Suavi, Bülent Emrah Parlak ve Saygın Soysal’ın başrolleri paylaştığı, “Hakikat” adlı filmin çekimlerine Edirne de devam ediliyor. Önceki gün Edirne de 5 bin metrekarelik alanda  kurulan sette gerçekleşen basın toplantısında  yapımcı Özer Barış Çalık, yönetmen Hakan Alak ile oyuncular katıldı.

Günümüzden yüzlerce yıl önce yaşayan, Osmanlı uleması, hocaların hocası, kadıların kadısı, hukuk alimi Şeyh Bedreddin’in hayatını anlatan “Hakikat” filminin basın toplantısına ilgi büyük oldu.

Senaryosunu Ali Şahin ve Yönetmen Hakan Alak’ın birlikte yazdığı filmde, Suavi (Şeyh Bedreddin), Bülent Emrah Parlak (Börklüce Mustafa), Saygın Soysal (Torlak Kemal), Elif Nur Kerkük, Ali Barkın, Kerem Fırtına, Orhan Alkaya, Ezgi Esma Kürklü, Bülent Keser, Teoman Gelmez, Sinan Tuzcu, Sabriye Günüç, Serkan Genç, Rıza Akın, Rugeş Kırıcı gibi birbirinden değerli isimler rol alıyor.

5 bin metrekare alana köy kuruldu, tarihi kostümler hazırlandı

Osmanlı İmparatorluğu’nda, devletin en üst makamlarından biri olan Kazaskerlik görevini yapan Şeyh Bedreddin’in fikirlerine istinaden çıkan ayaklanmalar sırasında yaşananları anlatan filmdeki güçlü dram öğeleri izleyicileri derinden sarsacak.

“Hakikat” için Edirne’de, 5 bin metrekarelik alana plato kuruldu. 1400’lü yıllarda Börklüce Mustafa'nın yaşadığı köy, döneme uygun olarak yeniden inşa edildi, kostümler dikildi. Çekimleri süren filmin setine basın mensupları davet edilerek, oyuncuların katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Yönetmen Hakan Alak: “ Nazım’ın vasiyetini yerine getiriyoruz”

Toplantıda ilk sözü alan Yönetmen Hakan Alak filmin başlangıç ve hazırlık aşamalarını anlattı. “Seyircilerin iyi bir film izlemesi için çok fazla insan emek verdi, veriyor. Öncelikle hepsine çok teşekkür ederim. Uzun bir hazırlık aşaması geçirdik. İki yıl senaryo üzerinde çalıştık.

Sorumluluğumuz çok fazla, tarihi anlamda da zor bir iş ama üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Edirne’nin ardından, İzmir Karaburun, İzmit ve İstanbul’da çekimlerimizi sürdüreceğiz” dedi. Nazım Hikmet’in Şeyh Bedreddin Destanı’na da gönderme yapan Alak; “ Nazım’ın Şeyh Bedreddin Destanı şiirinin sonunda vasiyet gibi sözleri vardır. Bir bakıma “Hakikat” ile o vasiyeti yerine getiriyoruz diyebilirim” dedi. Adalet ve özgürlük özlemini anlatan bir hikaye kurduklarını söyleyen Hakan Alak; “Adalet ve özgürlük özleminin sinema yoluyla anlatılmasına en fazla ihtiyaç duyulan bir dönemde, elimizden geldiğince bunu hakkıyla yapmaya çalışacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Suavi (Şeyh Bedreddin): “Bu filmde rol almak benim için büyük bir gururdur”

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde herkese sağlık dileyen Suavi; “Filme daveti ilk alanlardan birisiydim. Sinema sektöründen gelmediğim için büyük bir heyecan yaşadım. O günden bu yana büyük bir enerji, gayret ve özenle, üzerime düşeni yapmaya çalışıyorum. Son derece önemli bir iş yapıyoruz. 600 yıldır değişmeyen insanlığın kaderini hak ve adalet üzerinden günümüzde yeniden ifade ederek izleyicilerin karşısına çıkartmaya hazırlanıyoruz” dedi.

Suavi; “Şeyh Bedreddin olağanüstü bir karakter. Doğduğu coğrafyayı biraz değiştirirsek Rönesans’ın düşünürlerine tekabül eden bir donanım. Sıradan bir dini temsilci değil. Hak ve adaleti islam hukuku üzerinden anlatmaya çalışan, bunun cesaretini ve olgunluğunu gösteren bir karakter. Son derece saygın, filozof diyebileceğimiz, eserler de üreten bir şahsiyet. Yönetmenimiz bunu benim üzerimden anlatmaya çalışacak. Kendimi çok şanslı hissediyorum. Bu filmde rol almak benim için büyük bir gururdur. Adeta kendime bir rütbe takılmış gibi hissediyorum; bütün rütbeleri redderek” dedi.

Bülent Emrah Parlak (Börklüce Mustafa): “Kahramanımı sorsalar Börklüce Mustafa derdim. Kahramanımı canlandırdığım için gururluyum”

Filmde Şeyh Bedreddin’in kader arkadaşı Börklüce Mustafa’yı canlandıran Bülent Emrah Parlak; “Kolektif bilinçle, emek merkezli, sömürüye karşı yapılmış pekçok Anadolu isyanından birisi olan Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal’in önderliğinde yapılan bu isyanın günümüze uyarlanmış sanatsal etkinliğinde bulunmaktan büyük gurur duyuyorum. Dönemin koşullarına göre en üst seviyede insan hakları parantezinde de yorumları olan bu isyanın yüzyıllar öncesinden tuttuğu bir ışıktır bu” dedi.

Bülent Emrah Parlak; “Anadolu’nun gerçek sahiplerinin hikayesidir burada anlatılan. Birçok tarih anlatımı ve tarih biçimi var. Gerçek tarih, biraz araştırdığınızda bize farklı bir şeylerin olduğunu söylüyor. Tarihi okumalar yaptığınızda sanki doğrular değil de bize bazı öğretilmiş durumlar olduğuna işaret ediyor. Bu anlamda çektiğimiz filmi önemsiyorum. Börklüce karakteri için ilk önce beni düşünmüş oldukları için yapımcılarımıza ve yönetmenimize teşekkür ediyorum. Bu topraklarda herkesin bir kahramanı vardır, bana da soracak olsaydınız senin kahramanın kim diye; herhalde biraz da tarihsel gerçekliğiyle yaşıtım olduğu için Börklüce Mustafa derdim. Onu oynuyorum ve bu her oyuncuya nasip olacak bir şey değil. Heyecanlıyım, gururluyum” dedi.

Yapımcı Özer Barış Çalık: “Filmimizle Şeyh Bedreddin ruhunu yeniden canlandırdık”

2018 yılında bir gece düzenleyerek filmin hazırlık aşamalarına başlayan İmece Yapım’ın hayaline ortak olan desteklerinden söz eden Yapımcı Özer Barış Çalık; “O günden bu yana yüzlerce kişinin desteğini alarak tam da yapım şirketimizin kuruluş amacına uygun olarak imece usulü, fikrimizi bugünlere taşıdık ve çekimlere başladık. Bu kadar büyük bir projeyi bu günlere getirebildiğimiz için çok mutlu ve gururluyuz. Kooperatif mantığıyla filmimizi çekiyoruz. Projemize inanan pek çok kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütünden destek aldık, destek almayı sürdürüyoruz. Pandemi süreci biterse, önümüzdeki yıl mart ayında vizyona girmeyi planlıyoruz” dedi.

Anadolu’da ilk eşitlikçi isyanını başlatan, idam edilerek öldürülmesinin üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen toplum hafızasında hala tazeliğini hala koruyan Şeyh Bedreddin’in hayatını anlatan “Hakikat” filmi, CJ Entertainment Turkey dağıtım şirketi aracılığıyla vizyona girecek.

Editör: TE Bilisim