir sanatçının ulaşabileceği en yüce değerlerdir ve bu ödülün babam yaşarken veriliyor olması çok önemli. Ayrıca Malatya Film Festivali de gelenekselleşen bir festival olacağını gösteriyor. Bu kadar önemli bir festivalden ödül almak da ayrıca önemli.”

Hababam Hala Hababam!

38 yıl sonra Malatya’da bir araya gelen Hababam Sınıfı üyeleri canlandırdıkları mizansen ile sahnede Hababam’ı yeniden yaşattılar. Hababam Sınıfı üyelerinin Malatya’da bir araya gelmesine öncülük eden Dilaver Gür ise Hababam Sınıfı adına Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Münir Özkul adına kadim dostu Halit Akçatepe’ye verdiler.

“Kirvesinin elinden Kadir İnanır’a Ödül”

3. Malatya Uluslararası Film Festivalinde Onur Ödülü alan sanatçı Kadir İnanır’a ise ödülünü Kirvem dediği Yönetmen Ünal Küpeli verdi. Kadir İnanır kendisine Malatya sevgisini aşılayan, Kirvem dediği Ünal Küpeli’nin elinden bu ödülü aldığı için ayrıca mutlu olduğunu belirtti. Kadir İnanır konuşmasına şöyle devam etti: “Değerli konuşmacılar, Malatya Film Festivali’nde festivalin nasıl olması gerektiğini çok güzel anlattılar. Çünkü festivaller kişisel polemiklerin yoğun olduğu bir ortama dönüşmemelidir. Malatya’yı bu nedenle kutluyorum.” dedi. Son dönemde ülkede yaşanan sorunlara da dikkat çeken İnanır “Bütün ülkemizde büyük sorunlar var. Hep beraber bu sorunların biran önce ortadan kalkması için hepimiz elimizi taşın altına koyacağız. Mutluluk ve barış şarkıları söyleyeceğiz” dedi.

“Emeklerimin Karşılığı”
3. Malatya Uluslararası Film Festivalinde Onur Ödülü alan bir diğer sanatçı ise Türkan Şoray’dı. Ödülünü Vali Vasip Şahin’den alan Şoray, heyecanını gizleyemedi. Şoray “Emeklerimin karşılığını aldığımı düşünüyorum. Bütün kalbimle alkışlayan herkese teşekkür ediyorum. 3. yılı gerçekleşen bu festivalin kalıcı bir festival olacağına inanıyorum” dedi. 

Türkan Şoray konuşmasında Kadir İnanır ile oynamış olmaktan da büyük onur duyduğunu belirtti ve “Bu kadar güzel gülen bir erkek aktör çok azdır. Onu burada görmek büyük mutluluk” dedi.

Törende festivale destek olan sponsorlara teşekkür plaketleri de takdim edildi. Gece İlhan Şeşen konseri ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
MUHARREM ERDEMİR
Editör: TE Bilisim