Akşam'dan Beyazperde'ye


12 milyon dolar bütçeli film, bugün vizyonda. İlk kez 3 Ocak 1962 tarihinde AKŞAM gazetesinde tefrika edilen Karaoğlan, yıllar sonra beyazperdede... Efsane çizgi romanın yaratıcısı Suat Yalaz'ın da katıldığı gala önceki akşam Trump Towers'ta yapıldı. Yapımcılığını TMC'nin üstlendiği, yönetmenliğini Kudret Sabancı'nın yaptığı filmde; Volkan Keskin (Karaoğlan), Müge Boz (Bayırgülü), Özlem Yılmaz (Çise Hatun), Hasan Yalnızoğlu (Camoka) gibi isimler rol alıyor. 12 milyon dolar harcanan film, yüksek bütçesiyle olduğu kadar görüntü kalitesi, dövüş sahneleri ve müziğiyle de dikkat çekiyor. 



SUAT YALAZ: AYHAN'A DA, YILMAZ'A DA, CÜNEYT'E DE 'HAYIR' DEDİM!

1965-1972 yılları arasında, dönemin kısıtlı imkanlarıyla 7 defa beyazperdeye aktarılan Karaoğlan için ilk kez bu kadar büyük prodüksiyon gerçekleştirildi. Hem karakterin yaratıcısı olan hem de 7 filmin 6'sını yöneten Suat Yalaz, AKŞAM' Gazetesi'nden Olcay Ünal SERT'in sorularını yanıtladı.



- Karaoğlan yıllar sonra tekrar sinemada...Neler hissediyorsunuz?
Çok mutluyum. Teknoloji gelişti, büyük paralarla büyük filmler çekiliyor. Ben Karaoğlan'ı canlı, diri tutmak için filmcilerle her türlü temas ve girişimlerde bulundum yıllarca ama anlaşamadık.  Ben hayatta olduğum sürece de yaşayacak. Çünkü Karaoğlan benim üçüncü oğlum sayılır.

- Eski versiyonlarıyla karşılaştırdığınızda nasıl buldunuz?
GAYET güzel.  Karaoğlan'ı yeniden beyazperdeye taşımak Erol Avcı'ya nasip oldu. Bütün imkanlarını çok güzel kullandı. Kudret Sabancı gibi çocukluğundan beri Karaoğlan'ı çekmek isteyen çok değerli bir arkadaşımız da yönetmen koltuğuna oturdu.

- 7 filmin 6'sında Kartal Tibet oynamıştı...
BEN Ayhan Işık'a 'Hayır' dedim, Yılmaz Güney'e, 'Olmaz' dedim. Yılmaz Güney ısrar etti, 'Ağam, kapkara karşında duruyorum, sen Karaoğlan arıyorsun' dedi. Ben de 'Yılmaz'cım resim tutmuyor, sen Kral'sın. Bu Karaoğlan dünya güzeli bir oğlan' diye reddettim. Cüneyt Arkın'a bile 'Hayır' dedim. Kartal Tibet'in ismi dikkatimi çekmişti. Bir de onu göreyim dedim; yakışıklı, boylu poslu... Onunla yola çıktık. Kartal, o dönem hakkını verdi, güzel oynadı, tanıttı. 

Suat Yalaz, 'Karaoğlan'ı canlandıran oyuncu Volkan Keskin ile birlikte galada görülüyor. Karaoğlan'ı oynaması için Kenan İmirzalıoğlu önerildiğinde bu rol için yaşlı bulduğunu söyleyen Suat Yalaz, yakışıklı ve genç oyuncu Volkan Keskin'e oldukça güveniyor. (Fotoğraf: Olcay Ünal Sert)

- Karaoğlan'ı çizerken esinlendiniz mi?
KİMSEDEN ilham almadım. Devamlı gavur şövalyelerinin filmlerini seyrediyorduk. Dartanyan, martanyan, Zoro... Niye bir Türk olmaz, niye hep sırtı haçlı adamları seyredeyim, alkışlayayım, dedim. Bir Türk kahramanı yapmak lazımdı. AKŞAM gazetesi bana bu fırsatı verdi.

- Gazetelerde kaç yıl çizdiniz?
AKŞAM'da 10, Milliyet'te 7, Sabah'ta da 7... Ayrıca 7 yıl da Fransa'da yayınlandı.
 
Kaynak Röportaj: Olcay Ünal SERT / AKŞAM 

Editör: TE Bilisim